Το 56% της επιφάνειας των ωκεανών έχει αλλάξει χρώμα και αυτό σίγουρα δεν ειναι καλο
Φαίνεται ότι μεγάλο μέρος του ωκεανού έχει αλλάξει χρώμα εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει.
Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο αλλάζει τους ωκεανούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του χρώματός τους. Μία νέα έρευνα από το MIT, το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου και τη NASA δείχνει ότι το 56 % των ωκεανών του κόσμου έχουν γίνει πιο πράσινο τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτή η νέα πράσινη απόχρωση είναι πιθανό να οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινότητα του φυτοπλαγκτού, που ζει κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού.
Τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου αλλάζουν για πάντα το παγκόσμιο τοπίο. Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες πνίγουν ορισμένα μέρη του κόσμου από ξηρασία, ενώ άλλα πλημμυρίζουν σε μια κακοφωνία τυφώνων και υπερκαταιγίδων. Αλλά αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο το κλίμα – μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ίδιο το χρώμα των ωκεανών του πλανήτη.
Νέα έρευνα από το MIT, το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη NASA δείχνει ότι περίπου το 56 % της επιφάνειας του ωκεανού αλλάζει αργά χρώμα λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Αν και η αλλαγή δεν καλύπτει ολόκληρο τον ωκεανό – οι τροπικές θάλασσες κοντά στον ισημερινό επηρεάζονται ιδιαίτερα – οι επιπτώσεις εξακολουθούν να καλύπτουν μια μεγαλύτερη περιοχή από ό,τι καλύπτεται από όλες τις χερσαίες μάζες στη Γη. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature την Τετάρτη.
Ένας πέμπτος ωκεανός μπορεί να σχηματίζεται, λένε οι επιστήμονες
«Έκανα προσομοιώσεις που μου έλεγαν εδώ και χρόνια ότι αυτές οι αλλαγές στο χρώμα των ωκεανών θα συμβούν», δήλωσε η Stephanie Dutkiewicz, ανώτερη ερευνήτρια του MIT και συν-συγγραφέας, σε δελτίο τύπου. «Το να το βλέπεις να συμβαίνει πραγματικά δεν είναι περίεργο, αλλά τρομακτικό. Και αυτές οι αλλαγές συνάδουν με τις ανθρωπογενείς αλλαγές στο κλίμα μας». Ο κύριος κινητήρας πίσω από το υδάτινο χρώμα είναι η απορρόφηση φωτός. Τα μόρια H2O απορροφούν θερμότερα μήκη κύματος φωτός – κόκκινο, κίτρινο και πράσινο – καλύτερα από το μπλε. Στην πραγματικότητα, σε βάθος περίπου 100 μέτρων, το κόκκινο φως απορροφάται πλήρως. Αυτός είναι ο λόγος που ο ωκεανός γίνεται σιγά-σιγά πιο πλούσιο σε μπλε όσο πιο μακριά κατεβαίνεις στα βάθη του. Αν και το νερό δεν απορροφά καλά το μπλε, τελικά κάνει τη δουλειά του, γι’ αυτό και τα βαθύτερα μέρη (οτιδήποτε κάτω από περίπου ένα χιλιόμετρο) είναι κατάμαυρα.
Αλλά η βαθιά μπλε απόχρωση του ωκεανού δημιουργείται από διάφορους παράγοντες και το χρώμα στην επιφάνεια του ωκεανού μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τις μορφές ζωής και τα οικοσυστήματα που ζουν εκεί. Ένα μεγάλο παράδειγμα είναι το φυτοπλαγκτόν, ένα μικρόβιο που μοιάζει με φυτό που ζει στον άνω ωκεανό και περιέχει την πρασινωπή χρωστική ουσία χλωροφύλλη. Το φυτοπλαγκτόν είναι αναμφισβήτητα οι πιο σημαντικοί οργανισμοί στη Γη, καθώς είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του 70 % του οξυγόνου του κόσμου, τη δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την παροχή της θρεπτικής βάσης για έναν τεράστιο ιστό θαλάσσιας ζωής.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φυτοπλαγκτόν μετρώντας πόσο μπλε-πράσινο φως αντανακλάται από την επιφάνεια του ωκεανού από το διάστημα. Για 20 χρόνια, οι επιστήμονες παρακολουθούν το φυτοπλαγκτόν και αυτό το νέο έγγραφο δείχνει ότι σε αυτές τις δύο δεκαετίες, η πλειονότητα του ωκεανού (αν και ως επί το πλείστον ανεπαίσθητη στα μάτια μας) έχει γίνει μόνο πιο πράσινη.
Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το πώς ακριβώς τα υποθαλάσσια οικοσυστήματα μετατοπίζονται για να προκαλέσουν αυτήν την αλλαγή χρώματος, είναι σίγουροι ότι το πλαγκτόν εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό. «Το χρώμα των ωκεανών έχει αλλάξει», είπε ο Dutkiewicz σε δελτίο τύπου. «Και δεν μπορούμε να πούμε πώς. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι οι αλλαγές στο χρώμα αντικατοπτρίζουν αλλαγές στις κοινότητες πλαγκτού, που θα επηρεάσουν όλα όσα τρέφονται με πλαγκτόν. Θα αλλάξει επίσης το πόσο ο ωκεανός θα απορροφήσει άνθρακα, επειδή διαφορετικοί τύποι πλαγκτόν έχουν διαφορετικές ικανότητες να το κάνουν».
Οι ωκεανοί του κόσμου χανόνται ακριβώς μπροστά στα μάτια μας
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ανάλυσης (MRIS) στον δορυφόρο Aqua της NASA. Ενώ το σύνολο δεδομένων έδειξε σαφή μεταβλητότητα, οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα με δύο κλιματικά μοντέλα —ένα με υπερβολικά αέρια θερμοκηπίου και ένα χωρίς— για να προσδιορίσουν εάν η αλλαγή χρώματος ήταν απλώς ετήσια μεταβλητότητα. Δυστυχώς, δεν ήταν. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι τάσεις που παρατηρούμε δεν είναι μια τυχαία παραλλαγή στο σύστημα της Γης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας B. B. Cael σε ένα δελτίο τύπου. «Αυτό είναι σύμφωνο με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή». Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα και για τους ωκεανούς του κόσμου -ειδικά για την ουσιαστική κοινότητα του φυτοπλαγκτού- εισερχόμαστε γρήγορα σε μια στιγμή «που πρέπει να παλέψουμε για να σώσουμε τους ωκεανούς».
Διάβασε επίσης:
Η Καναδή Leslie Dart φυτεύει 4.545 δέντρα σε μια μέρα και πάνω από 372.000 δέντρα όλο το καλοκαίρι
Μέσα σε λίγες ώρες τεράστιες εκτάσεις δασών γίνονται στάχτη. Η χώρα μας δεν σταμάτα να καίγεται εδώ και μέρες. Βλέπουμε ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια τους και να φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους κυριολεκτικά καμένη γη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μία γυναίκα μέσα σε μία μόνο μέρα, η Leslie Dart φύτεψε εκπληκτικά 4.545 δέντρα στο Saskatchewan κατά την περσινή περίοδο φύτευσης. Περνώντας σε ένα καμένο, έρημο τοπίο, κινήθηκε με ακρίβεια και οδήγησε ένα μικρό φτυάρι στο έδαφος, τοποθέτησε ένα δενδρύλλιο, πάτησε για να καλύψει την τρύπα και προχώρησε. Ένα βίντεο της δουλειάς της, το οποίο ανέβασε στο TikTok, έχει προβληθεί 8,7 εκατομμύρια φορές.
Η Dart φύτεψε συνολικά 372.290 δέντρα τον χρόνο που πέρασε εργαζόμενη κατά τις καλοκαιρινές της διακοπές από το κολέγιο, κάτι που είναι πραγματικά ένα άκρως συγκλονιστικό επίτευγμα. Η αφοσίωσή της είναι εντυπωσιακή και δεν είναι η μόνη που περνά τα καλοκαίρια στον Καναδά φυτεύοντας δέντρα. Η British Columbia έχει αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με την αναδάσωση, με τις εταιρείες υλοτομίας να υποχρεούνται να φυτεύουν δέντρα κάθε καλοκαίρι. Και υπάρχουν επίσης προσπάθειες αναγέννησης για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πυρκαγιές.
Δες εδώ τη γυναίκα που φύτεψε 372.000 δέντρα σε ένα καλοκαίρι
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|