Now Reading
Fomes fomentarius: Το «μαγικό» μανιτάρι που αντικαθιστά το πλαστικό με τον πιο οικολογικό τρόπο

Fomes fomentarius: Το «μαγικό» μανιτάρι που αντικαθιστά το πλαστικό με τον πιο οικολογικό τρόπο

Avatar photo
μανιτάρι

Υπάρχει ένας μύκητας ο οποίος είναι η λύση για να κάνουμε ακόμη πιο βιώσιμο τον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα με ταχεία ανάπτυξη μανιτάρι που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας. Όπως αναφέρεται στην έρευνα αντί για μαζική παραγωγή πλαστικού, θα μπορούσαμε απλώς να καλλιεργήσουμε ένα μανιτάρι με παρόμοια δομική ακεραιότητα.

Στην έρευνα που γίνεται για συναρπαστικές εναλλακτικές λύσεις αντί του πλαστικού,  ερευνητές στη Φινλανδία μπορεί να έχουν μόλις βρει έναν νικητή – και που ήδη αναπτύσσεται σε όλες τις πλευρές των δέντρων. Η εν λόγω ουσία είναι ένα είδος μανιταριού γνωστό ως Fomes fomentarius. Σύμφωνα με το thecooldown.com, αναπτύσσεται στο σάπιο φλοιό των δέντρων κι έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά κυρίως ως πυροσβεστικό, δίνοντας του το παρατσούκλι «tinder fungus». Έχει ονομαστεί επίσης «μύκητας των οπλών» επειδή το σχήμα του μοιάζει με οπλή.

μανιτάρι
@_ellis_bell

Ωστόσο, μια ερευνητική ομάδα στο Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT της Φινλανδίας πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. «Τα καρποφόρα σώματα F. fomentarius είναι έξυπνα, ελαφριά βιολογικά σχέδια, απλά στη σύνθεση αλλά αποτελεσματικά στην απόδοση», αναφέρει η μελέτη της ομάδας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science Advances. «Η καλλιέργεια του υλικού χρησιμοποιώντας απλά συστατικά είναι μια εναλλακτική λύση για να ξεπεραστεί το κόστος, ο χρόνος, η μαζική παραγωγή και η βιωσιμότητα του τρόπου με τον οποίο φτιάχνουμε και καταναλώνουμε υλικά στο μέλλον».

Εν ολίγοις, αντί να παράγουμε μαζικά πλαστικό με τεράστιο κόστος για τον πλανήτη μας, στο μέλλον, θα μπορούσαμε απλώς να καλλιεργήσουμε ένα μανιτάρι με παρόμοια δομική ακεραιότητα με το πλαστικό σε κλίμακα.

«Το F. fomentarius έχει ένα πολύ άκαμπτο και σκληρό προστατευτικό εξωτερικό στρώμα, έχει πιο μαλακό σπογγώδες μεσαίο στρώμα και ένα ισχυρό και σκληρό εσωτερικό στρώμα», σύμφωνα με τον Dr Pezhman Mohammadi, έναν από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, που σημαίνει ότι οι χρήσεις θα μπορούσαν να είναι απίστευτα ευέλικτες.

Ο Mohammadi είπε στο CNN ότι οι πιθανές χρήσεις του F. fomentarius θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πράγματα που κυμαίνονται από υλικά απορρόφησης κραδασμών, θερμομόνωση και ηχομόνωση, ακόμη και ανταλλακτικά καταναλωτικών προϊόντων.

Ενώ το μανιτάρι χρειάζεται 7 έως 10 χρόνια για να μεγαλώσει σε σημαντικό μέγεθος στην άγρια φύση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε εργαστηριακό περιβάλλον, θα μπορούσαν να παράγουν άφθονο από αυτό μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Με τις προόδους στη βιομηχανική βιοτεχνολογία, προβλέπουμε την παραγωγή μετρικών τόνων σε λίγες εβδομάδες σε αντίθεση με τα μανιτάρια άγριου τύπου που χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν», ανέφερε ο Mohammadi.

μανιτάρι
@macshroomster

Ευελπιστούμε άμεσα στην παραγωγή αυτών των μανιταριών καθώς ο χρόνος για τον πλανήτη γη ολοένα και μειώνεται.

Διάβασε επίσης:

Stella McCartney’s, S-Wave Bag: H εναλλακτική τσάντα από «δέρμα» σταφυλιού

Τα υλικά των αξεσουάρ αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται κι εναρμονίζονται με το περιβάλλον. Η πρωτοπόρος στο να ψάξει, να βρει και να εντάξει στις δημιουργίες της νέα υλικά ώστε να αντικαταστήσει πλήρως το δέρμα, είναι η Stella McCartney. Και αν εσύ πίνεις Chardonnay ή Petite Sirah και τα απολαμβάνεις, μπορείς να εφησυχάσεις καθώς τα υπολείμματα των σταφυλιών χρησιμοποιούνται και μάλιστα θα γίνουν το αγαπημένο σου αξεσουάρ.

κόκκινη τσάντα
Instagram/@stellamccartney

Η νέα τσάντα S-Wave της Stella McCartney είναι από τα πρώτα κομμάτια ενός σχεδιαστή πολυτελείας που χρησιμοποιεί δέρμα από φλούδες σταφυλιών. Με τις πρωτοποριακές ιδέες της , η οποία McCartney είναι φανατική vegan, έχουν δημιουργηθεί και τσάντες από μανιτάρια. Πραγματικά κάθε φορά αναμένουμε να δούμε τί άλλα ιδιαίτερα υλικά μπορούν να δημιουργηθούν από τις μελέτες και τις συνεργασίες της σχεδιάστριας.

Διάβασε εδώ για την τσάντα.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα: 10 χρόνια μετά»: Τα πρώτα αποτελέσματα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer