Μπορούμε να συνομιλούμε με κάποιον που ονειρεύεται; Κι όμως μπορούμε! Τι λένε οι ειδικοί
Μπορούμε άραγε να συνομιλήσουμε με κάποιον που ονειρεύεται; Η ιδέα αυτή φαντάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, έτσι δεν είναι; Κι όμως, οι ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο είναι πραγματικά δυνατό. Αν το σκεφτείς, το να μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον που βρίσκεται στο όνειρό του θα άνοιγε νέες προοπτικές για τη μελέτη των ονείρων, τη θεραπεία ή ακόμα και την προσωπική σου εξέλιξη.
Τι λένε οι ειδικοί για την επικοινωνία μέσα στα όνειρα
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση ονείρου μπορούν να ανταποκριθούν σε εξωτερικά ερεθίσματα, ακόμα και να απαντήσουν σε ερωτήσεις! Στα πλαίσια του φαινομένου αυτού, μελετάται η φάση του ύπνου που ονομάζεται ύπνος REM (Rapid Eye Movement). Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα όνειρα είναι πιο έντονα και ζωντανά. Αν και η εξωτερική αντίληψη είναι περιορισμένη, οι ειδικοί έχουν αποδείξει ότι κάποια συγκεκριμένα ερεθίσματα μπορούν να εισβάλουν στον κόσμο του ονείρου και να προκαλέσουν αντιδράσεις.
Πώς γίνεται αυτό; Σε πειράματα που έγιναν, οι ερευνητές ζήτησαν από άτομα που βρίσκονταν σε κατάσταση ονείρου να απαντήσουν σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας κινήσεις των ματιών. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ονειρεύονταν μπορούσαν να αντιληφθούν τις ερωτήσεις και να δώσουν απαντήσεις μέσα από τα όνειρά τους!
Πώς μπορεί να συμβεί αυτή η επικοινωνία
Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είναι τόσο απλή όσο οι συζητήσεις που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου REM λειτουργεί σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που βιώνουμε όταν είμαστε ξύπνιες. Οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις στο όνειρο είναι συχνά πιο χαοτικά και παράλογα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν ένας άνθρωπος ονειρεύεται και έχει εκπαιδευτεί σε κάποιες τεχνικές ελέγχου του ονείρου, όπως το διαυγές όνειρο (lucid dreaming), μπορεί να αντιληφθεί πως βρίσκεται σε όνειρο και να έχει συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του. Σε αυτή την κατάσταση, όχι μόνο μπορεί να κατανοήσει ότι ονειρεύεται, αλλά μπορεί επίσης να προσπαθήσει να αλληλεπιδράσει με το εξωτερικό περιβάλλον του – όπως για παράδειγμα να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να εκτελέσει οδηγίες.
Εδώ είναι που έρχεται η δύναμη του διαυγούς ονείρου. Αν έχεις μάθει να αναγνωρίζεις ότι βρίσκεσαι σε όνειρο, μπορείς να αποκτήσεις έναν έλεγχο της εμπειρίας σου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό μπορεί να επεκταθεί σε μια αμφίδρομη επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
Τι θα μπορούσε να σημαίνει για σένα
Ας το φέρουμε λίγο πιο κοντά σε εσένα. Ίσως να μην έχεις σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσες να μιλήσεις με κάποιον που ονειρεύεται, αλλά η ιδέα αυτή μπορεί να σου ανοίξει νέες προοπτικές. Φαντάσου να μπορούσες να κατανοήσεις καλύτερα τα όνειρά σου και να λάβεις απαντήσεις για τις πιο βαθιές σου επιθυμίες ή φόβους. Θα μπορούσες να συνομιλήσεις με τον εαυτό σου σε επίπεδο ονείρου, ανακαλύπτοντας ίσως πληροφορίες που δεν μπορείς να φτάσεις με το συνειδητό μυαλό σου.
Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε επίσης να προσφέρει οφέλη σε ψυχοθεραπευτικά πλαίσια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διαχείριση των ονείρων μπορεί να βοηθήσει άτομα που βιώνουν τραύματα ή φοβίες. Αν καταφέρεις να μιλήσεις με κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση ονείρου, μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίσει αυτές τις συναισθηματικές προκλήσεις.
Η δύναμη του διαυγούς ονείρου
Το διαυγές όνειρο είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατάσταση όπου μπορείς να ελέγξεις σε κάποιο βαθμό τη ροή του ονείρου. Έχεις βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο; Αυτή η εμπειρία συμβαίνει όταν καταλαβαίνεις μέσα στο όνειρό σου ότι ονειρεύεσαι, και τότε μπορείς να αναλάβεις τον έλεγχο.
Διάβασε επίσης: Κοιμήσου γρήγορα σαν πουλάκι ακολουθώντας 6 tips και που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις κοιμισμένη
Οι ειδικοί προτείνουν διάφορες τεχνικές για να μπορέσεις να εξασκήσεις την ικανότητα να ονειρεύεσαι διαυγώς. Μία από αυτές είναι το να κάνεις συνεχώς ερωτήσεις στον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως: «Είμαι ξύπνια ή ονειρεύομαι;» Αν συνηθίσεις να το κάνεις αυτό όταν είσαι ξύπνια, θα το κάνεις και όταν κοιμάσαι, κι έτσι θα μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι σε όνειρο.
Η επιστήμη πίσω από το φαινόμενο
Για να καταλάβεις καλύτερα πώς μπορεί να λειτουργήσει η επικοινωνία με κάποιον που ονειρεύεται, ας ρίξουμε μια ματιά στη βιολογία του ύπνου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος περνάει από διάφορες φάσεις. Η πιο ενδιαφέρουσα για τα όνειρα είναι η φάση REM, όπου η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι σχεδόν ίδια με αυτή που έχεις όταν είσαι ξύπνια.
Παρόλο που το σώμα σου είναι ακίνητο, ο εγκέφαλός σου «ζει» έντονα τα όνειρα. Όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη φάση, το μυαλό σου είναι ανοικτό σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως ήχους ή αγγίγματα, τα οποία ενσωματώνονται στο όνειρο. Έτσι, μπορείς να αντιδράσεις σε αυτά χωρίς να ξυπνήσεις. Μια τέτοια αντίδραση μπορεί να είναι η κίνηση των ματιών ή ακόμα και μια σύντομη απάντηση με λόγια ή κινήσεις.
Πού μας οδηγεί αυτό;
Το να συνομιλείς με κάποιον που ονειρεύεται δεν είναι απλώς μια εντυπωσιακή δυνατότητα – μπορεί να είναι το κλειδί για την καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί το μυαλό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι επιστήμονες μελετούν αυτή τη δυνατότητα με στόχο να αποκαλύψουν νέες πτυχές της ανθρώπινης συνείδησης. Σκέψου τις εφαρμογές: ψυχοθεραπεία, βελτίωση της δημιουργικότητάς σου, επίλυση προβλημάτων ή ακόμα και η ανάπτυξη νέων τρόπων επικοινωνίας με τον εσωτερικό σου κόσμο.
Η ιδέα αυτή μπορεί να φαίνεται πολύ φουτουριστική ή εξωπραγματική, αλλά οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι απλώς μια θεωρητική πιθανότητα. Αν μάθεις να ελέγχεις τα όνειρά σου και να αναγνωρίζεις τη στιγμή που ονειρεύεσαι, θα μπορούσες να γίνεις πρωταγωνίστρια σε έναν κόσμο όπου η συνειδητή επικοινωνία με τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια καθημερινή πραγματικότητα.
Διάβασε επίσης: Sleep divorce: Το νέο trend που ασπάζεται η Κάμερον Ντίαζ και θέλει τα ζευγάρια να κοιμούνται χωριστά όχι χωρισμένα
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|