Οι 5 πλουσιότερες βασίλισσες που άφησαν ιστορία και το τραγικό τους τέλος
Η πλουσιότερη γυναίκα μονάρχης στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι επίσης η μόνη βασιλεύουσα βασίλισσα που έχει απομείνει μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο.
Μπορεί να υπάρχει η εντύπωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Βρετανίας και η πλουσιότερη επικεφαλής βασιλικού οίκου στην Ευρώπη, ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Με περιουσία περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, η Ελισάβετ δεν είναι καν στις πρώτες θέσεις των πλουσιότερων μοναρχών της γηραιάς ηπείρου.
Η βασίλισσα Margrethe II της Δανίας είναι ένας «μοναχικός λύκος» στη λίστα με τις πλουσιότερες βασίλισσες, καθώς οι άλλες γυναίκες διεκδικήτριές της ήταν όλες σύζυγοι βασίλισσες που παντρεύτηκαν με δικαιώματα. Αλλά η γαλαζοαίματη Δανή, που πρόσφατα αφαίρεσε τα εγγόνια της από τους βασιλικούς τους τίτλους, στέκεται δυνατά στον θρόνο με καθαρή αξία 40 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες.
Αν και αυτή η περιουσία δεν είναι κακή για εμάς τους «κοινούς λαούς», απέχει πολύ από την καθαρή αξία των 600 εκατομμυρίων δολαρίων της Βασίλισσας Ελισάβετ πριν από το θάνατό της. Ο αριθμός είναι ακόμη πιο σοκαριστικός σε σύγκριση με τους πλουσιότερους βασιλιάδες του κόσμου, τον βασιλιά της Ταϊλάνδης Maha Vajiralongkorn, ο οποίος έχει στοίβα 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον Σουλτάνο Hassanal Bolkiah του Μπρουνέι, ο οποίος έχει 28 δισεκατομμύρια δολάρια, ανά TBS News.
Οι πλουσιότερες βασίλισσες που άφησαν ιστορία
Από την αυτοκρατορική κινεζική δυναστεία μέχρι την αρχαία Αίγυπτο, αυτές είναι οι 5 πιο πλούσιες βασίλισσες στην ιστορία (συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Money.com. Ωστόσο να λάβουμε υπόψιν μας πώς όσο πιο πολύ πηγαίνουμε πίσω στην ιστορία, τόσο πιο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε σε τέτοιους αριθμούς, αφού τότε ο πλούτος μετρήθηκε διαφορετικά. Πολλά από αυτά που υπολογίζονται σήμερα συζητούνται συχνά μεταξύ των ιστορικών.
1. Χατσεψούτ (1507 π.Χ.-1458 π.Χ.) – εκτιμώμενη καθαρή περιουσία σήμερα: τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί η ακριβής καθαρή αξία της πρώτης γυναίκας Φαραώ της Αιγύπτου, λέγεται ότι ο έλεγχος της στα ορυχεία χρυσού, χαλκού και πολύτιμων λίθων την έφερε στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις πλουσιότερες βασίλισσες στην ιστορία, σύμφωνα με το Money.com. Τα ορυχεία χρυσού από μόνα τους θα αξίζουν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, είπε η πηγή.
2. Ισαβέλλα της Καστίλης (1451-1504) – εκτιμώμενη καθαρή αξία σήμερα: 5 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Ισπανίδα βασίλισσα βρισκόταν στο απόγειο του πλούτου της όταν επέκτεινε την αυτοκρατορία της παντρεύοντας τον ξάδερφό της, Φερδινάνδο Β΄ της Αραγονίας. Μαζί, μετέτρεψαν την Ισπανία σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και, σε αντάλλαγμα, κέρδισαν τεράστιο πλούτο που τους επέτρεψε να ζουν πλουσιοπάροχα με πολύτιμα κοσμήματα και ταπισερί. Σύμφωνα με το Celebrity Net Worth, η Ισαβέλλα είχε ετήσιο εισόδημα 1,45 εκατομμυρίων δουκάτων –το νόμισμα του χρυσού νομίσματος τότε– μέχρι τον θάνατό της το 1504. Η πηγή εκτιμά ότι 1.000 δουκάτα ισούται με 110,7 ουγγιές χρυσού. Ο χρυσός είναι επί του παρόντος 1.230 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά. Αν έβγαζε 1,45 εκατομμύρια δουκάτα ετησίως, μεταφράζεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
3. Κλεοπάτρα VII (69 π.Χ.-30 π.Χ.) – εκτιμώμενη καθαρή αξία σήμερα: 96 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Κλεοπάτρα VII είναι μια από τις πιο διάσημες ιστορικές προσωπικότητες που υπάρχουν, κυβερνώντας την Αίγυπτο μεταξύ 51 π.Χ. και 30 π.Χ., σύμφωνα με το BBC. Οι φερόμενες πονηρές τακτικές της στην πολιτική χειραγώγηση της επέτρεψαν να συνεχίσει να κεφαλαιοποιεί τον πλούτο και την αυτοκρατορία της, η οποία περιελάβανε τον έλεγχο της παραγωγής για το έθνος σε σιτάρι, πάπυρο και αλοιφές. Παρά την εκτιμώμενη καθαρή περιουσία της Κλεοπάτρας 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ηγεμόνα φέρεται να δανείστηκε πολλά και από άλλους ξένους ηγέτες.
4. Αικατερίνη η Μεγάλη (1729-1796) – εκτιμώμενη καθαρή περιουσία σήμερα: 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια
Κυβερνώντας σε μια εποχή που έχει προκηρυχθεί ως η «χρυσή εποχή της Ρωσίας», η Μεγάλη Αικατερίνη ήταν ένας ισχυρός μονάρχης που μετέτρεψε το έθνος σε παγκόσμια υπερδύναμη κατά τον 18ο αιώνα, σύμφωνα με το Sky History. Εξακολουθεί να κατέχει τον τίτλο σήμερα ως η μακροβιότερη γυναίκα στη ρωσική ιστορία, κατέχοντας περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ εκείνη την εποχή χάρη στον πλούτο της γης της. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο θρόνο, επέζησε από πολλαπλές απόπειρες εξεγέρσεων και συσσώρευσε μια περιουσία που εκτιμάται ότι αξίζει 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, ανά Money.com.
5. Αυτοκράτειρα Γου (624-705) – εκτιμώμενη καθαρή περιουσία σήμερα: 16 τρισεκατομμύρια δολάρια
Η αυτοκράτειρα Γου της δυναστείας των Τανγκ της Κίνας, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζεται ότι είναι η πλουσιότερη γυναίκα μονάρχης στην ιστορία, σύμφωνα με Money.com. Σύμφωνα με ιστορικούς, ήταν αδίστακτη με τον τρόπο της και δολοφόνησε ακόμη και ένα από τα παιδιά της. Λέγεται επίσης ότι καθαίρεσε τους γιους της που ήταν αυτοκράτορες πριν από αυτήν, αν και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό ήταν πολύ καιρό πριν, είναι δύσκολο να επαληθεύσουμε ποια γεγονότα πραγματικά συνέβησαν. Η μορφωμένη αυτοκράτειρα και η ιστορία της ζωής της έχουν απεικονιστεί σε πολλές ταινίες όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Αυτοκράτειρας της Κίνας του 2015 με πρωταγωνιστή τον Fan Bingbing.
Διάβασε επίσης:
Η αντίδραση των κόργκι όταν η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε την τιάρα ήταν μοναδική
Η Ελισάβετ δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία της στα σκυλιά και ειδικά στη ράτσα Κόργκι. Η σχέση της με αυτά ξεκίνησε στην παιδική ηλικία της, όταν ο πατέρας της Γεώργιος, της έφερε ένα σκυλάκι.
Οσο και αν σου φαίνεται περίεργο η τιάρα της βασίλισσας Ελισάβετ προκαλούσε διάφορες αντιδράσεις στα κατοικίδιά της όταν έμπαινε στο δωμάτιό τους στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις υπήρχε ειδικό δωμάτιο για τα σκυλιά!
Όλα αυτά επιβεβαιώνονται με την έρευνα της συγγραφέας του βιβλίου «The Corgi and the Queen», Καρολάιν Πέρι, όπου στο νέο της εικονογραφημένο βιβλίο ανακάλυψε την σχέση του κόργκι με την Ελισσάβετ. «Όταν η βασίλισσα έμπαινε σε αυτό το δωμάτιο φορώντας την τιάρα της, τα σκυλιά σωριάζονταν στο πάτωμα και έδειχναν πολύ λυπημένα, επειδή ήξεραν ότι ήταν η βασίλισσα και ότι πήγαινε σε μια επίσημη επαγγελματική εκδήλωση», λέει η Πέρι. «Όταν έμπαινε μέσα με τη μαντήλα της, πετάγονταν και γαύγιζαν και έτρεχαν προς την πόρτα γιατί ήξεραν ότι ήταν η εκτός υπηρεσίας Ελισάβετ και ότι θα τα πήγαινε βόλτα» και προσθέτει: «Τρελαίνομαι που τα κόργκι καταλάβαιναν: “Ωχ όχι, όχι πάλι η τιάρα!”».
Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|