Now Reading
Γιατί η τέως βασιλική οικογένεια έχει το επίθετο «Ντε Γκρες» και απαρνείται το «Γκλύξμπουργκ»

Γιατί η τέως βασιλική οικογένεια έχει το επίθετο «Ντε Γκρες» και απαρνείται το «Γκλύξμπουργκ»

Avatar photo
οικογενεια ντε γκρες

Τι σημαίνει το επίθετο «Ντε Γρες» που έχει η τέως βασιλική οικογένεια και γιατί απαρνούνται το «Γκλύξμπουργκ».

Τριάντα χρόνια μετά την απώλεια της ελληνικής ιθαγένειας, η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας απέκτησε ξανά την ελληνική της ιθαγένεια, αυτή τη φορά υιοθετώντας το επίθετο «Ντε Γκρες».

Η επιλογή αυτή προκάλεσε αρκετά ερωτήματα στον ελληνικό λαό και -ενόψει του γάμου του Νικολάου Ντε Γκρες και της Χρυσής Βαρδινογιάννη που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου – έχει έρθει και πάλι στην επιφάνεια.

Διάβασε επίσης: Χρυσή Βαρδινογιάννη – Νικόλαος Ντε Γκρες: Όλες οι λεπτομέρειες για το λαμπερό τους γάμο

Γιατί η τέως βασιλική οικογένεια επέλεξε το επίθετο «Ντε Γκρες»

Το επώνυμο «Ντε Γκρες» προέρχεται από τη γαλλική φράση «de Grèce», που σημαίνει «από την Ελλάδα». Ο πρώτος ξάδερφος του βασιλιά Κωνσταντίνου, Μισέλ, ποιητής και φιλόσοφος που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες, χρησιμοποιούσε ήδη αυτό το επίθετο.

Αν και τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας έχουν επίσης πολιτογραφηθεί στη Δανία, δεν είναι γνωστό ποιο επίθετο χρησιμοποιούν εκεί. Στη Γαλλία, πάντως, τα άρθρα «de, des, du, la», γνωστά ως particules de noblesse (μόρια ευγενείας), τοποθετούνται πριν από τα επώνυμα των ευγενών και γράφονται με πεζό γράμμα, συνδέοντας το επώνυμο με τον τίτλο ευγενείας της οικογένειας.

Αυτή η πρακτική ξεκίνησε από την εποχή της Νορμανδικής Κατάκτησης, όταν τα μόρια αυτά χρησιμοποιούνταν για να δηλώσουν την προέλευση ενός ατόμου από μια συγκεκριμένη περιοχή ή την ιδιοκτησία του επί γης. Για παράδειγμα, το όνομα Maximilien de Béthune σήμαινε «ο Μαξιμιλιανός από το Μπετύν».

Από τον 16ο αιώνα, τα επώνυμα των Γάλλων ευγενών συνδύαζαν συνήθως πατρωνυμικά ονόματα, τίτλους ή ονόματα κτημάτων, ενωμένα με το «de», όπως το «Charles Maurice de Talleyrand-Périgord». Μετά την πτώση της μοναρχίας στη Γαλλία, το «de» δεν αποτελούσε πάντα ένδειξη αριστοκρατικής καταγωγής, αφού τον 18ο και 19ο αιώνα ορισμένες οικογένειες της μεσαίας τάξης το προσέθεσαν στα ονόματά τους χωρίς να ανήκουν στην αριστοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επώνυμα μη ευγενικής προέλευσης στη γαλλική γλώσσα γράφονται ως μία λέξη, όπως το Pierre Dupont.

Διάβασε επίσης: Ο «πρίγκιπας – playboy» και η «Χρυσή» κληρονόμος: Τα δύο σενάρια για το γάμο της χρονιάς

Δες το σχετικό βίντεο:

Γιατί η τέως βασιλική οικογένεια δεν αποδέχεται «Γκλύξμπουργκ»

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, ο λόγος που το επώνυμο «Γκλύξμπουργκ» δεν είναι αποδεκτός είναι ο εξής:

Το Γλίκσμπουργκ (Glücksburg), είναι μια μικρή παραλιακή πόλη στο Schleswig της Γερμανίας. Ο Οίκος Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλίκσμπουργκ από τον οποίο προήλθε ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’, της Ελλάδας, ουδέποτε έκανε χρήση του τοπωνύμιου αυτού ως επίθετο.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες της αγγλικής προπαγάνδας προκειμένου, να καταδειχτούν οι γερμανικές ρίζες της δυναστείας του Βασιλέως Κωνσταντίνου Α, ο οποίος ήθελε να κρατήσει στάση ουδετερότητας και να αποτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των αγγλικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρει σχετικά ο Καθηγητής κ. Αλιβιζάτος στην εκπομπή 365 στιγμές, στη δημοσιογράφο κυρία Σοφία Παπαϊωάννου αναφορικά με την χρήση του Γλίκσμπουργκ ως επίθετο της οικογένειας « … Ακριβώς λόγω της συγκυρίας του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, υπάρχει κάποιο απίθανο έγγραφο του Foreign Office προς την Ελληνική Κυβέρνηση Βενιζέλου … ‘Γιατί δε λέτε, σιγά σιγά και τον Κωνσταντίνο, Γλίκσμπουργκ, που είναι Γερμανικό για να τον απομονώσετε κατά κάποιο τρόπο από την Ελληνική κοινή γνώμη;’ κι έτσι φαίνεται ότι καθιερώθηκε να ονομάζεται, προφανώς όχι ουδέτερα και για αυτό το αρνείται και η Βασιλική Οικογένεια …»

Άλλωστε, όταν η Β’ Εθνική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας και προσκάλεσε τον πρίγκιπα Γουλιέλμο της Δανίας, το όνομα που του εδόθη ήταν Γεώργιος Α’, Βασιλεύς των Ελλήνων. Ουδείς των διαδεχομένων Βασιλέων των Ελλήνων δεν θα είχε επώνυμο, παρά μόνο το χριστιανικό του όνομα.

Επιπλέον, ο Δανός πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, πιστοποιεί ότι “…από το βασιλιά Christian IX και εφεξής κανείς Δανός βασιλιάς ή μέλος της δανικής βασιλικής οικογένειας δεν φέρει ή έφερε το όνομα Γλίκσμπουργκ ή οποιοδήποτε άλλο επώνυμο” (1.7.1983)»

Διάβασε επίσης: Πώς η Αθηνά Ωνάση έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας της μέσα σε λίγα χρόνια

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
σακης ρουβας θοδωρης φερρης
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζωδια σημερα τριτη 4 φεβρουαριου



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer