Now Reading
Γιατί οι LED λάμπες σου χαλάνε; Οι κρυφοί λόγοι πίσω από το πρόβλημα

Γιατί οι LED λάμπες σου χαλάνε; Οι κρυφοί λόγοι πίσω από το πρόβλημα

Avatar photo
-α

Μπορεί να σου έχει συμβεί οι λάμπες σου να μην έχουν διάρκεια, μάθε ποιοι είναι οι λόγοι.

Οι LED λάμπες υποτίθεται ότι διαρκούν για χρόνια – κάποιες υπόσχονται ακόμα και 25.000 ώρες φωτισμού. Τότε, γιατί πολλές από αυτές χαλάνε πολύ νωρίτερα, ακόμα και μέσα σε έναν χρόνο; Αν έχεις αντικαταστήσει κάποια ακριβή LED ή smart λάμπα πολύ πριν την ώρα της, δεν είναι ιδέα σου.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι LED δεν «καίγονται» όπως οι παλιές πυρακτώσεως, αλλά αποτυγχάνουν πρόωρα για διάφορους λόγους. Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα και τι μπορείς να κάνεις για να διαρκέσουν περισσότερο:

Γιατί οι LED λάμπες σου χαλάνε; Οι κρυφοί λόγοι πίσω από το πρόβλημα

1. Οι ώρες ζωής είναι μια εκτίμηση, όχι εγγύηση – Η διαφημιζόμενη διάρκεια ζωής είναι ένας μέσος όρος και όχι υπόσχεση. Συνθήκες όπως η θερμοκρασία και η χρήση επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής.
2. Η υπερθέρμανση του driver – Οι LED χρειάζονται σταθερή τάση και οι drivers που τις ελέγχουν μπορεί να υπερθερμανθούν και να χαλάσουν.
3. Ηλεκτρικές διακυμάνσεις στο σπίτι – Αν η τάση στο σπίτι σου παρουσιάζει διακυμάνσεις, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των LED και να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους.
4. Φθαρμένες υποδοχές ή κακή εγκατάσταση – Παλιές πρίζες ή κακή σύνδεση των καλωδίων μπορεί να προκαλέσουν κακή επαφή και να φθείρουν τις λάμπες γρηγορότερα.
5. Υγρασία – Αν ζεις σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία, αυτή μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των LED, ειδικά αν δεν είναι κατάλληλα στεγανοποιημένες.
6. Παλιές ρυθμιστές έντασης φωτός (dimmers) – Οι LED δεν είναι πάντα συμβατές με τους παλιούς dimmers, προκαλώντας τρεμόπαιγμα ή πρόωρη βλάβη.
7. Κακός ποιοτικός έλεγχος – Οι φθηνές ή χαμηλής ποιότητας λάμπες μπορεί να έχουν προβλήματα ήδη από το εργοστάσιο.

Διάβασε επίσης: 6 ασυνήθιστοι τρόποι για να επαναχρησιμοποίησεις τα άδεια βαζάκια από σάλτσες

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι LED λάμπες είναι πολύ πιο περίπλοκες από τις παλιές πυρακτώσεως, γι’ αυτό και οι πιθανότητες αποτυχίας είναι περισσότερες. Η ηλεκτρονική φύση τους τις κάνει πιο ευάλωτες σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η θερμότητα, η ποιότητα του ρεύματος και η κατασκευή. Αν αγοράζεις πολύ φτηνές λάμπες, μπορεί να έχουν χαμηλή ποιότητα εξαρτημάτων ή ελλιπή ποιοτικό έλεγχο. Επίσης, πολλές φορές οι κατασκευαστές αναφέρουν εξωπραγματικές ώρες ζωής, οι οποίες βασίζονται σε ιδανικές συνθήκες που δεν υπάρχουν στην καθημερινή χρήση.

Ένας ακόμα λόγος είναι η κακή εγκατάσταση. Αν οι λάμπες σου αναβοσβήνουν ή καίγονται γρήγορα, έλεγξε την ποιότητα της καλωδίωσης, τους διακόπτες και τις πρίζες σου. Αν χρησιμοποιείς dimmer, βεβαιώσου ότι είναι συμβατό με LED. Τέλος, αν ζεις σε περιοχή με συχνές διακυμάνσεις τάσης, η εγκατάσταση ενός σταθεροποιητή ρεύματος μπορεί να προστατεύσει τις LED σου. Συμπέρασμα; Αν θες να διαρκέσουν οι LED λάμπες σου όσο υπόσχονται, επένδυσε σε καλής ποιότητας προϊόντα, έλεγξε τις συνθήκες του χώρου σου και φρόντισε να τις εγκαθιστάς σωστά.

Διάβασε επίσης: Γιατί πρέπει να έχεις υγραντήρα και τον χειμώνα και που είναι το καλύτερο σημείο να τον τοποθετήσεις στο σπίτι σου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ηλιας μαμαλακης υγεια
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer