Now Reading
Γιατί τρώμε σοκολατένια αυγά ή σουβλίζουμε αρνί; 4 πασχαλινές παραδόσεις έχουν την εξήγησή τους

Γιατί τρώμε σοκολατένια αυγά ή σουβλίζουμε αρνί; 4 πασχαλινές παραδόσεις έχουν την εξήγησή τους

Avatar photo
έθιμα του πάσχα και η προέλευσή τους

Μάθε τις ιστορίες προέλευσης των κοινών πασχαλινών παραδόσεων.

Το Πάσχα είναι μια βαθιά θρησκευτική γιορτή για τους Χριστιανούς που πέφτει την άνοιξη. Η γιορτή αύτη γιορτάζει την ημέρα που ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς, τρεις ημέρες μετά τη Σταύρωση του. Όπως και πολλές άλλες θρησκευτικές γιορτές, το Πάσχα έχει γίνει επίσης ένα άκρως εμπορικό γεγονός που συχνά απευθύνεται σε μικρά παιδιά, γεμάτο σοκολατένιους λαγούς, διακοσμημένα πασχαλινά καλάθια και πολύχρωμα βαμμένα αυγά.  

Υπάρχει και το Πασχαλινό Λαγουδάκι, που αφήνει καλάθια με δώρα και λιχουδιές στη μέση της νύχτας για να ενθουσιάσει τα παιδιά παντού το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Τα κόκκινα αυγά και τα λαχταριστά τσουρέκια. Πώς όμως όλες αυτές οι πασχαλινές παραδόσεις -από τα ζαχαρωτά πουλάκια, τα σοκολατένια κουνελάκια και τα βαμμένα αυγά μέχρι το κυριακάτικο εορταστικό γεύμα με το πασχαλινό αρνί- έγιναν τόσο μεγάλο μέρος της γιορτής; Συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται για το Πάσχα.  

  Γιατί τρώμε σοκολατένια αυγά ή σουβλίζουμε αρνί; 4 πασχαλινές παραδόσεις έχουν την εξήγησή τους

Φέτος, το Πάσχα πέφτει την Κυριακή 16 Απριλίου 2023 – λίγο νωρίτερα την άνοιξη από ό,τι πέρυσι. Πρόκειται για μια «κινητή γιορτή», που σημαίνει ότι η ημερομηνία, η οποία είναι πάντα Κυριακή, αλλάζει κάθε χρόνο και ακολουθεί ένα παρόμοιο ημερολόγιο με το εβραϊκό ημερολόγιο που βασίζεται στον σεληνιακό κύκλο. 

Αν σχεδιάζεις για του χρόνου, θα είναι ακόμα νωρίτερα, το Πάσχα θα είναι στις 7 Απρίλιου 2024. 

  Γιατί τρώμε σοκολατένια αυγά ή σουβλίζουμε αρνί; 4 πασχαλινές παραδόσεις έχουν την εξήγησή τους

Από πού προέρχονται αρχικά οι πασχαλινές παραδόσεις 

Γιατί ονομάζεται Πάσχα 

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η λέξη Πάσχα προέρχεται από την Eostre, μια παγανιστική θεά της άνοιξης και της γονιμότητας. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η Eostre βρήκε ένα πουλί που πέθαινε από το κρύο και το μετέτρεψε σε κουνέλι, ώστε η γούνα του να το κρατάει ζεστό – αλλά το κουνέλι εξακολουθούσε να γεννάει αυγά σαν πουλί. «Σε μια εκδοχή της ιστορίας, το κουνέλι βάφει και διακοσμεί τα αυγά ως δώρο στην Eostre για να δείξει την πίστη και την αγάπη του», λέει η Brandi Auset, συγγραφέας του βιβλίου «The Goddess Guide». Είναι πιθανό αυτή η ιστορία να είναι ο λόγος για την παράδοση του Πασχαλινού λαγού και γιατί τα λαγουδάκια και τα πουλιά και οι κότες. 

Γιατί βάφουμε τα πασχαλινά αυγά 

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών μπορεί να έχει να κάνει με κάτι περισσότερο από τη δημιουργία όμορφης πασχαλινής διακόσμησης και τη διασκέδαση με τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, το βάψιμο των πασχαλινών αυγών μπορεί να έχει και μια βαθύτερη θρησκευτική σχέση. Μια παράδοση σχετικά με τα πασχαλινά αυγά σχετίζεται με τη Μαρία Μαγδαληνή, το πρώτο άτομο που είδε τον Ιησού μετά την Ανάσταση. Όπως λέει η ιστορία, κρατούσε ένα απλό αυγό παρουσία ενός αυτοκράτορα και διακήρυττε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ο αυτοκράτορας είπε ότι η ανάσταση του Ιησού από τους νεκρούς ήταν τόσο πιθανή όσο και το γεγονός ότι το αυγό έγινε κόκκινο και το αυγό έγινε κατακόκκινο ενώ μιλούσε ακόμα. 

  Γιατί τρώμε σοκολατένια αυγά ή σουβλίζουμε αρνί; 4 πασχαλινές παραδόσεις έχουν την εξήγησή τους

Επιπλέον, για τις 40 ημέρες που προηγούνται του Πάσχα, γνωστές ως Σαρακοστή, οι Χριστιανοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για τη γιορτή προσευχόμενοι, διαλογιζόμενοι και κάνοντας προσωπικές θυσίες. «Οι χριστιανοί ιστορικά προετοιμάζονται με την παραίτηση από τα συνηθισμένα διατροφικά είδη, όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα», λέει η Anne Kathryn Killinger, συγγραφέας του βιβλίου An Inner Journey to Easter. «Για πολλά χρόνια, το Πάσχα ήταν γνωστό στη Δυτική Ευρώπη ως Κυριακή των αυγών, γιατί η κατανάλωση αυγών εκείνη την ημέρα ήταν μία από τις χαρές του». Αυτά τα αυγά συχνά παρουσιάζονταν σε καλάθια επενδεδυμένα με χρωματιστό άχυρο για να μοιάζουν με φωλιά πουλιού, χάρη και πάλι, ίσως, στην Eostre. 

Γιατί τρώμε πασχαλινή σοκολάτα 

Από πού προέρχεται όλη η σοκολάτα; «Η παράδοση των σοκολατένιων αυγών ξεκίνησε στη Γαλλία και τη Γερμανία του 19ου αιώνα και σύντομα εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες», λέει η Katherine Tegen, συγγραφέας του βιβλίου «The Story of the Easter Bunny». «Για να λάβουν τα ειδικά πασχαλινά αυγά, τα παιδιά έλεγαν να φτιάξουν φωλιές από καπέλα ή καλάθια, ώστε το Πασχαλινό Λαγουδάκι να τα αφήσει εκεί», λέει η Killinger και συμπληρώνει λέει ότι πολλοί χριστιανοί είναι επίσης πρόθυμοι να φάνε σοκολάτα το Πάσχα, επειδή είναι μια κοινή σύγχρονη θυσία κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. 

  Γιατί τρώμε σοκολατένια αυγά ή σουβλίζουμε αρνί; 4 πασχαλινές παραδόσεις έχουν την εξήγησή τους

Γιατί τρώμε αρνί το Πάσχα 

Ένα άλλο τυπικό πασχαλινό φαγητό είναι το αρνί. «Το αρνί είναι παραδοσιακό επειδή το τελευταίο δείπνο του Ιησού ήταν το γεύμα του Πάσχα», λέει η Karen Jean Matsko Hood, συγγραφέας του βιβλίου «Easter Delights Cookbook». 

Διάβασε επίσης:

Το μυστικό για να ξεφλουδίζεις εύκολα τα βραστά αυγά σε δευτερόλεπτα!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια ωραία αφράτη ομελέτα από ολόφρεσκα αυγά ή σε σπιτικές συνταγές που τα περιέχουν και κάνουν την γεύση να ξεχωρίζει; Το θέμα είναι πώς το να ξεφλουδίζεις το αυγό είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο αλλά και τρόπο! Εάν απογοητεύεσαι με αυτή την διαδικασία και δεν σου είναι αθόλου ευχάριστη, θα ενθουσιαστείς όταν μάθεις ότι υπάρχει εύκολο κόλπο για να βγάλεις το κέλυφος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.Αυγά

Η τεχνική αυτή δεν είναι καινούργια αλλά λίγοι την ξέρουν. Δες αυτό το video και μετά δοκίμασε και μόνος σου την διαδικασία για να διαπιστώσεις πόσο εύκολο είναι. Βάλε το αυγό στο νερό μέχρι να πάρει βράση και σκέπασέ το για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τοποθέτησέ το σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Μετά από λίγο δευτερόλεπτα δοκίμασε να αφαιρέσεις το κέλυφος όπως στο video. Η μέθοδος με το νερό σπάει απαλά το κέλυφος παντού χωρίς να το συνθλίψει όπως έχουμε συνηθίσει.

Δες εδώ πως θα ξεφλουδίσεις τα βραστά αυγά 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρειάζονται 4.492 ώρες για να κάνεις την μεγαλύτερη διαδρομή για περπάτημα στον κόσμο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer