Η γηραιότερη ελιά στον κόσμο βρίσκεται στην Κρήτη και παράγει ελιές εδώ και 3000 χρόνια
Ποιος θωρεί μια ελιά και δεν μαγεύεται από το μεγαλείο της; Αυτό το καρποφόρο αειθαλές δέντρο που αποτέλεσε από την αρχαιότητα το σύμβολο της θεάς Αθηνάς αλλά και το σύμβολο της νίκης και της ειρήνης ακόμη και σήμερα, δεν αφήνει ποτέ κανέναν ασυγκίνητο. Τα λαδοπράσινα φυλλώματά της και ο γεμάτος δύναμη κορμός της κάνει αυτό το δέντρο τόσο σπάνιο και τόσο δωρικό.
Η μακροζωία της ελιάς σημαίνει ότι αυτά τα δέντρα αν το καλοσκεφτείς βλέπουν ανθρώπους, εποχές, ακόμη και ιστορικά γεγονότα να έρχονται και να φεύγουν από μπροστά τους. Μερικά δέντρα έχουν δει περισσότερα από κάποια άλλα. Κι όμως, η γηραιότερη ελιά στον κόσμο βρίσκεται στην Κρήτη. Με τον στριφτό υπέροχο κορμό της, η ελιά αυτή βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες , στην Κρήτη εδω και 3.000 χρόνια, κι έχει «ζήσει» γεγονότα από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έως την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.
Αυτή η ελιά πιστεύεται ότι είναι χιλιάδων ετών. Παρά την εντυπωσιακή αυτή ηλικία, το ζωντανό δέντρο εξακολουθεί να παράγει ελιές για συγκομιδή.
Οι ελιές καλλιεργούνταν στην Κρήτη πριν από τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Το δέντρο των Βουβών χρονολογείται κάπου εκεί, καθώς δεν είναι δυνατή η ακριβής χρονολογία του καθώς το εγκάρδιο ξύλο του δέντρου έχει αποσυντεθεί εντός της στριμμένης διαμέτρου 4,5 μέτρων. Ωστόσο, τα δαχτυλίδια του δείχνουν ότι υπάρχει εδώ και τουλάχιστον δύο χιλιετίες. Αυτή η βασική εκτίμηση θα μπορούσε να είναι στο χαμηλό άκρο της πιθανότητας, ωστόσο, με άλλες εκτιμήσεις να κυμαίνονται έως και 4.000 ετών.
Μετά από τόσα χρόνια, θα περίμενε κανείς ότι το δέντρο θα είναι μαραμένο και στεγνό. Ωστόσο, οι ποικιλίες (εμπολιασμένα φυτά) επέτρεψαν στο δέντρο να συνεχίσει να παράγει ελιές. Τα κλαδιά του κοσμούσαν το κεφάλι των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, μια εμβληματική επιστροφή στην παράδοση.
Ενώ η ελιά των Βουβών προστατεύεται πλέον, δεν είναι το μόνο αρχαίο δέντρο στον κόσμο. Ένα πεύκο από τρίχωμα Great Basin (Pinus longaeva) στην Καλιφόρνια είναι 4.854 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ο σπόρος του φύτρωσε το 2832 π.Χ., ενώ οι πρώιμοι πολιτισμοί της Μεσοποταμίας δημιουργούσαν πόλεις και εμπορεύονταν, και η Αίγυπτος άρχιζε τη Δεύτερη Δυναστεία της. Μια άλλη ελιά, γνωστή ως «The Sisters» ή «Sisters Olive Trees of Noah» στον Λίβανο, υπολογίζεται ότι είναι 6.000 ετών. Αυτά τα δέντρα έχουν επιβιώσει από πολέμους, πανδημίες, ξηρασίες και πυρκαγιές—πραγματικές εκδηλώσεις ανθεκτικότητας.
Διάβασε επίσης:
Τα θαυματουργά οφέλη του ελαιόλαδου στη μακροζωία και στη νόσο Αλτσχάιμερ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|