Now Reading
Η Κίνα σχεδιάζει έναν υποθαλάσσιο σταθμό για να μελετήσει τα αποθέματα μεθανίου 70 δισεκατομμυρίων τόνων

Η Κίνα σχεδιάζει έναν υποθαλάσσιο σταθμό για να μελετήσει τα αποθέματα μεθανίου 70 δισεκατομμυρίων τόνων

Avatar photo
-α

Θα φιλοξενεί μέχρι έξι επιστήμονες τη φορά για αποστολές διάρκειας ενός μήνα.

Η Κίνα προγραμματίζει την κατασκευή ενός φιλόδοξου υποθαλάσσιου ερευνητικού σταθμού στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, σε βάθος 2.000 μέτρων. Η περιοχή αυτή, πλούσια σε πόρους και στρατηγικής σημασίας, είναι γεμάτη εδαφικές διαφορές και τεράστια αποθέματα φυσικών πόρων. Ο σταθμός θα εστιάζει στη μελέτη των οικοσυστημάτων των «ψυχρών διαρροών», που είναι περιοχές όπου τα οικοσυστήματα αναπτύσσονται γύρω από τα αποθέματα μεθανίου. Οι «ψυχρές διαρροές» περιέχουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου, που θεωρούνται μελλοντικός ενεργειακός πόρος, καθώς και άλλες ζωτικής σημασίας ουσίες.

Η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, θα παρουσιάσει τεχνικές προκλήσεις λόγω της υποθαλάσσιας τοποθεσίας της. Ο σταθμός θα φιλοξενεί μέχρι έξι επιστήμονες τη φορά για αποστολές διάρκειας ενός μήνα και θα είναι εξοπλισμένος με προηγμένα συστήματα υποστήριξης ζωής, που θα επιτρέπουν τη μακροχρόνια λειτουργία του. Επίσης, θα διαθέτει μόνιμο δίκτυο παρακολούθησης για την καταγραφή επιπέδων μεθανίου, οικολογικών αλλαγών και τεκτονικής δραστηριότητας.

Η Κίνα σχεδιάζει έναν υποθαλάσσιο σταθμό για να μελετήσει τα αποθέματα μεθανίου 70 δισεκατομμυρίων τόνων
©Proteus Ocean Group

Ο υποθαλάσσιος σταθμός θα διαθέτει ακατοίκητα υποβρύχια οχήματα, πλοία και παρατηρητήρια στον πυθμένα της θάλασσας. Η συνεργασία αυτών των συστημάτων θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «τετραδιάστατου» συστήματος παρακολούθησης. Επιπλέον, η εγκατάσταση θα ενσωματώνει το εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών που έχει τοποθετηθεί από την Κίνα στον πυθμένα της θάλασσας, ενώ υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Διάβασε επίσης: Το μυστικό της φύσης που «κρατάει» όρθιο το Σινικό Τείχος πάνω από 2.000

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του interestingengineering.com, η Νότια Θάλασσα της Κίνας είναι γνωστή για τα μεγάλα αποθέματα μεθανίου, τα οποία εκτιμώνται σε 70 δισεκατομμύρια τόνους. Αυτά τα αποθέματα, που ισοδυναμούν περίπου με το μισό από τα τρέχοντα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, θεωρούνται εξαιρετικά πολύτιμα, καθώς το μεθάνιο μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς μελλοντικούς ενεργειακούς πόρους. Τα παγόμορφα στερεά μεθάνιου και νερού που βρίσκονται στην περιοχή περιέχουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, που η Κίνα φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί.

Επιπλέον, η περιοχή είναι πλούσια και σε άλλους φυσικούς πόρους, όπως κοβάλτιο και νικέλιο, αλλά και σε βιολογική ποικιλία. Στη θάλασσα αυτή ζουν εκατοντάδες είδη θαλάσσιας ζωής, που παράγουν ένζυμα χρήσιμα για την ανάπτυξη θεραπειών κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Παρά τη σημαντική πρόοδο της Κίνας στην τεχνολογία ρομποτικής, η υποθαλάσσια ερευνητική εγκατάσταση θα φιλοξενεί ανθρώπινο προσωπικό για να μπορεί να παρακολουθεί και να ερευνά τις λεπτομέρειες που οι αυτόνομοι υποβρύχιοι οχήματα ενδέχεται να παραβλέπουν, όπως ξαφνικές εκρήξεις μεθανίου και άλλες κρίσιμες εξελίξεις.

Αυτή η υποθαλάσσια ερευνητική εγκατάσταση είναι ένα σημαντικό βήμα για την Κίνα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενεργειακής της ανεξαρτησίας και την ανάπτυξη νέων επιστημονικών τομέων, όπως η μελέτη της θαλάσσιας ζωής και η έρευνα για νέες πηγές ενέργειας και φαρμάκων. Παράλληλα, η περιοχή θεωρείται εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας, και η κινεζική παρουσία εκεί ενδέχεται να ενισχύσει τις πολιτικές της αξιώσεις στην περιοχή.

Διάβασε επίσης: Ανατροπή στην Ιστορία: Το Μνημείο του Βασιλιά Αρθούρου αποκαλύπτεται ότι είναι 5.500 χρόνια παλιότερο

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κολπο λεμονι φρουτα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσκαρ 2025: Αυτές είναι οι ταινίες και οι ηθοποιοί της χρονιάς – Όλες οι υποψηφιότητες



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer