Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να παρηγορήσεις το μωρό σου όταν κλαίει
Αν υπάρχουν φορές που το μωρό σου κλαίει ακατάπαυστα και δεν μπορείς να το ηρεμήσεις, τότε αυτή η μέθοδος θα σου φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη.
Η πραγματικότητα του να έχεις ένα μωρό είναι ότι οι μέρες σου δεν θα είναι πάντα γεμάτες με γέλια και αξιολάτρευτες στιγμές. Κάποιες φορές, μπορεί να είναι ακατάστατο, κουραστικό, απογοητευτικό και ιδιαίτερα «θορυβώδες». Μόλις αρχίσει το ασταμάτητο κλάμα, ενδέχεται να νιώσεις πως θέλεις να κλάψεις κι εσύ.
Το να καταλάβεις τι θέλει ένα μωρό την ώρα που κλαίει είναι ένα τρελό παιχνίδι του μυαλού, καθώς δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν λεκτικά. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αμέτρητες άγρυπνες νύχτες. Μπορεί να έχεις δοκιμάσει τα πάντα, αλλά το κλάμα συνεχίζεται.
Οι γονείς αξίζουν πραγματικά την αναγνώριση για το χειρισμό των στιγμών κλάματος. Για αυτόν τον λόγο, είναι σωστό να τους βοηθήσουμε να βρουν έναν πιο γρήγορο τρόπο να παρηγορήσουν ένα μωρό. Είναι ενδιαφέρον ότι επιστήμονες από την Ιαπωνία ερεύνησαν αυτό το θέμα και η ομάδα επινόησε ένα αποτελεσματικό hack για να βοηθήσει εύκολα το βρέφος να σταματήσει να κλαίει μέσα σε πέντε λεπτά. Επιστήμονες από το Riken Center for Brain Science έχουν ήδη δημοσιεύσει τη δουλειά τους σε ένα διαδικτυακό περιοδικό, το Current Biology Science.
«Πολλοί γονείς υποφέρουν από το νυχτερινό κλάμα των μωρών. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ειδικά για τους άπειρους γονείς, που μπορεί να οδηγήσει σε γονεικό άγχος και ακόμη και σε βρεφική κακοποίηση σε μικρό αριθμό περιπτώσεων», εξήγησε ο Kumi Kuroda, ένας από τους συγγραφείς. Το πείραμά τους αφορούσε σε 21 βρέφη 7 μηνών που όλα υποβλήθηκαν σε διάφορες μεθόδους άνεσης. Η βάση της μελέτης ήταν η απόκριση μεταφοράς αλιευτικών θηλαστικών όπως ποντίκια, σκύλοι, μαϊμούδες και άνθρωποι.
Σύμφωνα με την παρατήρησή τους, ζώα που κρατούσαν τα μωρά τους ενώ περπατούσαν βοήθησαν το βρέφος να χαλαρώσει και να επιβραδύνει τον καρδιακό του ρυθμό. Για καλύτερη ανάλυση, η ομάδα συνέκρινε 4 μεθόδους για να δει τη διαφορά στην απόκριση στη μεταφορά. Προσπάθησαν να κουβαλήσουν το μωρό ενώ κάθονταν, ταλαντεύονταν στο καρότσι, το κρατούσαν ενώ περπατούσαν και ήταν ξαπλωμένο σε μια κούνια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βιντεοκάμερες για να παρατηρήσουν κάθε συμμετέχοντα.
Μεταξύ των τεσσάρων μεθόδων, το κράτημα του μωρού ενώ περπατούσε έδειξε την ταχύτερη απόκριση. Το βρέφος ηρέμησε μετά από 30 δευτερόλεπτα – η κίνηση επιβραδύνει τον καρδιακό του ρυθμό. Διευκρίνισε επίσης ότι το κράτημα της μητέρας είναι ανεπαρκές για να απαλύνει την απογοήτευση του παιδιού. Η κίνηση ενεργοποιεί την απόκριση μεταφοράς τους. Στο τέλος του πειράματος, οι ήχοι κλάματος των συμμετεχόντων σταμάτησαν και οι περισσότεροι αποκοιμήθηκαν.
Ωστόσο, το ένα τρίτο των βρεφών άρχισε να κλαίει μετά από 20 δευτερόλεπτα όταν η μητέρα προσπάθησε να τα ξαπλώσει στην κούνια. Το κλειδί για να αποφευχθεί αυτό το λάθος ήταν να περιμένεις μέχρι το μωρό να κοιμηθεί βαθιά. Στη συνέχεια, μπορείς να το ξαπλώσεις σιγά σιγά σε μια κούνια. Συμπερασματικά, η μελέτη προτείνει ότι οι γονείς πρέπει να κρατούν το παιδί τους και να περπατούν για πέντε λεπτά. Για περαιτέρω αποτελεσματικότητα, προσπάθησε να συνδυάσεις το περπάτημα και το κάθισμα ενώ κρατάε το βρέφος για άλλα πέντε έως οκτώ λεπτά.
Διάβασε επίσης:
Η ανάγνωση παραμυθιών σε φέρνει πιο κοντά με το παιδί σου
Στον κόσμο των εικόνων, τα παραμύθια μας λένε μια ιστορία για τη γέννηση και τον θάνατο, την αγάπη και το μίσος, το θάρρος και την απόγνωση. Όπως όλα τα έργα τέχνης, αυτές οι ιστορίες διαθέτουν πλούτο και βάθος.
Γιατί είναι σημαντικά τα παραμύθια για ένα παιδί;
Η εμπειρία του παιδιού από τις ιστορίες πριν τον ύπνο είναι διαφορετική από τη δική μας. Ενώ το παραμύθι ξεκινά με τη φράση «Μια φορά κι έναν καιρό…», κανένα παιδί δεν θα ρωτήσει πότε ακριβώς ήταν αυτό… Για εκείνο, η ιστορία συμβαίνει εδώ και τώρα. Άρα λοιπόν, η σωστή ερώτηση είναι: τι είδους παραμύθια χρειάζεται ένα παιδί; Αυτές οι ιστορίες γοητεύουν τα παιδιά, προσφέροντάς τους μια ιστορία που μπορεί να τα ταξιδέψει στον κόσμο της φαντασίας.
Δες εδώ πώς η ανάγνωση ενός παραμυθιού σε φέρνει πιο κοντά με το παιδί σου
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|