Και τα κατοικίδια θρηνούν έναν αποχωρισμό- Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια
Όταν πεθαίνει ένα αγαπημένο πρόσωπο κάθε μέλος της οικογένειας επηρεάζεται με διαφορετικούς τρόπους. Οι ρουτίνες αλλάζουν, οι παραδόσεις αλλάζουν και η οικογενειακή μονάδα στο σύνολο της αλλάζει. Αυτή η μετάβαση επηρεάζει και τα τετράποδα μέλη της οικογένειας, όπως σκύλους και γάτες.
Και τα κατοικίδια μας μπορεί να θρηνήσουν την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας. Σύμφωνα με την huffpost.com, έρευνα δείχνει ότι τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι παρουσιάζουν σημάδια θλίψης μετά το θάνατο ενός ζώου συντροφιάς στο σπίτι. «Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι και τα κατοικίδια θρηνούν την απώλεια των ιδιοκτητών τους», αναφέρει η Dr Andrea Y. Tu, ιατρικός διευθυντής του Behavior Vets στη Νέα Υόρκη.
Όταν ένας ιδιοκτήτης πεθαίνει, τα κατοικίδια βιώνουν αλλαγές στη ρουτίνα τους
«Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική ευημερία οποιουδήποτε πλάσματος στο σπίτι», είπε η Tu. Ένα κατοικίδιο που πενθεί μπορεί να βιώσει αλλαγές συμπεριφοράς. Αν και τα κατοικίδια δεν θρηνούν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι άνθρωποι, υπάρχουν σταθερές αλλαγές συμπεριφοράς όταν βιώνουν απώλεια. Τα σκυλιά και οι γάτες που πενθούν μπορεί να τρώνε λιγότερο ή πιο αργά, μπορεί επίσης να περνούν περισσότερο χρόνο στον ύπνο. Οι θλιμμένες γάτες μπορεί να είναι πιο φωνητικές και αυτές οι φωνές μπορεί να είναι πιο δυνατές από το κανονικό.
Μπορεί επίσης να δεις μια απόκλιση από την κανονική ρουτίνα του κατοικίδιου σου και μπορεί ακόμη και να κοιμάται στο σημείο που κοιμόταν ο άνθρωπος ή το κατοικίδιο που πέθανε. Ο Dr Christopher Lea, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Auburn στην Αλαμπάμα, υπογράμμισε τη συχνότητα αυτών των αλλαγών συμπεριφοράς στα θλιμμένα κατοικίδια, λέγοντας ότι οι πελάτες του παρατήρησαν απώλεια όρεξης και αλλαγές στον ύπνο στα σκυλιά τους.
Εάν παρατηρήσεις αυτά τα σημάδια επικοινώνησε με τον κτηνίατρο
Αν και οι αλλαγές συμπεριφοράς μπορεί να είναι αποτέλεσμα θλίψης, μπορεί επίσης να υπάρχει κάτι άλλο. Η Lea είπε ότι: «αν παρατηρήσετε τέτοιου είδους αλλαγές στο κατοικίδιο ζώο σας, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Πιθανότατα θα κάνουν μια φυσική εξέταση και μπορεί επίσης να θέλουν να κάνουν κάποιες εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθούν ότι όλα είναι εντάξει».
Εάν ο κτηνίατρος δεν βρει τίποτα κακό, ασχολήσου με το κατοικίδιο σου για να το βοηθήσει με τη θλίψη του. Η Lea αναφέρει ότι η άσκηση είναι μια από τις καλύτερες διεξόδους για τα ζώα που περνούν δύσκολες στιγμές. Τα σκυλιά μπορούμε να τα βγάλουμε περισσότερες βόλτες, πεζοπορίες ή ό, τι άλλο θεωρούμε πως θα απολαύσουν περισσότερο.
Μην τα επιπλήττεις για αυτό που μπορεί να είναι η διαδικασία θλίψης τους
Εάν το κατοικίδιο σου κοιμάται στο σημείο του ζώου ή του ατόμου που πέθανε, άφησε το. Το ίδιο ισχύει για μια γάτα που σου νιαουρίζει περισσότερο, για παράδειγμα. Μην τα τιμωρείς σε μια στιγμή η καθημερινότητα και το σπίτι σου αντιμετωπίζει αλλαγές και απώλειες. «Αναγνωρίστε ότι περνούν επίσης τη δική τους διαδικασία πένθους», είπε η Tu. «Επιτρέψτε τους να έχουν αυτή την ελευθερία να περάσουν από τη δική τους διαδικασία». Αυτές οι αλλαγές συμπεριφοράς δεν θα διαρκέσουν για πάντα, σύμφωνα με την Tu και τον Lea. «Τα περισσότερα κατοικίδια θα βιώσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους … πιθανώς για έως και έξι μήνες μετά», εξηγεί η Tu.
Όπως οι άνθρωποι, τα κατοικίδια χρειάζονται λίγο χρόνο για να επεξεργαστούν τα συναισθήματα τους και να περάσουν από τη θλίψη
Και όπως και οι άνθρωποι, τα κατοικίδια που δε βελτιώνονται μπορούν να λάβουν βοήθεια από επαγγελματίες. Η καθεμία μας ξέρει καλύτερα το κατοικίδιο μας αν δε συμπεριφέρεται κανονικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή εμφανίζει άλλα σχετικά σημάδια. Σε οποιαδήποτε περίπτωση καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο σου.
«Το κλειδί είναι πάντα να απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας κτηνίατρο», είπε ο Lea, «Από εκεί, μπορείτε και οι δύο να αποφασίσετε πώς θα προχωρήσετε. Μια πιθανή επιλογή είναι να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο συμπεριφοράς ή ένα κέντρο που εστιάζει στη συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων. «Οι κτηνιατρικοί συμπεριφοριστές είναι ουσιαστικά οι ψυχίατροι του κτηνιατρικού κόσμου», λέει η Tu. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις το σωστό φάρμακο για το κατοικίδιο σου ή να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το συναισθηματικό τραύμα με υγιή τρόπο.
Έτσι, εάν το κατοικίδιο ζώο σου δυσκολεύεται και ο κτηνίατρος σου δεν έχει απάντηση, μην φοβάσαι να έρθεις σε επαφή με έναν κτηνίατρο συμπεριφοράς.
Διάβασε επίσης:
Μήπως η γάτα σου παθαίνει ξαφνικές εκρήξεις και κάνει speed; Έχει τον λόγο της
Όσοι έχουμε γάτες την εικόνα να κάθονται κουλουριασμένες στον καναπέ και να απολαμβάνουν τον ύπνο τους τη γνωρίζουμε. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε πως εκεί που έχουν σηκωθεί από τον καναπέ, παθαίνουν speed και ανεβαίνουν τις σκάλες σαν πυραυλάκατο σκάφος, κάνει parkour στους τοίχους και εξαφανίζουν οτιδήποτε και τα πάντα στο δρόμο τους.
«Είναι τα zoom της γάτας!» λέει ο πιστοποιημένος συμπεριφοριστής γάτας Pam Bennett-Johnson στο rd.com. «Πηγαίνουν από το μηδέν στα 100 χιλιόμετρα την ώρα σε χρόνο μηδέν». Αλλά γιατί οι γάτες «σπιντάρουν», παθαίνουν αυτές τις εκρήξεις;
Διάβασε εδώ γιατί παθαίνει ξαφνικές εκρήξεις.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|