Ακόμα και στα δικαστήρια μπορεί να φτάσει η υπόθεση με το επίθετο Ντε Γκρες.
Σε δικαστικές αίθουσες ενδέχεται να βρεθούν οι απόγονοι της πρώην βασιλικής οικογένειας, οι οποίοι απέκτησαν πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια και επέλεξαν το επίθετο «Ντε Γκρες».
Ειδικότερα, ο δικηγόρος και καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πάνος Λαζαράτος κατέθεσε αίτηση θεραπείας, υποστηρίζοντας πως το επίθετο που επέλεξε η τέως βασιλική οικογένεια είναι αντισυνταγματικό. «Παραπέμπει στη βασιλική ιδιότητα που έχουν απολέσει», επισημαίνει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του κ. Λαζαράτου, «τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας δήλωσαν ως επίθετο τις λέξεις “ΝΤΕ ΓΚΡΕΣ”, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους. Νοηματικά, αυτό υποδηλώνει πως λείπει μία λέξη, η οποία εννοείται. Με δεδομένα τα συγκεκριμένα πρόσωπα και την ιστορία τους, η λέξη αυτή συνδέεται με τη βασιλική τους ιδιότητα, την οποία έχουν χάσει. Στη φιλολογική επιστήμη, αυτό το γλωσσικό φαινόμενο ονομάζεται “σχήμα κατεξοχήν”».
Ο ίδιος τονίζει πως η χρήση του επιθέτου δημιουργεί έμμεση διάκριση: «Η απονομή του επιθέτου “ΝΤΕ ΓΚΡΕΣ” στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας καθιστά τους υπόλοιπους πολίτες άνισους έναντί τους, συνεπώς και εμένα».
Στην επιχειρηματολογία του, υποστηρίζει επίσης πως το συγκεκριμένο επίθετο μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές και κρατικές σχέσεις των ατόμων αυτών, καθώς «θα μπορούν να προβάλλουν την αίγλη και την ταξική προέλευση που είχαν, ώστε να τύχουν ειδικής μεταχείρισης». Μάλιστα, σημειώνει πως «δεν απαιτείται βεβαιότητα ότι θα το πράξουν – αρκεί η δυνατότητα που τους δίνεται».
Ο καθηγητής καταλήγει λέγοντας πως «η απονομή αυτού του επιθέτου είναι παράνομη, όπως παράνομη είναι και η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 6, παρ. 5 του ν. 2215/1995».
Επιπλέον, επισημαίνει ότι η καταχώρισή τους στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων και, κατ’ επέκταση, στους εκλογικούς καταλόγους εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας: «Στους εκλογικούς καταλόγους περιλαμβάνονται άτομα που διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια παρανόμως».