Now Reading
Κοιτάζει η γάτα σου τον τοίχο; Μην ανησυχείς έχει 6 καλούς λόγους

Κοιτάζει η γάτα σου τον τοίχο; Μην ανησυχείς έχει 6 καλούς λόγους

Ιωάννα Σαλαμουρα
γατί σαστισμένο

Αν πιστεύεις ότι η γάτα σου βλέπει «οράματα» στους τοίχους, η απάντηση είναι: Όχι, καθώς έχει 6 λόγους που το κάνει!

Πόσες φορές έχεις «πιάσει» τη γάτα σου να κοιτάζει επίμονα τους τοίχους; Πιστεύεις ότι βλέπει κάποιο φάντασμα να αιωρείται στο ταβάνι της κουζίνας; Κάποιες δε φορές αναρωτιόμαστε αν η γάτα μας είναι «αυτιστική» αφού της αρέσει να «κολλάει» το βλέμμα της για ώρα στους τοίχους και στα ταβάνια.  Το πιθανότερο είναι να έχει άλλους λόγους που να της προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον.

Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τι ακριβώς αιχμαλωτίζει την προσοχή της γατούλας μας μέσα στους βαρετούς τοίχους του σπιτιού μας. Είναι απλώς μία από εκείνες τις πτυχές της συμπεριφοράς των γατών που συμβαδίζουν με το να είσαι ο ιδιοκτήτης τους και να τις παρακολουθείς να απολαμβάνουν την καθημερινότητα τους. Παρόλα αυτά ας δούμε τα «μυστικά» αυτής της περίεργης συμπεριφοράς.

ΓΑΤΙ ΓΚΡΙ ΧΝΟΥΔΩΤΟ

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτάζουν επίμονα τους τοίχους

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε αλλά οι γάτες έχουν τη φήμη ότι είναι λίγο (ή πολύ) μυστηριώδεις. Ας απομυθοποιήσουμε αυτή τη συνήθεια κομμάτι-κομμάτι καθώς θα εμβαθύνουμε στους λόγους για τους οποίους οι γάτες κοιτάζουν τους τοίχους.

1. Μπορούν να ακούσουν ό,τι δε μπορούμε εμείς

Τα αυτιά τους ερεθίζονται σε ήχους που εμείς δεν ακούμε. Δε θα μας φανεί περίεργο αν από το επίμονο βλέμμα τους ανακαλύψουμε μια φωλιά από ποντίκια σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Αν δεν πρόκειται για ζωύφια που ακούν και παίρνουν χαμπάρι, μπορεί να ακούσουν έναν οικείο ήχο, όπως το αυτοκίνητο ενός μέλους της οικογένειας που φτάνει στο σπίτι. Ή μπορεί απλώς να προσπαθούν να κατανοήσουν έναν άγνωστο ήχο και να καταλάβουν τι είναι. Όπως και να έχει, πρόκειται για μια αρκετά ακίνδυνη συμπεριφορά.

γατιά παίζουν

2. Μπορούν να δουν καλύτερα από εμάς

Μπορούν να δουν πολύ καλύτερα από εμάς, για να είμαστε ειλικρινείς. Μόνο η περιφερειακή τους όραση είναι 200 μοίρες σε σύγκριση με τις δικές μας που είναι 180 μοίρες, και μπορούν να δουν υπεριώδες φως καθώς και άλλα μήκη κύματος που εμείς δε μπορούμε. Έχουν επίσης περισσότερα κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα και τις βοηθούν να βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι. Έτσι, ίσως παρακολουθούν σωματίδια σκόνης που αιωρούνται στον αέρα ή ένα μικροσκοπικό έντομο. Μερικές φορές αυτό που βρίσκουν ενδιαφέρον είναι εντελώς αόρατο για εμάς.

3. Έχουν μια δική τους «στιγμή»

Ο εγκέφαλος των γατούληδων είναι διαφορετικά συνδεδεμένος από τον δικό μας. Μερικές φορές βιώνουν κάτι σαν «επανεκκίνηση», όπου παγώνουν στη μέση της δράσης και φαίνεται να επεξεργάζονται κάτι.

4.Έχει μεγαλώσει

Η ηλικία μας καταβάλλει όλους, ακόμη και το γλυκό μας γατάκι. Αν είναι μεγάλη σε ηλικία μπορεί να αρχίσει να μπερδεύεται ή να αποπροσανατολίζεται, γεγονός που την κάνει να κοιτάζει «βουβά στο κενό». Ο κτηνίατρος θα μας καθοδηγήσει πώς να τη βοηθήσουμε να αισθανθεί πιο άνετα.

γατιά κοιτάζουν τον τοίχο

5. Μπορεί να έχει υπερένταση

Ουσιαστικά, αυτό μπορεί να συμβεί όταν μια περιοχή του δέρματος της γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητη και η δυσφορία και το άγχος μπορεί να την κάνει να απομακρυνθεί και να κοιτάζει τους τοίχους. Ούτε καν οι κτηνίατροι δε γνωρίζουν τι προκαλεί το σύνδρομο υπεραισθησίας, αν και συνήθως κάνουν εκτεταμένες εξετάσεις για να αποκλείσουν οτιδήποτε άλλο πριν το διαγνώσουν. Άλλα συμπτώματα αυτού είναι η ευαισθησία στην αφή, το δυνατό νιαούρισμα, η υπερβολική περιποίηση (ιδιαίτερα στη βάση της ουράς) και οι  διευρυμένες κόρες.

6. Πίεση στο κεφάλι; Μπορεί να είναι σοβαρά άρρωστη

Αυτό δεν είναι σαν το καθημερινό της κοίταγμα στον τοίχο αλλά για μια ένταση που έχει,  σε σημείο που να πηγαίνει κατευθείαν στον τοίχο και να πιέζει το μέτωπο της πάνω του και να μην κουνιέται. Η πίεση στο κεφάλι μπορεί να υποδηλώνει όγκους στον εγκέφαλο, δηλητηρίαση, μεταβολικές διαταραχές ή μολυσματική ασθένεια. Αλλά θα υπάρχουν και άλλα σημάδια, όπως οι επιληπτικές κρίσεις, ο αποπροσανατολισμός και η υπερβολική φωνητική έκφραση που  συνοδεύουν συνήθως αυτή τη συμπεριφορά. Αυτό καθιστά αναγκαία την επίσκεψη σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

γατάκι όρθιο στα δυο πόδια

Τι πρέπει να κάνεις αν η γάτα σου κοιτάζει τον τοίχο;

Συνήθως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς αν η  γατούλα σου απολαμβάνει να «παγώνει» με τυχαίους τοίχους γύρω από το σπίτι σου. Πρόκειται για μια αρκετά τυπική συμπεριφορά της γάτας, οπότε δεν αποτελεί πρόβλημα τις περισσότερες φορές.

Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι χρειάζονται περισσότερο εμπλουτισμό στη ζωή τους και άλλα ερεθίσματα στο σπίτι για να ενδιαφέρονται και να απασχολούν το μυαλό και το σώμα τους. Μπορείς να την ενθαρρύνεις να παίξει μαζί σου είτε με ένα παιχνίδι είτε να της δημιουργήσεις έναν χώρο παρατήρησης για πουλιά έξω από ένα παράθυρο.

γατί σαστισμένο

Αν ωστόσο παρατηρήσεις ότι συνεχίζει να κοιτάζει έντονα τους τοίχους, ίσως να πρέπει να ελέγξεις για άλλα συμπτώματα που μπορεί να μην είχες εντοπίσει προηγουμένως, ώστε να αποκλείσεις τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με ασθένειες. Ειδικά αν παρατηρήσεις ότι αυτά τα βλέμματα μετατρέπονται σε πιέσεις στο κεφάλι.

Διάβασε επίσης:

Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει να κρατάμε τις γάτες μας μέσα στο σπίτι

Όσοι έχουμε γάτες απολαμβάνουμε να τις βλέπουμε να περιφέρονται μέσα στο σπίτι μας, να πηδάνε από καναπέδες σε πολυθρόνες, να κουρνιάζουν στα πόδια μας και γενικά να είναι οι κυρίαρχες μέσα στο σπίτι μας. Ο τωρινός μου γάτος είναι αρκετά φοβιτσιάρης και η επίσκεψη του στο μπαλκόνι κρατάει με πολύ βία 1 με 2 λεπτά καθώς με το που ακούει μηχανάκι τρέχει μέσα στο σπίτι.

Η πρώτη γάτα όμως που είχα ήταν πιο εξερευνητική με αποτέλεσμα να περιφέρεται στην κουπαστή όλων των μπαλκονιών του ορόφου (μένω στον 3ο όροφο). Κοινώς αν έμενα σε μια μονοκατοικία θα ήταν συνεχώς έξω και θα μαζευόταν όταν αυτή θα το ήθελε. Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα, τις γάτες πρέπει να τις αφήνουμε να κυκλοφορούν  έξω ή πρέπει να τις αφήνουμε μέσα; Σε αυτό θα μας απαντήσουν επιστήμονες για να μας λυθεί αυτή η απορία.

Κοιτάζει η γάτα σου τον τοίχο; Μην ανησυχείς έχει 6 καλούς λόγους

Τι λένε οι επιστήμονες

Είναι ένα θέμα για το οποίο κάποιοι άνθρωποι έχουν έντονες απόψεις, καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες γατών υποστηρίζουν ότι οι γάτες πρέπει να κρατούνται μέσα στο σπίτι για τη δική τους υγεία και ασφάλεια και την ασφάλεια των τοπικών οικοσυστημάτων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι γάτες πρέπει να περιφέρονται ελεύθερα για άσκηση και καθαρό αέρα. Όπως φαίνεται, οι επιστήμονες έχουν τώρα κάτι να πουν για το θέμα χάρη σε μια μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές με το Πανεπιστήμιο του Maryland. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, τα στοιχεία είναι σαφή: οι γάτες πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους για τη δική τους υγεία, καθώς και για την υγεία των άλλων.

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύκολα και τραγανά κοτοπιτάκια που κάνουν κρατς σε κάθε μπουκιά



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer