Leonardo da Vinci: 5 ενδιαφέροντα στοιχεία της ζωής του που λίγοι γνωρίζουν
Ακόμη και σήμερα, ο Leonardo da Vinci, ο εμβληματικός Ιταλός ζωγράφος της εποχής της Αναγέννησης, θεωρείται ευρέως απαράμιλλη ιδιοφυΐα. Το όνομά του συνδέεται συνήθως με αριστουργήματα όπως η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος, που θεωρούνται ανεκτίμητα επιτεύγματα τέχνης. Αλλά τα πολύπλευρα ταλέντα του da Vinci κάλυπταν πολλούς κλάδους, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία.
Καθώς εμβαθύνουμε στη ζωή του, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια συλλογή από ενδιαφέροντα γεγονότα που ρίχνουν φως στη λαμπρότητα και την ακόρεστη περιέργειά του. Εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ίδιο και τον τρόπο που έζησε.
1.Ο Leonardo da Vinci ήταν καρπός παράνομου δεσμού
Στις 15 Απριλίου 1452, ο Leonardo, ο γιος ενός πλούσιου Φλωρεντίνου συμβολαιογράφου ονόματι Σερ Πιέρο και μιας νεαρής αγρότισσας με το όνομα Κατερίνα, ήρθε στον κόσμο. Γεννήθηκε σε μια ταπεινή αγροικία κοντά στο χωριό Anchinao στην Τοσκάνη, μια μάλλον ασυνήθιστη γενέτειρα λαμβάνοντας υπόψη την τελική επιτυχία του. Η παιδική ηλικία του ήταν μοναδική, καθώς είχε 12 ετεροθαλή αδέρφια από άλλες σχέσεις του πατέρα του. Είχε περιορισμένη αλληλεπίδραση μαζί τους λόγω της σημαντικής διαφοράς ηλικίας τους.
2.Προσπάθησε να αποκαλύψει τα μυστικά του ανθρώπινου σώματος
Ο διάσημος ζωγράφος είχε μια μοναδική περιέργεια με την αποκάλυψη των μυστηρίων του ανθρώπινου σώματος. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αναφέρθηκε ότι ανατέμνει τακτικά πτώματα ζώων για μελέτη.
Η απαράμιλλη τεχνογνωσία του στην ανατομία, που απεικονίζεται μέσα από τα σχολαστικά σχέδιά του, έδειξε τη βαθιά κατανόησή του για τα περίπλοκα συστήματα μας. Εμβαθύνοντας στα βασίλεια της ανατομής, ο Leonardo da Vinci εξερεύνησε τις εσωτερικές λειτουργίες τόσο των ζώων, όσο και των ανθρώπων.
Κατά τη δεκαετία του 1480, δημιούργησε μια συλλογή ανατομικών σχεδίων που κατέπληξαν τον κόσμο. Αυτές οι εικόνες απεικόνιζαν συνδέσμους, μύες και αγγειακά συστήματα με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια και ακρίβεια. Σημειωτέον, πολλά από αυτά τα σχέδια ήταν τα πρώτα του είδους τους που δημοσιεύθηκαν ευρέως.
3.Είχε εκπληκτικό μουσικό ταλέντο
Λιγότερο γνωστό για τον ζωγράφο είναι ότι ήταν ένας κάπως ολοκληρωμένος και δεινός μουσικός. Η μουσική του ικανότητα δεν προκάλεσε έκπληξη εκείνη την εποχή, άμα λάβουμε υπόψη τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του σε διάφορους τομείς. Ήταν προφανές ότι είχε ένα φυσικό χάρισμα για τη μουσική.
Οι μαρτυρίες από τους συγχρόνους του επιβεβαίωσαν περαιτέρω τη μουσική του λαμπρότητα. Ο Giorgio Vasari, παρατηρητής της τέχνης του Leonardo da Vinci, επιβεβαίωσε ότι ο ιδιοφυής ζωγράφος διέθετε μια αγγελική φωνή που καθήλωνε τους ακροατές. Παραδόξως, τα φωνητικά ταλέντα του έμοιαζαν να ρέουν αβίαστα, ακόμη και χωρίς προηγούμενη προετοιμασία.
4.Άφησε πίσω του ένα σχετικά μικρό έργο
Μπορεί να φαίνεται παράξενο να σημειωθεί ότι ο Leonardo da Vinci,, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της ιστορίας, άφησε πίσω του ένα σχετικά μικρό έργο. Μόνο 15 με 17 σωζόμενα κομμάτια μπορούν να του αποδοθούν με σιγουριά.
Αυτή η έλλειψη οφειλόταν εν μέρει στην πολυάσχολη φύση του μυαλού του. Καθηλωμένος στην επιστημονική έρευνα και τις αναζητήσεις μηχανικής, συχνά περνούσε από εκτεταμένες περιόδους χωρίς να δέχεται παραγγελίες ή να παράγει πολλά έργα τέχνης.
Αρκετές διάσημες δημιουργίες, είναι γνωστές μόνο μέσω προκαταρκτικών σκίτσων ή αντιγράφων που φιλοτεχνήθηκαν από άλλους ζωγράφους αφού τα πρωτότυπα χάθηκαν, καταστράφηκαν ή αλλοιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η απαράμιλλη φήμη του Leonardo da Vinci, επιβεβαιώνει τη βαθιά επίδραση της καλλιτεχνικής του ικανότητας.
Διάβασε επίσης: Τα 10 καλύτερα έργα τέχνης στον κόσμο που έχουν μείνει αξεπέραστα μέσα στους αιώνες
5.Μετακόμισε στη Γαλλία από απογοήτευση
Στα 60 του, ο Leonardo da Vinci βρέθηκε να αναζητά καταφύγιο στη Ρώμη. Αλλά δεν μπόρεσε να βρει δουλειά στην πολυσύχναστη πόλη. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1516, ο Leonardo da Vinci δέχτηκε πρόθυμα την πρόταση του βασιλιά της Γαλλίας να εργαστεί γι’ αυτόν. Αν και η ζωγραφική ξαναβρήκε θέση στη ζωή του, ο ζωγράφος αφιερώθηκε στις επιστημονικές του προσπάθειες.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|