Now Reading
Λήγει το νερό; Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν πιεις το ξεχασμένο μπουκάλι με νερό

Λήγει το νερό; Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν πιεις το ξεχασμένο μπουκάλι με νερό

Avatar photo
γυναικα που περπαταει και κραταει μπουκαλι με νερο

Το εμφιαλωμένο νερό που δεν έχει αποθηκευτεί σωστά μπορεί να περιέχει μολυσματικές ουσίες που είναι καλύτερα να αποφεύγεις.

Σίγουρα το εμφιαλωμένο νερό είναι μια λύση όταν είσαι στον δρόμο και χρειάζεσαι κάτι για να ξεδιψάσεις, όταν βρίσκεσαι σε μία περιοχή που το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, μάλιστα σε αυτή τη περίπτωση είναι αναγκαίο για την υγεία σου πρώτα από όλα. Είναι όμως το εμφιαλωμένο καλύτερο από της βρύσης; Αλήθεια έχει το νερό σε οποιαδήποτε μορφή του ημερομηνία λήξης; Πότε σταμάτα ένα μπουκάλι νερό ένα είναι κατάλληλο; Στη συνέχεια θα ανακαλύψεις της απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σε αλλά, ανάλογα με τον τύπο του νερού και την καταλληλόλητα του.   

γυναικα που πινει νερο απο μπουκαλι

Όλοι έχουμε ακούσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή ενός μπουκαλιού νερού σε ένα θερμαινόμενο αυτοκίνητο για πολύ ώρα. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό; Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να αποθηκεύσεις νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περιπτώσεις όπως καταστροφές που χρειάζεται νερό για τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό ή η αποθήκευση νερού για το μέλλον απαιτούν και οι δύο να γνωρίζεις πώς θα πρέπει να αποθηκεύεις το νερό με ασφάλεια. Παρακάτω, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο κατά πόσο λήγουν οι διάφοροι τύποι νερού.  

Τύποι νερού 

Νερό βρύσης 

Το καθαρό πόσιμο νερό που παίρνουμε από τη βρύση, είναι ευθύνη της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης.  Στην πραγματικότητα, αυτά τα δημόσια συστήματα πόσιμου νερού μας εξασφαλίζουν την παροχή ασφαλές πόσιμου νερού. 

  μπουκαλι με νερο

Εμφιαλωμένο νερό 

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι εμφιαλωμένου νερού: 

Μεταλλικό νερό: Νερό που προέρχεται από υπόγεια πηγή και περιέχει φυσικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. 

Νερό πηγής: Νερό που προέρχεται από υπόγειο σχηματισμό και συλλέγεται στην πηγή ή μέσω φρεατίου στο έδαφος. 

Νερό από πηγάδι: Νερό που προέρχεται από μια τρύπα στο έδαφος, η οποία αξιοποιεί έναν υδροφόρο ορίζοντα -γη που συγκρατεί υπόγεια ύδατα-. 

Νερό από αρτεσιανό πηγάδι: Νερό που συλλέγεται από πηγάδι που αξιοποιεί έναν υδροφόρο ορίζοντα. Η πίεση στον υδροφόρο ορίζοντα -που ονομάζεται επίσης αρτεσιανή πίεση- ωθεί το νερό πάνω από το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα, μερικές φορές στην επιφάνεια. 

Νερό βροχής: Το νερό της βροχής χωρίς να το έχεις επεξεργαστεί μέσω από κάποιο φίλτρο, μπορεί να περιέχει μικρόβια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες. Ωστόσο, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις αυτό το νερό που συλλέγεται για άλλους πόρους, όπως στο μπάνιο και στο πότισμα των φυτών, για να βοηθήσεις στην εξοικονόμηση νερού. 

νερο απο μπουκαλι που πεφτει σε ποτήρι

Λήγει το εμφιαλωμένο νερό; 

Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα: Τεχνικά, το ίδιο το νερό δεν λήγει, αλλά ίσως είναι προς το συμφέρον σου να μην πίνεις από ένα παλιό μπουκάλι. Το νερό το ίδιο δεν λήγει, ωστόσο, το υλικό στο οποίο συσκευάζεται το νερό μπορεί να διασπαστεί και να διαρρεύσουν μολυσματικοί παράγοντες στο ίδιο το νερό. 

Το νερό δεν λήγει, αλλά είναι μέσω των στοιχείων που περιβάλλουν το ίδιο το πραγματικό νερό που αλλάζει τις χημικές ουσίες στο νερό. Δεν είναι το νερό που λήγει, αλλά το ίδιο το δοχείο που περιέχει το νερό που υφίσταται υποβάθμιση, η οποία τελικά έχει αντίκτυπο στο νερό. 

PET 

Το εμφιαλωμένο νερό πωλείται σε τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο υποδηλώνεται με ένα #1 στο κάτω μέρος του μπουκαλιού. Οι έρευνες δείχνουν ότι το PET μπορεί να δρα ως ενδοκρινικός διαταράκτης, ωστόσο περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα. 

Ενώ οι φθαλικοί εστέρες και άλλες χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν στο νερό από τα μπουκάλια ΡΕΤ – ειδικά όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα – μια μελέτη του Νοεμβρίου 2021 στην επιθεώρηση Natural Science in Archaeology διαπίστωσε ότι η συγκέντρωσή τους δεν ήταν αρκετά υψηλή ώστε να αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους. 

Επιπλέον, το πλαστικό των μπουκαλιών νερού είναι λίγο διαπερατό, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στα αέρια του αέρα να εισχωρήσουν και να αλλάξουν τη γεύση και τη μυρωδιά του νερού σας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εμφιαλωμένου Νερού. 

  

μπουκαλι με νερο

BPA 

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι η πρόσληψη μικροπλαστικών και των χημικών τους ουσιών με την πάροδο του χρόνου. 

Ένα παράδειγμα είναι η χρήση της δισφαινόλης Α (BPA) στην κατασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών, λέει ο Akhaphong. “Η μόλυνση με BPA στο εμφιαλωμένο νερό περιλαμβάνει τη θέρμανση του υλικού ή το συνεχές ξύσιμο και την τραχύτητα με το μπουκάλι. Η BPA θεωρείται ορμόνη που προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές. 

Μια μελέτη του Αυγούστου του 2022 στο περιοδικό Ecotoxicology and Environmental Safety εξέτασε τα επίπεδα BPA στο αίμα 1.093 ατόμων και παρατήρησε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα BPA στο αίμα τους είχαν επίσης αλλαγές στους δείκτες λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των τριγλυκεριδίων και της LDL (κακής) χοληστερόλης, ενός παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. 

Αυτό υποτίθεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι BPA είναι πιθανό να προσκολλώνται στους υποδοχείς οιστρογόνων στον καφέ λιπώδη ιστό, έναν κύριο ρυθμιστή του μεταβολισμού του λίπους, ο οποίος διαταράσσεται και προκαλεί ανωμαλίες στους δείκτες λιπιδίων.   

Πολλοί κατασκευαστές έχουν αφαιρέσει την BPA από τα προϊόντα τους για το λόγο αυτό. 

Συμβουλή 

Επειδή το εμφιαλωμένο νερό δεν λήγει τεχνικά, δεν απαιτεί από τις μάρκες νερού να προσθέτουν ημερομηνία λήξης στα προϊόντα εμφιαλωμένου νερού. Παρόλα αυτά, πολλές εταιρείες εκτυπώνουν μια ημερομηνία λήξης στο εμφιαλωμένο νερό τους για να διασφαλίσουν ότι παίρνεις το πιο φρέσκο H2O. 

  γυναικα που περπαταει και κραταει μπουκαλι με νερο

Λήγει το νερό της βρύσης; 

Σε αντίθεση με το εμφιαλωμένο νερό του εμπορίου που αγοράζεις από το κατάστημα, το νερό της βρύσης πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 6 μήνες.  Το νερό της βρύσης μπορεί να αποθηκευτεί και για έως και 6 μήνες με ελάχιστο κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών, εφόσον έχει αποθηκευτεί σωστά. 

Πώς να αποθηκεύεις το νερό με ασφάλεια 

Για να αποθηκεύσεις το νερό με ασφάλεια, αγόρασε εμφιαλωμένο νερό του εμπορίου και μην αφαιρείς ή αποσφραγίζεις τα αρχικά δοχεία. Θα πρέπει να αποθηκεύεις το εμφιαλωμένο νερό σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από οικιακά χημικά, αν σκοπεύεις να το διατηρήσεις για μακροχρόνια αποθήκευση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλεις να αφήνεις το εμφιαλωμένο νερό στο αυτοκίνητό σας το καλοκαίρι ή σε ζεστό υπόγειο ή γκαράζ, όπου τα πλαστικά δοχεία θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν ταχύτερα. 

 

Διάβασε επίσης

Μήπως τελικά το νερό που πίνουμε δεν ξεδιψά το αφυδατωμένο δέρμα μας; Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διασημοτήτων, ισχυρίζονται συχνά ότι το μυστικό για το ενυδατωμένο και λαμπερό δέρμα τους χωρίς πόρους βρίσκεται στην κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων νερού. Σίγουρα υπάρχουν τόσοι πολλοί σπουδαίοι λόγοι για να πίνουμε H2O. Είναι αναζωογονητικό, βοηθάει στη λειτουργία του εγκεφάλου, διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθάει στην πέψη και τελικά διατηρεί το σώμα σας υγιές. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε πάνω από λίγες μέρες χωρίς μια γουλιά νερό. Αλλά είναι η διατήρηση ενός ενυδατωμένου δέρματος ένας από αυτούς; 

 

Λήγει το νερό; Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν πιεις το ξεχασμένο μπουκάλι με νερό

Η απλή κατανάλωση νερού δεν ενυδατώνει το δέρμα, σύμφωνα με τους δερματολόγους. Ενώ η ενυδάτωση είναι απολύτως απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας, η ενυδάτωση από το στόμα δεν έχει άμεση σχέση με την ενυδάτωση του δέρματός σας. 

Καταρρίπτοντας τον μύθο του «διψασμένου» δέρματος 

Είναι ένας μεγάλος μύθος ότι πρέπει να πίνουμε πολύ νερό για να διατηρήσουμε ενυδατωμένο το δέρμα μας. Το νερό, πρώτα και κύρια, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια φιλτράρεται από τα νεφρά. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου ή λιγότερου νερού οδηγεί στην ποιότητα του δέρματος.   

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το δέρμα μας «διψάει». Όπως και το υπόλοιπο σώμα μας, το δέρμα αποτελείται από κύτταρα, τα οποία αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Τα κύτταρα χάνουν νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω πραγμάτων όπως η σωματική δραστηριότητα, η περιβαλλοντική ρύπανση και γενικά η ζωή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ξεφλουδισμένη και ξηρή υφή, κάνοντας το δέρμα πιο επιρρεπές στις λεπτές γραμμές, τη γήρανση και άλλες δερματικές παθήσεις. 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer