7 καταστάσεις που αποδεικνύουν πως το παιδί σου είναι πολύ άρρωστο για να το στείλεις σχολείο
Οι ειδικοί εξηγούν πότε τα συμπτώματα ίωσης που εμφανίζει το παιδί σου είναι ανησυχητικά και πρέπει να το πας στο γιατρό.
Από την μια ημέρα στην άλλη το παιδί σου μπορεί να να μην αισθάνεται καλά και να παραπονιέται ξαφνικά για πόνο στην κοιλιά και βήχα. Και κάπου εκεί εσύ αναρτιέσαι αν είναι τόσο άρρωστο που θα πρέπει να μείνει σπίτι αντί να πάει σχολείο. Αυτό θα βοηθούσε στα αλήθεια το παιδί σου να αισθανθεί γρήγορα καλύτερα και να αποτρέψει έτσι την εξάπλωση του ιού σε ολόκληρη την τάξη;
Κι όμως, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που σημαίνουν ότι το παιδί σου πρέπει να μείνει σπίτι και ο πυρετός είναι συνήθως στην κορυφή αυτής της λίστας. «Ανάλογα την θερμοκρασία, είτε την παίρνεις από το στόμα, στο μέτωπο, στη μασχάλη, οπουδήποτε, θεωρείται πυρετός. Εάν ένα παιδί έχει πυρετό, θα πρέπει να είναι στο σπίτι για 24 ώρες χωρίς να επανέλθει ο πυρετός χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων που τον μειώνουν», λέει ο Δρ Stanley Spinner, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της Παιδιατρικής Παιδιατρικής του Τέξας.
«Η παρουσία πυρετού θεωρείται ότι υποδηλώνει μολυσματικότητα, επομένως όχι μόνο κάνει το παιδί να αισθάνεται αδιαθεσία, αλλά σημαίνει ότι αποτελεί κίνδυνο για άλλα παιδιά σε κοντινά περιβάλλοντα, όπως τα σχολεία», λέει η Δρ. Cynthia Cross, FAAP, βοηθός καθηγητής παιδιατρικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τενεσί.
Κάνει εμετό ή έχει διάρροια επανειλημμένα
Το να αποφασίσεις πότε θα κρατήσεις τα παιδιά στο σπίτι από το σχολείο για εμετό και διάρροια είναι λίγο πιο δύσκολο. Ο Spinner επισημαίνει ότι τα παιδιά μπορεί να έχουν διάρροια μετά από κρυολόγημα ή άλλη ασθένεια ενώ το έντερό τους θεραπεύεται. Εφόσον είναι υπό έλεγχο και δεν χρειάζεται να φύγουν από το μάθημα για την τουαλέτα όλη μέρα, συνιστά να τους αφήνεις να πάνε στο μάθημα. «Οι ημερήσιοι σταθμοί μπορεί να έχουν κανόνες σχετικά με το πόσο συχνά είναι πρόθυμοι να αλλάζουν πάνες. Και πάλι, εάν το παιδί σου φαίνεται να είναι καλά διαφορετικά, θα ήταν μια λογική προσέγγιση να το ρωτήσεις», λέει ο Spinner.
Πόσο καιρό αφότου ένα παιδί κάνει εμετό μπορεί να πάει σχολείο;
«Μερικές φορές ένα παιδί τρώει κάτι που απλά δεν συμφωνεί με τον οργανισμό του και κάνει εμετό μία φορά και μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο την επόμενη μέρα. Εάν δεν έχουν άλλα συμπτώματα ασθένειας, άφησέ τα να πάνε στο σχολείο. Αν κάνουν εμετό για δεύτερη φορά, θα τα κρατούσα σπίτι μέχρι να μην κάνουν εμετό για 24 ώρες». Ακόμη προσθέτει: «Ο έμετος χωρίς διάρροια ή πυρετό μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως η απόφραξη του εντέρου. Αν κάνουν εμετό και δεν συμβαίνει πολύς άλλος, και συνεχίζεται για 12 ώρες περίπου, ειδικά σε ένα παιδί κάτω των 5 ετών, αυτός είναι ένας λόγος να κρατήσετε ένα παιδί στο σπίτι για να το παρακολουθείτε».
Κορονοϊός
Οι οδηγίες σχετικά με το πότε πρέπει να κρατήσεις το παιδί σου σπίτι από το σχολείο με τον Covid έχουν αλλάξει. Επί του παρόντος, εάν κάποιος βγει θετικός στον κορονοϊό, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να μείνεις στο σπίτι για τουλάχιστον πέντε ημέρες και να απομονωθείς από άλλα μέλη του σπιτιού. Επειδή τα συμπτώματα του Covid είναι παρόμοια με τα συμπτώματα του κρυολογήματος, και οι δύο γιατροί συνιστούν να κρατάς το παιδί σου στο σπίτι όλη την ημέρα εάν έχει συμπτώματα κρυολογήματος. «Θα έλεγα να κάνουν το τεστ εάν είχαν έκθεση ή είχαν συμπτώματα κρυολογήματος μαζί με απώλεια γεύσης ή όσφρησης», λέει ο Cross.
Πονόλαιμος
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ερεθισμένο λαιμό κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος χάρη σε όλη αυτή τη ρινική παροχέτευση, αλλά πριν στείλεις το παιδί σου στο σχολείο αξίζει να το πάρεις στον γιατρό. «Η ιογενής φαρυγγίτιδα ή ο στρεπτόκοκκος λαιμός είναι πολύ μεταδοτική και ο στρεπτόκοκκος μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί», λέει ο Spinner. «Αν πραγματικά πιστεύεις ότι έχει πονόλαιμο, καλύτερα να το κρατήσεις στο σπίτι μια ή δύο μέρες και να τα ελέγξεις».
Πόνος στο αυτί
Ο πόνος στο αυτί από μόνος του δεν σημαίνει ότι το παιδί σου δεν πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, εξηγεί η Spinner, επειδή οι λοιμώξεις του αυτιού δεν είναι μεταδοτικές. Αλλά αν δεν υποχωρήσει, μπορεί να χρειαστεί να τα κρατήσεις στο σπίτι και να κλείσεις ραντεβού με γιατρό.
«Ο πόνος στο αυτί μπορεί να προκληθεί περισσότερο από λοιμώξεις του αυτιού. Εάν το παιδί σου συμπεριφέρεται σαν να πονάει το αυτί του και του κάνεις φαρμακευτική αγωγή και εγκαθίσταται, μπορείς να το στείλεις σχολείο αλλά εάν επιμείνει μετά από μερικές ημέρες θα πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο για να δεις τι συμβαίνει», λέει ο Spinner.
Διάβασε επίσης:
Πώς να απολυμάνεις το σπίτι σου μετά από γρίπη ή κρυολόγημα
O κρύος καιρός και ο χειμώνας σημαίνουν συχνά μια ποικιλία ασθενειών, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι τη γρίπη και τον κορονοϊό, γι’ αυτό πρέπει να ξέρεις πώς να ελαχιστοποιήσεις την εξάπλωση των μικροβίων.
Τα τελευταία δύο χρόνια, όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει καλύτερα τους κινδύνους που προκύπτουν από τους ιούς και άλλα μικρόβια. Κατά την περίοδο της γρίπης, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επιμελείς και να γνωρίζουμε πώς να απολυμαίνουμε ένα σπίτι μετά από γρίπη ή κρυολόγημα.
Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|