Πως να αποσυμφορήσεις το παιδικό δωμάτιο από πράγματα που δεν χρειάζεται το παιδί σου
Πολλά από τα παιδικά πράγματα είναι πλέον άχρηστα και τα κρατάς γιατί έχουν συναισθηματική αξία. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν μια εικόνα χάους και ανοργανωσιάς στο χώρο σου.
Τα παιχνίδια των παιδιών μας, είναι πολλά και παρόλο, που χαιρόμαστε πολύ όταν τα βλέπουμε να παίζουν ξέγνοιαστα με αυτά, όταν φεύγουν και αφήνουν σε εμάς το συμμάζεμα, αλλάζουμε γνώμη. Όσο μεγαλώνει παιχνίδια, βιβλία και ρουχαλάκια γίνονται όλο και πιο πολλά και ο αποθηκευτικός χώρος εξαντλείται. Μπορεί να έχουν συναισθηματική αξία όλα αυτά τα αντικείμενα γιατί αφορούν το μωράκι σου, όμως μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα ξεσκαρτάρισμα για να δημιουργήσεις χώρο;
Διάβασε παρακάτω μερικές κατηγορίες παιδικών πραγμάτων που μπορείς να απαλλαγείς:
1. Σπασμένα παιχνίδια ή λείπουν εξαρτήματα
Όταν έχεις παιδιά, έχεις και πολλά παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια μάλιστα τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκονται σκορπισμένα παντού στο σπίτι, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα γενικό χάος. Όταν σταματήσει η ώρα του παιχνιδιού είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις συμμάζεμα και δεν εννοούμε να τα βάλεις όλα σε ένα κουτί. Ξεχώρισε ποια είναι σπασμένα ή λείπουν εξαρτήματα και ξεφορτώσου τα. Μην πέσεις όμως στην παγίδα και αγοράσεις καινούργια.
2. Βιβλία που δεν αρέσουν πλέον στα παιδιά σου
Όσο μεγαλώνει το παιδί σου αλλάζουν και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια και βιβλία του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει διαλέξεις ποια βιβλία θα κρατήσεις ώστε να έχουν ακόμα ενδιαφέρον και να τα απολαμβάνει εξίσου. Μια καλή λύση είναι η δωρεά βιβλίων. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν έχουν την οικονομική άνεση να αγοράζουν βιβλία, υπάρχουν περιοχές χωρίς δανειστικές βιβλιοθήκες απ’ όπου μπορούν οι πολίτες να δανειστούν βιβλία. Αυτές είναι 2 λύσεις που μπορείς να τα δωρίσεις.
3. Παλιά ρούχα
Τα βρεφικά ρούχα βρίσκονται παντού, αριστερά και δεξιά. Δεν μπορείς να οργανώσεις τίποτα μιας και από τη μια πλένεις, από την άλλη μαζεύεις τα βρώμικα φορμάκια. Η οργάνωση της παιδικής ντουλάπας είναι δύσκολη. Μπορεί τα ρουχαλάκια να είναι μικροσκοπικά όμως δημιουργούν αρκετό χάος αν δεν τακτοποιηθούν σωστά και πρακτικά. Κάνε μια γρήγορη απογραφή των ρούχων και δες ποια δεν φοράει ακόμα το μωράκι σου είτε γιατί δεν του κάνουν είτε γιατί είναι ελλαττωματικά. Και σε αυτή την περίπτωση σκέψου ποιοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη και δώρισέ τα.
Διάβασε επίσης
Τι θέλει να σου «πει» το μωρό σου όταν βάζει τα χέρια του στο στόμα
Τα μωρά λατρεύουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Είναι μια από τις συνήθειες της βρεφικής ηλικίας. Το στόμα τους είναι από τα πρώτα μέρη του σώματος που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν για να τραφούν με γάλα από το στήθος της μαμάς ή αργότερα το μπιμπερό. Αφού συμπληρώσει το πρώτο τρίμηνο ζωής, είναι πολύ συνηθισμένο να αρχίσει το μωρό να βάζει τα χέρια.
Γιατί τα μωρά προσπαθούν να «φάνε» τα πρόσωπα των γονιών τους
«Τα μωρά εξερευνούν τον κόσμο μέσα από το στόμα τους», λέει η Δρ Michelle Karten, παιδίατρος από το Nemours Children’s Health System. «Μόλις τα βρέφη μπορούν να πιάσουν αντικείμενα και να τα μετακινήσουν, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να τα βάλουν κατευθείαν στο μικρό ανοιχτό τους στόμα». Ως γονιός, ξέρεις πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι αυτό. Είσαι συνεχώς σε επιφυλακή για το τι είναι πιθανό να χώσουν στα μικροσκοπικά πρόσωπά τους, σκουπίζοντας τα βρώμικα χεράκια τους.
«Μερικές φορές το κάνουν αυτό επειδή βγάζουν οδοντοφυΐα», προτείνει η Karten. «Αλλά, συχνά το κάνουν επειδή χρησιμοποιούν τη γλώσσα και το στόμα τους για να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους». Η Karten λέει ότι αυτό το νωθρό τρώγοντας πρόσωπο είναι ένα φυσιολογικό βήμα στην αναπτυξιακή πορεία του μωρού σου και «αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να τσιμπήσουν τη μύτη ή το μάγουλο αν τα φέρεις κοντά για ένα φιλί».
Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|