Το ηχηρό μήνυμα της Εριέττας Κούρκουλου: «Θέλω να έχω το δικαίωμα να γεννήσω όπως θέλω εγώ»
Η ιδρύτρια του «Save a Greek Stray» αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες για να μείνει έγκυος. Πλέον κρατάει στην αγκαλιά της τον μονάκριβο γιο της.
Η Εριέττα Κούρκουλου ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram από τη γυμναστική που έκανε όταν ήταν έγκυος και αναφέρθηκε στη δική της γέννα, τη διαδικασία του τοκετού, αλλά και την αντίθεση της στο νομοσχέδιο που πρότεινε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Να θυμίσουμε ότι η κόρη του αείμνηστου ηθοποιού Νίκου Κούρκουλου, όταν γέννησε το γιο της Νίκο ξεκίνησε τη διαδικασία του τοκετού στο σπίτι της, χωρίς τη συνδρομή γιατρού παρά μόνον με τη βοήθεια που της προσέφεραν δύο μαίες.
Το πρωί της Τετάρτης (2/11), η Εριέττα Κούρκουλου αποφάσισε με μια μακροσκελή ανάρτηση να μοιραστεί με τους ακόλουθούς της στο Instagram, την επιθυμία που είχε να γεννήσει στο σπίτι, κάτι που εν τέλει δεν συνέβη.
«Να έχω το δικαίωμα να γεννήσω όπως θέλω εγώ! Απλό δεν ακούγεται; Αυτονόητο ίσως… και όμως στην χώρα μας δεν είναι! Όταν με ρωτούσαν αν φοβάμαι την γέννα, έλεγα «όχι… απλά ανυπομονώ να τον γνωρίσω». Ένας λόγος γι’ αυτό, ήταν ότι από την πρώτη στιγμή πίστεψα ότι το σώμα μου έχει φτιαχτεί για να γνωρίζει πώς να φέρει έναν άνθρωπο στον κόσμο και ο δεύτερος, ήταν ότι είχα στο πλευρό μου δυο υπέροχες μαίες που το πίστευαν και εκείνες. Μπορεί τελικά να μην γέννησα στο σπίτι όπως αρχικά ήθελα, αλλά είχα την τύχη να με καθοδηγήσουν αυτές οι γυναίκες μέχρι να πάρω τον γιο μου στα χέρια μου, και μαζί με τον άντρα μου να διαπραγματεύονται την ώρα του τοκετού τα θέλω μου με τους υπεύθυνους, που έχουν μάθει να ακολουθούν μια διαδικασία (ενώ η κάθε γέννα είναι εντελώς διαφορετική)», ανέφερε αρχικά.
Στη συνέχεια, η Εριέττα Κούρκουλου συμπλήρωσε: «Οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι τόσο τυχερές. Ακόμα και εκείνες που γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις επιλογές τους, την ώρα του τοκετού αντιμετωπίζονται σαν να μην γνωρίζουν το ίδιο τους το σώμα και παρασύρονται σε μια δυσάρεστη, τυποποιημένη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα αυτού, το 2014 ο μέσος όρος των φυσιολογικών τοκετών στη χώρα μας ήταν 15.3%. Στις χώρες του εξωτερικού λοιπόν, οι γυναίκες (χαμηλού κινδύνου – γιατί δεν είμαστε αφελής, ούτε υποτιμάμε τον σπουδαίο ρόλο των γυναικολόγων όταν υπάρχουν επιπλοκές), έχουν το δικαίωμα να γεννήσουν σε Κέντρα Φυσικού Τοκετού, τα οποία είναι ανεξάρτητα και λειτουργούν μαιοκεντρικά».
Τέλος, τόνισε: «Το νομοσχέδιο που προτείνει δυστυχώς σήμερα η αναπληρώτρια Υπουργός υγείας, θέτει τα κέντρα αυτά κάτω από την διεύθυνση των ιατρών – γυναικολόγων, αναιρώντας τον σκοπό της δημιουργίας τους. Ως γυναίκες και μητέρες, ήρθε η ώρα να πολεμήσουμε για το δικαίωμα που έχουμε σε μια όμορφη και προσωποποιημένη εμπειρία, την σημαντικότερη ημέρα της ζωής μας».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|