Μπορεί τελικά να έχει ανακαλυφθεί τρόπος που σταματά το γκριζάρισμα των μαλλιών
Μελέτη παρουσιάζει μια πιθανή οδό για την αναστροφή ή την πρόληψη του γκριζαρίσματος των μαλλιών.
Μπορεί τελικά να έχει ανακαλυφθεί ένας τρόπος να σταματήσουμε το γκριζάρισμα των μαλλιών. Αυτό το ενδεικτικό σημάδι γήρανσης είναι κάτι που πολλές γυναίκες (και άνδρες) προσπάθησαν να κρύψουν για γενιές.
Τώρα Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα βλαστοκύτταρα έχουν τη μοναδική ικανότητα να μετακινούνται μεταξύ των διαμερισμάτων ανάπτυξης στους θύλακες των τριχών. Διαπίστωσαν όμως ότι καθώς τα μαλλιά μας γερνούν, πέφτουν και αναπτύσσονται επανειλημμένα , περισσότερα από αυτά τα βλαστοκύτταρα προσκολλώνται στο διαμέρισμα όπου διογκώνεται ο θύλακας της τρίχας.
Αυτές οι τρίχες παραμένουν εκεί και αποτυγχάνουν να «ταξιδέψουν» πίσω στην αρχική τους θέση στο διαμέρισμα, όπου οι πρωτεΐνες θα τις βοηθούσαν να αναγεννηθούν σε χρωστικά κύτταρα – βοηθώντας έτσι τις τρίχες να διατηρήσουν το χρώμα τους. Η μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του NYU Grossman, παρατήρησε τις σωματικά γερασμένες τρίχες ποντικών και διαπίστωσε ότι όλο και περισσότερα βλαστοκύτταρα κολλούσαν μετά την αναγκαστική γήρανση. Αυτά τα κύτταρα βρέθηκαν επίσης να παραμένουν ανίκανα να αναγεννηθούν ή να ωριμάσουν σε τρίχες που παράγουν χρωστική ουσία που διατηρούν το χρώμα τους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει στις απαραίτητες απαντήσεις για να διατηρηθούν τα μαλλιά υγιή και βαμμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε κύτταρα στο δέρμα ποντικών που μπορούν επίσης να βρεθούν στον άνθρωπο, που ονομάζονται «μελανοκυτταρικά βλαστοκύτταρα» ή McSCs. Το χρώμα των μαλλιών μας ελέγχεται από το αν οι μη λειτουργικές αλλά συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες δεξαμενές McSCs εντός των τριχοθυλακίων λαμβάνουν το απαραίτητο σήμα για να γίνουν ώριμα κύτταρα υπεύθυνα για να κάνουν τις πρωτεϊνικές χρωστικές που είναι υπεύθυνες για το χρώμα των μαλλιών.
Η μελέτη του NYU διαπίστωσε ότι τα McSCs είναι «πλαστικά» ή προσαρμόσιμα, που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής τριχοφυΐας, κινούνται συνεχώς εμπρός και πίσω στον άξονα ωριμότητας καθώς κινούνται μεταξύ των διαμερισμάτων του αναπτυσσόμενου τριχοθυλακίου. Είναι μέσα σε αυτά τα διαμερίσματα που τα McSCs εκτίθενται σε διαφορετικά επίπεδα πρωτεϊνικών σημάτων που επηρεάζουν την ωριμότητα.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα McSCs μετασχηματίζονται μεταξύ της πιο πρωτόγονης κατάστασης βλαστοκυττάρων τους στο επόμενο στάδιο της ωρίμανσης τους – την κατάσταση ενισχυτικής μετάβασης – ανάλογα με τη θέση τους. Καθώς τα μαλλιά μας ωριμάζουν, πέφτουν και αναπτύσσονται επανειλημμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι αυξανόμενος αριθμός McSCs κολλάνε στο διαμέρισμα βλαστοκυττάρων που ονομάζεται follicle bulge – σημείο όπου διογκώνεται ο θύλακας της τρίχας.
Μόλις κολλήσουν, τα McSC παραμένουν στο εξόγκωμα και αποτυγχάνουν να ωριμάσουν στην κατάσταση ενίσχυσης διέλευσης και δεν «ταξιδεύουν» πίσω στην αρχική τους θέση στο διαμέρισμα μικροβίων. Εδώ είναι που οι πρωτεΐνες τις βοηθούν να αναγεννηθούν σε χρωστικά κύτταρα.
Οι ερευνητές λένε ότι η προσαρμοστικότητα του McSC δεν υπάρχει σε άλλα αυτοαναγεννώμενα βλαστοκύτταρα, όπως αυτά που αποτελούν τον ίδιο τον θύλακα της τρίχας, τα οποία είναι γνωστό ότι κινούνται προς μία μόνο κατεύθυνση κατά μήκος μιας καθορισμένης χρονικής γραμμής καθώς ωριμάζουν. Τα κύτταρα των τριχοθυλακίων που ενισχύουν τη διέλευση δεν επανέρχονται ποτέ στην αρχική τους κατάσταση βλαστοκυττάρων, για παράδειγμα, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί τα μαλλιά μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται ακόμη και όταν η μελάγχρωση τους αποτυγχάνει.
Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Dr. Qi Sun, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο NYU Langone Health, εξήγησε: «Η μελέτη μας προσθέτει στη βασική κατανόησή μας για το πώς λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων για να χρωματίσουν τα μαλλιά. Οι νέοι μηχανισμοί αυξάνουν την πιθανότητα ότι η ίδια σταθερή τοποθέτηση βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων μπορεί να υπάρχουν στον άνθρωπο. Αν ναι, παρουσιάζει μια πιθανή οδό για την αναστροφή ή την πρόληψη του γκριζαρίσματος των ανθρώπινων μαλλιών βοηθώντας τα μπλοκαρισμένα κύτταρα να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυσσόμενων διαμερισμάτων των θύλακων της τρίχας».
Προηγούμενη εργασία από επιστήμονες στο NYU έδειξε ότι η σηματοδότηση WNT ήταν απαραίτητη για την τόνωση των McSCs να ωριμάσουν και να παράγουν χρωστική ουσία. Αυτή η μελέτη είχε επίσης δείξει ότι τα McSCs ήταν πολλές τρισεκατομμύρια φορές λιγότερο εκτεθειμένα σε σήματα WNT στο εξόγκωμα του θύλακα της τρίχας παρά στο διαμέρισμα μικροβίων της τρίχας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το εξόγκωμα.
Στα πιο πρόσφατα πειράματα, η ομάδα του NYU γέρασε «φυσικά» τις τρίχες των ποντικών αφαιρώντας τα και αναγκάζοντάς τα να ξαναφυτρώσουν. Σε αυτά τα ποντίκια, ο αριθμός των τριχοθυλακίων με McSC που είχαν τοποθετηθεί στο εξόγκωμα του ωοθυλακίου αυξήθηκε από 15 τοις εκατό πριν από το μάδημα σε σχεδόν το ήμισυ μετά την αναγκαστική γήρανση.
Αυτά τα κύτταρα παρέμειναν ανίκανα είτε να αναγεννηθούν είτε να ωριμάσουν σε μελανοκύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία. Τα κολλημένα McSCs βρέθηκε ότι είχαν σταματήσει την αναγεννητική τους συμπεριφορά καθώς δεν ήταν πλέον εκτεθειμένα σε αρκετή σηματοδότηση πρωτεΐνης WNT και δεν ήταν σε θέση να παράγουν χρωστική ουσία σε νέα τριχοθυλάκια, τα οποία συνέχισαν να αναπτύσσονται.
Αντίθετα, τα McSCs που συνέχισαν να κινούνται εμπρός και πίσω μεταξύ της διόγκωσης του ωοθυλακίου και του μικροβίου της τρίχας διατήρησαν την ικανότητά τους να αναγεννόνται ως McSCs, να ωριμάζουν σε μελανοκύτταρα και να παράγουν χρωστική ουσία για ολόκληρη την περίοδο μελέτης των δύο ετών. Ο Dr. Mayumi Ito, καθηγητής στο NYU Langone Health, πρόσθεσε: «Είναι η απώλεια της λειτουργίας που μοιάζει με χαμαιλέοντα στα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων που μπορεί να ευθύνεται για το γκριζάρισμα και την απώλεια του χρώματος των μαλλιών. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κινητικότητα των βλαστοκυττάρων των μελανοκυττάρων και η αναστρέψιμη διαφοροποίηση είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας των βαμμένων μαλλιών».
Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει τα πιθανά μέσα αποκατάστασης της κινητικότητας των McSCs ή τη φυσική μετακίνησή τους πίσω στο διαμέρισμα έκφυσής τους όπου μπορούν να παράγουν χρωστική ουσία – εμποδίζοντας έτσι τις τρίχες να γκριζάρουν.
Διάβασε επίσης:
Τι θέλει να σου πει το σώμα σου όταν γκριζάρουν τα μαλλιά σου
Ανεξάρτητα από το πόσο καλά φροντίζουμε τα μαλλιά μας, το γκριζάρισμά τους είναι αναπόφευκτο στο πέρασμα του χρόνου. Και είτε επιλέγουμε να τα αφήσουμε στο φυσικό τους χρώμα είτε τα βάφουμε, πίσω από αυτό το γκριζάρισμα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: το σώμα μας μπορεί στην πραγματικότητα να μας λέει κάτι όταν τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν. Η έρευνα δείχνει ότι μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να κάνει τα μαλλιά να γκριζάρουν ή να επιταχύνουν τη διαδικασία και όλα αυτά οφείλονται σε μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Εάν κολλήσεις μια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα – το αμυντικό σύστημα με το οποίο γεννήθηκες – είναι το πρώτο μέρος του ανοσοποιητικού σου συστήματος που ξεκινάει. Σε αυτό το στάδιο, το παθογόνο (ιός ή βακτήρια) μολύνει τα κύτταρα στο σώμα σου. Αυτά τα κύτταρα ανταποκρίνονται, παράγοντας ιντερφερόνες ή πρωτεΐνες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Οι ιντερφερόνες έχουν πολλά καθήκοντα στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά κυρίως ειδοποιούν το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα ότι υπάρχει εισβολέας στο σώμα. (Στην πραγματικότητα, οι ιντερφερόνες είναι τόσο χρήσιμες που οι ερευνητές τις μελετούν ως μια μορφή θεραπείας για ασθένειες, όγκους και διαταραχές που προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις.)
Δες εδώ τι θέλει να σου πει το σώμα σου όταν γκριζάρουν τα μαλλιά σου
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|