Ο γενετικός παράγοντας που κάνει μερικές γυναίκες να φαίνονται μεγαλύτερες από τις φίλες τους
Δεν είναι μυστικό ότι το άγχος κάνει τους ανθρώπους να γερνούν πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε. Σύμφωνα με το yourtango.com, μια μελέτη ανακάλυψε ότι ένα κορίτσι γερνά από το άγχος και την κατάθλιψη που βιώνει μόνο του, αλλά επηρεάζεται και από το οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης.
Η μελέτη, που έγινε από τον καθηγητή Ian Gotlib στο Πανεπιστήμιο του Stanford , διαπίστωσε ότι τα κορίτσια με ιστορικό στρες και κατάθλιψης έχουν ήδη στο αίμα τους μικρότερα τελομερή. Τα τελομερή είναι «καλύμματα στα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα οποία μικραίνουν λίγο κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο στρες. Το μήκος των τελομερών είναι σαν ένα βιολογικό ρολόι που αντιστοιχεί στην ηλικία, μικραίνει καθώς μεγαλώνουν οι ενήλικες.» Οι ερευνητές μελέτησαν κορίτσια που ήταν υγιή, αλλά είχαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη, λόγω οικογενειακού ιστορικού. Τα κορίτσια στη μελέτη ήταν ήδη υπό στρες και απελευθέρωσαν πολύ υψηλότερες ποσότητες κορτιζόλης ως απάντηση στο στρες.
Τα τελομερή όχι μόνο επιταχύνουν τη ζωή, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν σε πρόωρα ποσοστά θνησιμότητας, καθώς και σε συχνότερες ασθένειες και λοιμώξεις καθώς τα κορίτσια γίνονται γυναίκες. Τα πιο κοντά τελομερή που βρέθηκαν σε 12χρονα κορίτσια σήμαιναν ότι, βιολογικά, ήταν περίπου 18.
Ο Gotlib αποκάλυψε την έκπληξή του για τα ευρήματα της μελέτης, λέγοντας: «Δεν πίστευα ότι αυτά τα κορίτσια θα είχαν μικρότερα τελομερή από τα αντίστοιχα χαμηλού κινδύνου – είναι πολύ μικρά». Ο Gotlib είπε επίσης ότι αυτή ήταν η πρώτη μελέτη αυτού του είδους. Πρόσθεσε επίσης, «Φαίνεται ότι το μήκος των τελομερών προβλέπει ποιος θα αποκτήσει κατάθλιψη και ποιος όχι».
Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο στα κορίτσια και τις γυναίκες. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν αυτά τα κορίτσια; Να ασκούν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό τους.
Η έρευνα έχει βρει, τουλάχιστον σε ενήλικες, ότι η άσκηση μπορεί να καθυστερήσει τη βράχυνση των τελομερών σε όσους ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Επίσης, η «εκπαίδευση ενσυνειδητότητας», στην οποία η πρακτική της διαχείρισης του άγχους και του χειρισμού της κατάθλιψης αποτελεί βασικό επίκεντρο, μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά, φυσικά, να μην αναστρέψει οποιαδήποτε ζημιά έχει ήδη γίνει.
Το κλειδί της μακροζωίας, παρά τα όσα μας λέει αυτή η μελέτη, είναι να διατηρείς τον εαυτό σου ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά υγιή. Όσοι έχουν αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και το άγχος σε προσωπικό επίπεδο ξέρουν ότι ποτέ δεν είναι εύκολο, αλλά αν πρόκειται να μειώσει τη ζωή σου κατά έξι χρόνια (ή και περισσότερα), είναι σίγουρα κάτι που ίσως θέλεις να εξετάσεις.
Διάβασε επίσης:
Η ηλικία που αδιαθετείς για πρώτη φορά μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής σου
Ενδεχομένως έχεις ξεχάσει πότε ακριβώς αδιαθέτησες για πρώτη φορά. Αλλά αν κάνεις μια αναδρομή στο πέρασμα του χρόνου, πολύ σύντομα θα θυμηθείς την ημέρα που η περίοδος, έγινε η νέα μηνιαία σου φίλη. Καθυστέρησες να αδιαθετήσεις ή ήσουν το πρώτο κορίτσι στην παρέα σου που «έγινε γυναίκα»;
Ενώ η ηλικία κατά την οποία απέκτησες περίοδό ήταν βέβαιο ότι θα επηρεάσει την εμπειρία σου στο γυμνάσιο ή στο λύκειο, μπορεί να μην είχες ποτέ συνειδητοποιήσει ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στην υγεία σου.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|