Ο κανόνας 80/20 για να οργανώσεις καλύτερα τον χώρο σου
Η διατήρηση ενός συμμαζεμένου και τακτοποιημένου σπιτιού δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά αν έχεις παιδιά και είσαι εργαζόμενη. Όμως πάντα βρίσκονται πάντα καινοτόμοι τρόποι για να οργανώσεις τον χώρο σου. Το σημαντικό είναι να μπαίνεις μετά την εργασία σου σε ένα σπίτι που είναι ελαφρώς τακτοποιημένο και να μη σε πιάνει άγχος για να το συμμαζέψεις, ειδικά αν είσαι και κουρασμένη.
Υπάρχουν πολυάριθμες συμβουλές και κόλπα που απευθύνονται σε κάθε είδους προσωπικότητα και το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, αντί να αναζητούμε απαντήσεις στο παρόν, ίσως να χρειαστεί να κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν για το απόλυτο hack οργάνωσης, γύρω στο 1906 και να συμβουλευτούμε τον άνθρωπο που μίλησε για το 80/20.
Η αρχή του 80/20 του Vilfredo Pareto
Το 1906, ένας Ιταλός οικονομολόγος ονόματι Vilfredo Pareto δημιούργησε την αρχή 80/20. Σύμφωνα με την Investopedia, η ιδέα αυτή καταλήγει στην κατανόηση ότι το 80% των αποτελεσμάτων ή της συγκομιδής προέρχεται από το 20% της επένδυσης, της εισροής ή της αιτίας. Ένας εύκολος τρόπος για να κατανοήσουμε αυτή την αρχή είναι να την εξετάσουμε από επιχειρηματική άποψη. Όταν μια εταιρεία βρίσκει κάτι που λειτουργεί ή παράγει τα περισσότερα αποτελέσματα, είναι σοφό να επενδύσει και να δώσει προτεραιότητα στο 20% που αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος. Αν και η ιδέα αυτή προήλθε από την οικονομία, στην πραγματικότητα μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του σπιτιού μας. Ο κύριος παράγοντας που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι τα περισσότερα αντικείμενα στο σπίτι μας θα αντιπροσωπεύουν το 20%. Ας δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την αρχή όταν πρόκειται για αποσυμφόρηση.
1.Επικεντρώσου τακτικά στο 20%
Σκέψου το ως εξής: Το σπίτι σου θα χρειαστεί μια μαζική τακτοποίηση μερικές φορές το χρόνο, αλλά μπορείς να διατηρείς την καθημερινή ακαταστασία αντιμετωπίζοντας τακτικά το 20%. Αυτό διευκολύνει τον καθαρισμό ή την αποσυμφόρηση του υπόλοιπου 80% του σπιτιού σου όταν έρθει η ώρα. Δεν χρειάζεται να καθαρίζεις πλήρως κάθε δωμάτιο, π.χ. κάθε γωνιά και σχισμή κάθε φορά που ξεκινάς να συμμαζεύεις, αλλά να εστιάζεις σε ευκολότερες εργασίες που είναι αισθητές κι έτσι θα κάνεις τον χώρο σου να μοιάζει λιγότερο χαοτικός. Ορίστε μια λίστα με καθημερινές και εβδομαδιαίες εργασίες, όπως το στρώσιμο των κρεβατιών, το πλύσιμο και η τακτοποίηση των πιάτων, το πλύσιμο των ρούχων και το σκούπισμα ή το σφουγγάρισμα. Μπορείς να κάνεις αυτές τις εργασίες είτε κάθε πρωί, απόγευμα, βράδυ ή κάθε δεύτερη μέρα, ανάλογα με τη δουλειά που έχεις να κάνεις.
Διατηρώντας αυτούς τους χώρους οργανωμένους, θα νιώθεις ότι το σπίτι είναι πιο λειτουργικό. Μπορείς επίσης να κάνεις μια μικρή «αποσυμφόρηση» με αντικείμενα. Το Be More With Less συνιστά να δώσεις στον εαυτό σου ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσεις για να περάσεις από το μπάνιο ή την κουζίνα σου σε σύντομο χρόνο. Δίνοντας στον εαυτό σου ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, δε θα πολυσκεφτείς αν θα πετάξεις παλιά, αχρησιμοποίητα ή ληγμένα αντικείμενα. Μπορείς επίσης να «σημειώσεις» ποια ρούχα μπορεί να προορίζονται για να τα χαρίσεις απλά γυρνώντας τις κρεμάστρες των ρούχων που δε φοράς τακτικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
2. Βρες περισσότερο χώρο χωρίς να μετακομίσεις
Μόλις βρεις το χρόνο να ασχοληθείς με ολόκληρο το σπίτι σου, θα διαπιστώσεις ότι στην πραγματικότητα έχεις πολύ χώρο «κρυμμένο» κάτω από τα ;αντικείμενα σου. Όταν σκέφτεσαι με βάση τον κανόνα 80/20, θα αρχίσεις να παρατηρείς ότι χρησιμοποιείς κυρίως το 20% των αντικειμένων σου στο 80% κάθε φορά. Καθώς εκπαιδεύεις το μυαλό σου για να αρχίσει να το παρατηρεί αυτό, ταυτόχρονα θα απαλλαγείς από κομμάτια που δε χρησιμοποιείς ή που δε χρειάζεσαι. Η ντουλάπα σου είναι μόνο ένα μέρος που μπορείς να ξεκινήσεις, αλλά το ίδιο μπορεί να χρειάζεται η κουζίνα σου, οι χώροι διαβίωσης, οι ντουλάπες και ακόμη και το γκαράζ που σίγουρα θα «φιλοξενούν» μια ποικιλία αντικειμένων που πλέον δεν θα χρειάζεται να κρατήσεις.
Επικεντρώσου σε αυτά που χρησιμοποιείς τακτικά και σημείωσε. Είναι στον κανόνα 80/20, και τα εργαλεία και τα αντικείμενα που σας ωφελούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείς να απαλλαγείς από πράγματα πιο εύκολα όταν δίνεις προσοχή στο τι χρησιμοποιείς και τι όχι. Σύμφωνα με το WebMD, τα σωματικά και ψυχικά οφέλη από το ξεσκαρτάρισμα του σπιτιού σου περιλαμβάνουν καλύτερο ύπνο, παραγωγικότητα, αναπνευστική υγεία και λιγότερο άγχος. Η αρχή 80/20 είναι εκεί για να σε βοηθήσει να ισορροπήσεις την τακτική οργάνωση και τακτοποίηση με βαθιές εκκαθαρίσεις και ανακαινίσεις κι έτσι να σε καθοδηγήσει στην τελική επιλογή του τι μένει και τι φεύγει.
Και αν δε σου αρέσει το 80/20 δοκίμασε τη μέθοδο των 25 λεπτών
Όσο μεγαλώνουμε διαπιστώνουμε πως δεν έχουμε αρκετές ώρες για να προλάβουμε να τα κάνουμε όλα, πόσο δει μάλλον αν δυσκολευόμαστε να βγάλουμε εις πέρας το καθημερινό μας πρόγραμμα και να πρέπει να ξοδέψουμε και τη λιγοστή μας ενέργεια για να καθαρίσουμε το σπίτι. Αλλά δυστυχώς είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Οι περισσότερες από εμάς αφιερώνουμε ένα ολόκληρο πρωινό ή και απόγευμα του Σαββάτου για τακτοποιήσουμε το σπίτι μας, με αποτέλεσμα να αφήνουμε πίσω άλλα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, όπως το να πάμε μια βόλτα με την οικογένεια μας ή να πιούμε καφέ με μια φίλη μας.
Κι όμως υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το κλείσιμο όλης της μέρας μας στο καθάρισμα κι έτσι να μπορέσουμε να απολαύσουμε το Σαββατοκύριακο μας και με άλλες ασχολίες πλην του καθαρίσματος. Αυτή η τεχνική είναι εμπνευσμένη από την τεχνική Pomodoro, μια 25λεπτη μέθοδο διαχείρισης του χρόνου. Η τεχνική Pomodoro, αναπτύχθηκε από τον Francesco Cirilo, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, που χρησιμοποιεί το χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο εργασίας σε 25λέπτα, χρονικά διαστήματα, που αποκαλούνται pomodoro, ντομάτα, όπως την κόβουμε στα τέσσερα, ίσα διαστήματα.
Η τεχνική των 25λεπτών
Η έμπνευση αυτής της τεχνικής είναι να δημιουργήσεις τον κανόνα των 25 λεπτών, αν όχι καθημερινά μπορεί μέρα παρά μέρα, όπου θα καθαρίζεις κάτι, σε διαφορετικό δωμάτιο κάθε φορά. Μπορείς λοιπόν σε ένα 25λεπτο, να ξεσκονίσεις τα έπιπλα σε τρία διαφορετικά δωμάτια, σε ένα άλλο 25λεπτο να καθαρίσεις τη μπανιέρα και την τουαλέτα, σε ένα άλλο μπορείς να βάλεις ηλεκτρική σκούπα. Το σίγουρο είναι πως με αυτόν τον τρόπο μέχρι το Σαββατοκύριακο το σπίτι θα είναι καθαρό.
Διάβασε εδώ!
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|