Οι 6 περιβαλλοντικές νίκες που μας ενθάρρυναν μέσα στο 2022
Αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας μπορούμε με τους νέους τρόπους συνύπαρξης με τη φύση που προτείνουν οι επιστήμονες.
Ο πλανήτης γη, καλεί βοήθεια. Ο πλανήτης γη, μας θέλει δίπλα του. Ως γνωστόν τα νέα για το περιβάλλον είναι όχι και τόσο ευχάριστα και καθημερινά επιστήμονες και άνθρωποι δίνουν τη δική τους μάχη για να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, είναι μερικά από αυτά που καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός, καθώς η θερμοκρασία στην Ευρώπη τη χρονιά που μας πέρασε ανέβηκε κατά σχεδόν ένα βαθμό. Επίσημα στον πλανήτη μας είμαστε 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, γεγονός που επιβαρύνει το περιβάλλον ακόμη περισσότερο και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τη ζωή μας. Το θέμα είναι αν υπάρχει ελπίδα να συμβεί έστω και κάτι μικρό το οποίο θα είναι η αρχή.
Η ελπίδα δεν έχει χαθεί και για τα οκτώ δισεκατομμύρια από εμάς
Από ένα νέο ακμάζον θαλάσσιο πάρκο μέχρι τους κανόνες για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά, η χρονιά που πέρασε μας έδωσε αρκετούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του πλανήτη. Οι επιστήμονες δημιουργούν νέους τρόπους για να συνυπάρξουμε με τη φύση, από το χακάρισμα του γονιδιώματος των φυτών μέχρι τη δημιουργία θαλάσσιων αποθεμάτων που προστατεύουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Σε πολιτικό επίπεδο, το περιβάλλον κέρδισε επίσης μερικές σημαντικές νίκες φέτος.
Οι 6 περιβαλλοντικές νίκες του 2022
1. Η παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα αντιμετωπίζει μια μακροχρόνια αδικία
Ορισμένες από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή έχουν κάνει τα λιγότερα για να την προκαλέσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι παγκόσμιοι ηγέτες σε μια παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα -COP27- συμφώνησαν σε ένα σύστημα χρηματοδότησης που θα βοηθήσει τα αναπτυσσόμενα έθνη να έχουν πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να ανακάμψουν από αυτήν.
Η συμφωνία χαιρετίζεται ως ιστορική αναγνώριση της αυξανόμενης παγκόσμιας κλιματικής αδικίας. Οι χώρες που ζητούν αποζημίωση είδαν τις αξιώσεις τους να ενισχύονται από αυτό που ονομάζεται «επιστήμη της απόδοσης» – την επιστήμη που συνδέει μεμονωμένες καταιγίδες, καύσωνες και άλλες καιρικές καταστροφές με παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές.
Για παράδειγμα, όταν το Πακιστάν χτυπήθηκε από φονικές, καταστροφικές πλημμύρες αυτό το καλοκαίρι, η έρευνα έδειξε ότι οι πλημμύρες επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Παρόλο που το Πακιστάν συνέβαλε λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκάλεσαν την καταστροφή, η χώρα ήταν υπεύθυνη για ζημιές δισεκατομμυρίων.
2. Η προστασία της φύσης έχει εκπληκτικά οφέλη για εμάς
Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι τμήματα του ωκεανού που περιορίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα για την προστασία των ζωικών και φυτικών ειδών. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα καταφύγια είναι σημαντικά για τον περιορισμό του γρήγορου ρυθμού εξαφάνισης που συμβαίνει ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως οι γεωτρήσεις, η εξόρυξη και η ναυτιλία.
Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο, το Εθνικό Θαλάσσιο Μνημείο Papahānaumokuākea στη Χαβάη, έχει αποδείξει ότι όχι μόνο προστατεύει τη θαλάσσια ζωή στα όρια του πάρκου, αλλά βοηθά επίσης τη θαλάσσια ζωή που ζει εκτός των συνόρων του να ανθίσει. Και, ως πρόσθετο πλεονέκτημα, βοηθάει και εμάς.
Μια μελέτη σχετικά με το καταφύγιο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους διαπίστωσε ότι τα σκάφη που ψαρεύουν τα προσοδοφόρα είδη τόνου εκτός των ορίων του πάρκου αλιεύουν περισσότερους τόνους από τότε που δημιουργήθηκε το πάρκο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα ποσοστά αλίευσης είναι αποτέλεσμα του «spillover effect» των θαλάσσιων καταφυγίων – που σημαίνει ότι όταν οι πληθυσμοί ψαριών στο πάρκο ανθίζουν, «διαχέονται» σε κοντινές περιοχές.
Η απόδειξη ότι προστατευόμενες περιοχές όπως αυτές μπορούν να ωφελήσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τη φύση δείχνει ότι είναι δυνατοί πιο βιώσιμοι τρόποι επιχειρηματικής δράσης.
3. Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν ιστορικές επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Στις ΗΠΑ, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) ήταν μια πολιτική νίκη για τον πλανήτη. Υπογράφηκε ως νόμος τον Αύγουστο του 2022, ο IRA επένδυσε 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα καθαρής ενέργειας και κίνητρα για ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα.
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής νομοθεσίας για το κλίμα που υπήρξε ποτέ», δήλωσε τότε ο Richard Newell, διευθύνων σύμβουλος της Resources for the Future, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ενεργειακών ερευνών, στον συγγραφέα του National Geographic, Craig Welch.
Η επιστημονική ανάλυση του νομοσχεδίου έδειξε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τις ΗΠΑ να μεταβούν ταχύτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το 81% της ενέργειας της χώρας θα μπορούσε να προέρχεται από πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Το νομοσχέδιο εισήγαγε επίσης αθόρυβα το πρώτο τέλος της χώρας σε ένα αέριο του θερμοκηπίου – το μεθάνιο, μια πιο ισχυρή πηγή ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα.
4. Η παραβίαση της τεχνολογικής δύναμης των φυτών
Καθώς οι άνθρωποι διοχετεύουν περισσότερη ρύπανση από διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα φυτά -από τα χόρτα των λιβαδιών μέχρι τα δέντρα των τροπικών δασών- παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην απομάκρυνση αυτού του άνθρακα από τον αέρα και στην υπόγεια αποθήκευσή του. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, οι επιστήμονες ξεκινούν ένα ερευνητικό πρόγραμμα ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων για να προσπαθήσουν να χακάρουν τη φωτοσύνθεση ώστε να απορροφούν τον άνθρακα από τον αέρα πιο αποτελεσματικά. Εκτός από την αποθήκευση άνθρακα, οι επιστήμονες αλλάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται τα φυτά για τροφή. Το να ζούμε σε έναν ολοένα και πολυπληθέστερο πλανήτη σημαίνει ότι θα χρειαστούμε νέους τρόπους για να τροφοδοτούμε περισσότερους ανθρώπους με θρεπτικά τρόφιμα που καλλιεργούνται σε ακόμη λιγότερο χώρο. Για να γίνει αυτό, οι επιστήμονες κάνουν βήματα στην καινοτομία των τροφίμων που ανταγωνίζονται την επιστημονική φαντασία.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν ορισμένα βρώσιμα φυτά -συμπεριλαμβανομένων των φυκών, της βρώσιμης μαγιάς και των μανιταριών- χωρίς φωτοσύνθεση. Αυτό το πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα για την καλλιέργεια τροφής στο σκοτάδι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τους αστροναύτες που ταξιδεύουν στο διάστημα ή ως μια εικόνα για το πώς να κάνουμε τις καλλιέργειες να αναπτύσσονται πιο αποτελεσματικά στη Γη.
Οι επιστήμονες κατασκευάζουν επίσης πειραματικά θερμοκήπια στο βυθό της θάλασσας για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Πρόσφατα δημοσιευμένες φωτογραφίες του φωτογράφου Luca Locatelli δείχνουν ένα υποβρύχιο αγρόκτημα στην Ιταλία.
5. Καταπολέμηση του πλαστικού
Το πλαστικό βρίσκεται παντού – στο νερό, στον αέρα, ακόμη και στο αίμα μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις, σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, προσπαθούν να περιορίσουν την ποσότητα του πλαστικού που εισρέει στο περιβάλλον.
Τον Μάρτιο, 175 αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν να διαπραγματευτούν μια παγκόσμια συνθήκη έως το 2024 που θα περιορίσει τη ροή των πλαστικών. Η συνθήκη θα απαιτούσε νομικά από τις χώρες να καθαρίσουν τη ρύπανση από τα πλαστικά τους, ένα πλαίσιο που είναι αυστηρότερο από τις εθελοντικές μειώσεις των εκπομπών που πραγματοποιούν οι χώρες στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Και τον Ιούνιο, η Καλιφόρνια ψήφισε έναν νόμο για τα πλαστικά που αλλάζει τα δεδομένα και στοχεύει στη μείωση της ποσότητας του πλαστικού στα προϊόντα μιας χρήσης κατά το ένα τέταρτο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ο περιορισμός της παραγωγής, αντί της βελτίωσης της δυνατότητας ανακύκλωσης, αποτελεί σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη ρύπανση από τα πλαστικά.
6. Εύρεση τρόπων προστασίας – και αποκατάστασης – της φύσης
Στους τροπικούς κοραλλιογενείς υφάλους της Χαβάης, η φύση βρίσκει τρόπο να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, δύο ευρέως απαντώμενα είδη κοραλλιών μπορεί να είναι σε θέση να ζήσουν με επιτυχία σε θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών. Αυτή η προσαρμογή προσφέρει κάποια ελπίδα ότι οι ύφαλοι, οι οποίοι βιώνουν μαζικές εκλείψεις κατά τη διάρκεια των καύσωνων, μπορούν να επιβιώσουν από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι δίνουν στη φύση μια μεγάλη χείρα βοηθείας μέσω του κινήματος rewilding. Η ανασυγκρότηση ορίζεται χαλαρά ως η διαδικασία επαναφοράς χαμένων φυτικών και ζωικών ειδών. Η Σκωτία, η οποία έχει δεσμευτεί να γίνει το πρώτο «ξανα-άγριμο έθνος» στον κόσμο, επαναφέρει στη ζωή δάση που έχουν χαθεί εδώ και αιώνες.
Στην Καλιφόρνια και τη Λουιζιάνα, η φύση αφήνεται να διορθώσει τη δική της πορεία. Μια ομοσπονδιακή υπηρεσία ενέργειας ενέκρινε πρόσφατα ένα σχέδιο κατεδάφισης τεσσάρων φραγμάτων κατά μήκος του ποταμού Κλάμαθ στην Καλιφόρνια για την αποκατάσταση κρίσιμων ενδιαιτημάτων σολομού. Κατά μήκος της ακτής του Κόλπου, η Λουιζιάνα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς το σχέδιό της να τροποποιήσει τη ροή του δέλτα του ποταμού Μισισιπή και να εκτρέψει τα ιζήματα του ποταμού προς τα κάτω – μια τελευταία προσπάθεια να αποκαταστήσει την εξαφανισμένη ακτογραμμή της πολιτείας.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|