Τι μπορείς να τρως σε μία πτήση και τι δεν πρέπει καταναλώσεις ποτέ
Σε κάθε πτήση υπάρχουν διάφορα φαγητά και ποτά που δεν πρέπει πότε να καταναλώσεις όσο βρίσκεσαι στον αέρα.
Φάε αυτό, όχι εκείνο: Όταν πρόκειται για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, υπάρχουν πολλοί κανόνες που πρέπει να τηρήσεις. Δυστυχώς, όταν πρόκειται για πτήσεις και ταξίδια, αυτοί οι κανόνες δεν είναι καθόλου ευκολότεροι. Αλήθεια το ήξερες ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να τρως όταν πετάς για να αποφύγεις το φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα στο αεροπλάνο; Και γνώριζες ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει το φρικτό «φούσκωμα του αεροπλάνου» που πολλοί από εμάς νιώθουμε κάθε φορά που μπαίνουμε στο αεροπλάνο;
Ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες απογειώνουν τις εμπειρίες τους σε θέματα εστίασης, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τους επιβάτες να τρώνε πιο υγιεινά ενώ πετούν, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πακετάρουν τα δικά τους σνακ όταν πετούν. Ο Dr. Kyle Staller, M.D., γαστρεντερολόγος από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, λέει ότι η διατάραξη των τακτικών συνηθειών, ιδίως όσον αφορά το τι βάζουμε στο στόμα μας, είναι ο κύριος ένοχος που συμβάλλει στη δυσφορία στα αεροπλάνα. «Συχνά, τα ταξίδια μας αναγκάζουν να τρώμε τροφές που μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει να τρώμε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή αερίων, καθώς τα βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα “τρώνε” και ζυμώνουν αυτές τις νέες τροφές».
Ο Staller λέει: «Όπως και το υπόλοιπο σώμα μας, το πεπτικό σύστημα έχει έναν κιρκαδικό ρυθμό. Όταν χάνετε ξαφνικά αυτά τα φυσιολογικά σήματα ημέρας/νύχτας που έχει συνηθίσει το σώμα σας, το έντερο μπορεί επίσης να δυσλειτουργήσει, ενώ προσαρμόζεται σε μια νέα ζώνη ώρας. Αν το συνδυάσετε αυτό με τις αφυδατωτικές συνέπειες του αεροπορικού ταξιδιού, τις διαφορετικές ώρες φαγητού και τα νέα τρόφιμα, έχετε μια συνταγή για μερικές ημέρες ακανόνιστης λειτουργίας».
Η Kim Herben, διευθύντρια ευεξίας στο Desa Potato Head Bali, προσθέτει: «Λόγω της πίεσης στο αεροπλάνο, καθώς ανεβαίνουμε, το αέριο διαστέλλεται και ο αέρας συμπιέζεται σε μικρό χώρο, δίνοντάς μας αυτή την αίσθηση πίεσης στο στομάχι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και μια δυσάρεστη αίσθηση». Ο Dr. Harry Konig, του Brenner’s Medical Care στο Baden-Baden της Γερμανίας, λέει ότι μια απλή λύση είναι να ελέγχεις τι βάζεις στο στόμα σου και να λαμβάνεις υπόψη σας τι μπορεί να ανεχθεί ο οργανισμός σου. «Τις περισσότερες φορές τρώμε πολύ και κάνουμε λάθος όταν ταξιδεύουμε. Δεν τηρούνται οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες και καταναλώνουμε τα τρόφιμα που μας προσφέρονται χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την ανοχή μας και τις συνήθεις συνήθειες μας». Και συνεχίζει: «Όταν πετάμε, τρώμε άγνωστα φαγητά και σε άγνωστες ώρες, και εκτός του ότι δεν κινούμαστε για ώρες, αυτό περιορίζει την πέψη μας, οπότε είναι καλύτερο να ακούτε το σώμα σας και να αποφεύγετε τροφές που ούτως ή άλλως δεν ανέχεστε καλά».
Φυτικές ίνες: Φίλος ή εχθρός;
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή Υγείας του Χάρβαρντ, υπάρχουν τρεις μορφές πεπτικών προβλημάτων που υφίστανται όταν ταξιδεύετε μεγάλες αποστάσεις: φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Το αξιόπιστο ίδρυμα συμβουλεύει την αύξηση των φυτικών ινών και των υγρών για να σας βοηθήσει να παραμείνετε τακτικοί τρόφιμα όπως τα μήλα (με τη φλούδα), τα σμέουρα, ακόμη και τα δημητριακά με βάση το πίτουρο μπορούν να σας βοηθήσουν να νικήσετε πολλές αστείες αισθήσεις. Οι φυτικές ίνες βοηθούν να κινείται η πέψη και δημιουργούν στερεές κινήσεις του εντέρου και τα αντιοξειδωτικά ή βιταμίνες που βρίσκονται στα λαχανικά βοηθούν στην απομάκρυνση όλης της ακτινοβολίας που απορροφά το σώμα κατά την πτήση.
Μείνε ενυδατωμένη: Πιες άφθονα υγρά
Η ενυδάτωση είναι το κλειδί όταν βρίσκεσαι σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων. «Όταν το σώμα δεν έχει αρκετά υγρά για να κρατήσει το δέρμα, τους πνεύμονες και τα όργανα ενυδατωμένα, το σώμα θα εξοικονομήσει ή θα κατακρατήσει υγρά, προκαλώντας φούσκωμα ή κατακράτηση υγρών και πρήξιμο», λέει η Mongene. Η επί 17 χρόνια διαιτολόγος προτείνει την αποφυγή οποιουδήποτε ανθρακούχου ποτού για να αποφύγεις επίσης περαιτέρω δυσφορία. «Ενίοτε, τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν προσωρινό φούσκωμα αν το άτομο δεν έχει συνηθίσει να καταναλώνει τέτοια ποτά. Είναι προτιμότερο να μην δοκιμάζετε νέα ροφήματα εν πτήσει, αν ανησυχείτε για το φούσκωμα».
Και τι γίνεται με το αλκοόλ; Η Minich συνιστά να περιορίσεις την κατανάλωση αλκοόλ, αν μπορείς. «Δεδομένου ότι τόσο το αλκοόλ όσο και η πτήση μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εκτοπίσει την κατανάλωση νερού, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αφυδάτωση, καθώς και να διαταράξει τον ύπνο. Συνολικά, με βάση την επιστημονική βιβλιογραφία και όσα γνωρίζω για τις επιπτώσεις του στο συκώτι, θεωρώ ότι είναι μια υγιής πρακτική να αποφεύγουμε ή να μειώνουμε το αλκοόλ, το οποίο είναι ήδη καταπονημένο λόγω του καθημερινού φορτίου τοξινών», λέει ο Minich.
Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λαχανικά;
Τα αλμυρά και τα λιπαρά τρόφιμα είναι γνωστό ότι αποτελούν κακές επιλογές όταν ταξιδεύεις, αλλά τι γίνεται με τα πράγματα που συνήθως συνιστούν οι γιατροί στην καθημερινή μας ζωή, όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, ακόμη και τα λαχανικά; Οι κανόνες της «καλής» διατροφής πετιούνται ελαφρώς από το παράθυρο όταν πρόκειται για πτήσεις. «Είναι αυτονόητο ότι είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τροφές που χωνεύονται δύσκολα, όπως τα ωμά λαχανικά, τα βαριά φαγητά γενικά, ακόμη και τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση ή τα γαλακτοκομικά, τα οποία συχνά δεν γίνονται ανεκτά [καλά] και μπορεί να προκαλέσουν μετεωρισμό», λέει ο Dr. Konig.
Σνακ, συμπληρώματα και τσίχλες;
Αν χρειάζεσαι κάτι διασκεδαστικό στην πτήση για να μασουλήσεις, υπάρχουν και σνακ φιλικά προς το ταξίδι. Ο Dr. Konig συνιστά να έχεις πρόχειρο ένα μείγμα φυσικών ξηρών καρπών που «χωνεύονται εύκολα, είναι υγιεινά και δεν προκαλούν δυσπεψία». Και για όσους μασάνε τσίχλα, καλύτερα να απαλλαγείς από αυτή τη συνήθεια όταν πετάς. Η διατροφολόγος προτείνει να επιλέγεις «υγιεινά λιπαρά», όπως ανάλατους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, αμυγδαλόβουτυρο ή φυστικοβούτυρο και κράκερς ολικής άλεσης, όλα αυτά είναι καλά για να τα φας πριν από την πτήση και εύκολα να τα συσκευάσεις για το αεροπλάνο.
Διάβασε επίσης:
Έχει σημασία πότε κάνεις check-in για την πτήση σου! Δες τα προνόμια που έχεις και δεν το ξέρεις
Hπτήση σου έχει κλείσει, οι αποσκευές γεμάτες και είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσεις τις υπέροχες διακοπές σου. Όλα είναι έτοιμα για το ταξίδι σου στο αεροδρόμιο — αλλά περίμενε μισό λεπτό. Έκανες check-in στην πτήση σου;
Σύμφωνα με τον Scott Keyes, ιδρυτή της Scott’s Cheap Flights και συγγραφέα του Take More Vacations, θα πρέπει πάντα να ελέγχεις την πτήση σου τη δεύτερη φορά που η επιλογή είναι διαθέσιμη. «Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου είναι πολύ σημαντικό να κάνεις check-in νωρίς – και όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο», μοιράζεται ο Keyes με το Travel + Leisure. Σύμφωνα με τον Keyes, εάν πετάς με συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες, αυτό μπορεί να έχει λίγο μεγαλύτερη σημασία. Για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημαίνει τη Southwest, καθώς η αεροπορική εταιρεία εκχωρεί θέσεις με βάση τη σειρά προτεραιότητας.
«Αυτό το πρώτο σέρβις καθορίζεται από την ώρα που κάνεις check-in για την πτήση σου», λέει. «Έτσι, αν κάνεις check-in για την πτήση σου, ακόμη και 5 ή 10 λεπτά μετά από αυτό το 24ωρο, πιθανότατα θα μπεις στις ομάδες Β, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να καθίσεις μαζί με την παρέα σου ή να είσαι σε μια θέση στον διάδρομο ή σε μια θέση στο παράθυρο δεν είναι υπέρ σου. Ειδικά αν πρόκειται για μια γεμάτη πτήση.»
Δες εδώ πότε πρέπει να κάνεις check-in
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|