Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους τα κινητά τηλέφωνα άλλαξαν τη ζωή μας
Η πρώτη κλήση που έγινε ποτέ με κινητό τηλέφωνο ήταν μια συνομιλία πριν από 50 χρόνια μεταξύ δύο αντιπάλων που ανέπτυξαν την τεχνολογία κινητών τηλεφώνων. Από τότε, οι συσκευές βρήκαν κάποιες απροσδόκητες χρήσεις.
Το 1973, ο Joel Engel, ένας Αμερικανός μηχανικός που είχε εργαστεί στο πρόγραμμα Apollo της NASA, ηγήθηκε μιας προσπάθειας για τη δημιουργία του πρώτου φορητού κινητού τηλεφώνου στον κόσμο. Η έρευνα που διεξήχθη στα εργαστήρια Bell, όπου εργαζόταν ο Engel, είχε συμβάλει αρκετές δεκαετίες νωρίτερα στην ανάπτυξη άβολων τηλεφώνων αυτοκινήτου που επέτρεπαν την πραγματοποίηση κλήσεων εν κινήσει. Η ομάδα του προσπαθούσε τώρα να πάει την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα – μια συσκευή που μπορούσε να μεταφερθεί παντού.
Στις 3 Απριλίου, ωστόσο, χτύπησε το σταθερό τηλέφωνο στο εργαστήριο του Engel. Εκείνος το σήκωσε: «Γεια, Joel», είπε η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής. Ήταν ο Martin ‘Marty’ Cooper, ο αρχηγός μιας αντίπαλης ερευνητικής ομάδας σε μια εταιρεία ραδιοφώνου και ηλεκτρονικών που ονομάζεται Motorola. «Σε καλώ σε κινητό, αλλά αληθινό», είπε ο Cooper. «Ένα προσωπικό, φορητό κινητό τηλέφωνο.»
Ο αγώνας κερδήθηκε και μάλιστα με κάποιο στυλ. Όρθιος μπροστά σε δημοσιογράφους και φωτογράφους, ο Cooper είχε κάνει την κλήση μπροστά από το ξενοδοχείο Hilton Midtown στην 6η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης – περίπου 30 μίλια (48 χιλιόμετρα) από τα Bell Labs στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου ο Engel στεκόταν σιωπηλός στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Σύντομα θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συνομιλιών με ένα άλλο άτομο –και ακόμη και πολλά άτομα ταυτόχρονα– από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Στη συνέχεια θα ακολουθούσε η δυνατότητα αποστολής σύντομων μηνυμάτων κειμένου και αργότερα εικόνων και τελικά emoji. Όμως, ενώ τα κινητά τηλέφωνα άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο το είδος μας επικοινωνεί μεταξύ του, μόλις και μετά βίας γρατσουνίζει την επιφάνεια αυτού που έχουν ενεργοποιήσει.
Πενήντα χρόνια μετά από αυτή τη θεμελιώδη κλήση του Cooper, τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον εξαιρετικά πολυλειτουργικά. Και έχουν αλλάξει τη ζωή μας ριζικά– μερικές φορές με απροσδόκητους τρόπους.
Το πρωτότυπο τηλέφωνο του Cooper ήταν σε σχήμα τούβλου σε μπεζ απόχρωση, με μεγάλη κεραία και χωρίς οθόνη. Δεν ήταν μια κομψή συσκευή, αλλά είχε διευκολύνει μια στιγμή ορόσημο. Η θριαμβευτική κλήση του Cooper στον Engel ήταν η πρώτη τηλεφωνική κλήση με κινητό τηλέφωνο.
Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε το έργο, υπήρχαν πολλές τεχνικές προκλήσεις. Χρειάστηκαν άλλα 10 χρόνια για να γίνει διαθέσιμη στους καταναλωτές η συσκευή. Αλλά η εποχή του κινητού τηλεφώνου είχε ξεκινήσει – και είναι μια εποχή στην οποία οι συσκευές έχουν αλλάξει ουσιαστικά τη ζωή μας.
Οι πρώτες επαναλήψεις ήταν ακριβές και δυσλειτουργικές. Ο Leslie Haddon, λέκτορας μέσων και τεχνολογίας στο London School of Economics, υιοθέτησε νωρίς, πληρώνοντας 300 £ (περίπου 500 $ τότε) στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για μια Motorola.
«Θα μπορούσα να βάλω τα δάχτυλά μου γύρω από αυτό», λέει ο Haddon. «Δεν ήταν τούβλο σε εκείνη τη φάση, αλλά ήταν σε μέγεθος μισού τούβλου. Δεν θα το έβαζες στην τσέπη σου πολύ εύκολα.»
Σε εκείνο το στάδιο, η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων ήταν να αντικαταστήσουν τα σταθερά, λέει ο Christopher Windmill, ανώτερος λέκτορας στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Derby. «Απλώς κόβαμε το καλώδιο», λέει ο Windmill, «Είχαμε πρόσβαση στη φωνητική επικοινωνία και πολύ λίγα άλλα σε αυτές τις πολύ πρώιμες συσκευές στις δεκαετίες του 1970 και του ‘80».
Αυτά τα ταπεινά πρώιμα στάδια σύντομα ξεχάστηκαν. Το Nokia N95, που κυκλοφόρησε το 2006, είχε ραδιόφωνο FM, έγχρωμη οθόνη, στερεοφωνικά ηχεία και βιντεοκάμερα. Είχε επίσης πολύ αργή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Για μερικούς μήνες, ήταν το καλύτερο τηλέφωνο στην αγορά. Δυστυχώς για τη Nokia, τον επόμενο Ιούνιο η Apple παρουσίασε το πρώτο iPhone. Εδώ στη δεκαετία του 2020, τα iPhone είναι πανταχού παρόντα παγκοσμίως και το «N95» είναι ένας τύπος μάσκας προσώπου.
Αλλά το N95, όπως και το iPhone, αποτελεί παράδειγμα της βασικής ποιότητας που διαφοροποιεί τις σύγχρονες φορητές συσκευές από τους προκατόχους τους – δεν είναι απλά τηλέφωνα, αλλά συνδυάζουν μια μεγάλη γκάμα τεχνολογίας. Τα τσιπ και τα τρανζίστορ υπολογιστών, λέει ο Windmill, έχουν γίνει μικρότερα και πιο γρήγορα, επιτρέποντας στη λειτουργικότητα των συσκευών που τα περιέχουν να επεκταθεί. «Έχουμε περισσότερη επεξεργαστική ισχύ και περισσότερη ικανότητα να τοποθετούμε αισθητήρες σε αυτά», λέει.
Εξ ου και η συμπερίληψη των πρώτων smartphones με προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο, κάμερες, υπηρεσίες τοποθεσίας, φακούς, Bluetooth και επιταχυνσιόμετρα – κύκλωμα που μπορεί να πει σε ποια γωνία κρατιέται ένα τηλέφωνο, επιτρέποντας στη συσκευή να αλλάζει αυτόματα την οθόνη μας από κατακόρυφο σε οριζόντιο.
Τα σημερινά smartphones είναι τραπεζικοί κόμβοι, προσωπικοί βοηθοί, κινηματογραφικές οθόνες τσέπης και συσκευές αναπαραγωγής μουσικής. Ενσωματώνουν γυροσκόπια, βαρόμετρα, θερμόμετρα, μαγνητόμετρα, αισθητήρες υπερύθρων και αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων.Μεταβάλλοντας την ένταση και τη συχνότητα των κραδασμών, μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν την αίσθηση διαφορετικών «υφών» στην οθόνη.
Οι ταχύτητες διαδικτύου για κινητά έχουν βελτιωθεί ριζικά, εν μέρει χάρη στην ανάπτυξη υπηρεσιών όπως το 5G internet (και οι κατασκευαστές συζητούν ήδη την προοπτική των δικτύων 6G τα επόμενα χρόνια). Η υπολογιστική ισχύς που υπάρχει στα τηλέφωνα έχει επίσης αυξηθεί και οι καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού έχουν ανοίξει καινοτόμους τρόπους χρήσης αυτών των συσκευών.
Στη χειρουργική εγκεφάλου, τα iPhone έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθιστούν τον ακριβό εξοπλισμό που εμφανίζει τα βίντεο που τραβήχτηκαν από τα ενδοσκόπια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, το Bluetooth επέτρεψε στους μηχανικούς λογισμικού να κατασκευάσουν συστήματα ανίχνευσης επαφών που θα μπορούσαν να καταλάβουν πότε ήμασταν κοντά σε μολυσμένα άτομα – δίνοντάς μας το τρομερό «ping». Οι βιντεοκλήσεις επιτρέπουν στους γιατρούς να επικοινωνούν και να παρέχουν διαγνώσεις σε ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ο συνδυασμός της τεχνητής νοημοσύνης με τις εξαιρετικές δυνατότητες συλλογής δεδομένων των smartphone, δημιουργεί άλλες ευκαιρίες. Μια βρετανική νεοσύστατη εταιρεία, η Novoic, χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ αναλύοντας την ομιλία που καταγράφεται σε κινητά τηλέφωνα.
Ομοίως, ο εξοπλισμός GPS στα τηλέφωνα μας επιτρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως δορυφορικά πλοία. Αλλά η συνδυασμένη τεχνολογία επέτρεψε επίσης τη δημιουργία λειτουργιών πλοήγησης που είναι λιγότερο γνωστές από τους Χάρτες Google, αλλά εκτιμώνται ιδιαίτερα στους χρήστες τους – όπως αυτές που διευκολύνουν την απτική ή την πλοήγηση με βάση την αφή για τυφλούς.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες δόνησης των περισσότερων σύγχρονων smartphone για να δημιουργήσουν το ψηφιακό ισοδύναμο απτικών χαρτών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης για να αισθανθούν το περιβάλλον τους. Μεταβάλλοντας την ένταση και τη συχνότητα των δονήσεων, μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν την αίσθηση διαφορετικών «υφών» στην οθόνη καθώς ο χρήστης αισθάνεται τον δρόμο του κατά μήκος μιας διαδρομής, δίνοντας μια ένδειξη χαρακτηριστικών ή ορόσημων που μπορεί να θέλει να γνωρίζει. Μια εφαρμογή τηλεφώνου, το HapticNav, έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα συνδέοντας με ένα βραχιολάκι που καθοδηγεί τους ανθρώπους στους προορισμούς τους χρησιμοποιώντας δονήσεις.
Στις σχολικές τάξεις, ωστόσο, τα κινητά τηλέφωνα ήταν συχνά πολύ λιγότερο ευπρόσδεκτα, αποσπώντας την προσοχή των μαθητών. Αλλά μπορούν επίσης να είναι φορείς διαδραστικής μάθησης. Εφαρμογές όπως το Duolingo βοηθούν στην εκμάθηση γλωσσών, ενώ άλλες, όπως η εφαρμογή Complete Anatomy, έχουν φέρει έναν ισχυρό νέο τρόπο για τους φοιτητές ιατρικής να μαθαίνουν για τις περίπλοκες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος με μερικά τσιμπήματα και κτύπημα. «Μπορείς να δεις πώς κινούνται οι μύες», λέει ο Windmill. «Μπορείς να αποσυναρμολογήσεις τα οστά και να δεις από τι είναι πραγματικά φτιαγμένα».
Εφαρμογές σαν αυτές συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης, προσθέτει. «Δεν χρειάζεσαι έναν ακριβό υπολογιστή. Δεν χρειάζεσαι ακριβά ακουστικά. Μπορείς να έχεις επαυξημένη πραγματικότητα ή εικονική πραγματικότητα, σε οποιαδήποτε συσκευή.»
Για τα μικρότερα παιδιά, ο Windmill επισημαίνει μια εφαρμογή κινουμένων σχεδίων επαυξημένης πραγματικότητας που δημιουργήθηκε από ερευνητές της Disney, η οποία ζωντανεύει τα σχέδια χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων σε μια οθόνη τηλεφώνου καθώς είναι χρωματισμένα.
Υπάρχουν λίγα πεδία ανθρώπινης προσπάθειας που έχουν μείνει ανέγγιχτα από το smartphone. Τα τηλέφωνα έχουν έρθει για να μεσολαβήσουν ακόμη και στην ενασχόλησή μας με τον φυσικό κόσμο. Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε εφαρμογές όπως το PictureThis ή το Google Lens, για να αναγνωρίσουμε τα φυτά που συναντάμε, αλλά οι αγρότες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν εφαρμογές που βασίζονται σε τηλέφωνο για να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν ζιζάνια, ασθένειες, παράσιτα και τα σημάδια του στρες στα χωράφια τους.
Οι αγρότες κάνουν επίσης αυξημένη χρήση εργαλείων που βασίζονται σε τηλέφωνο που τους βοηθούν να διαχειρίζονται τα προγράμματα άρδευσης, αντλώντας δεδομένα από τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς. Και οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθούν τη δέσμευση άνθρακα σε ένα δάσος και τη γενική υγεία, μέσω δεδομένων που συλλέγονται από σαρωτές LiDAR που είναι πλέον ενσωματωμένοι σε πολλά κορυφαία τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων iPhone. Το LiDAR σημαίνει «Light Detection and Ranging» και χρησιμοποιεί ένα παλμικό λέιζερ για τη μέτρηση της απόστασης για να δημιουργήσει γρήγορα ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο ενός αντικειμένου ή ενός δωματίου. Είναι αυτό που επιτρέπει στην εφαρμογή IKEA Place, για παράδειγμα, να σου δείξει πώς θα έμοιαζε ένα συγκεκριμένο έπιπλο στο σπίτι σου. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambrigde βρήκαν έναν τρόπο χρήσης αυτών των αισθητήρων τηλεφώνου για να μετρήσουν τη διάμετρο των δέντρων σε δάσος, επιτρέποντάς τους να εκτιμήσουν την υγεία των δασών.
Αλλά τα τηλέφωνα φέρνουν προκλήσεις αλλά και οφέλη. Έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένους φόβους για τις αρνητικές επιπτώσεις του «εθισμού» στα smartphone και την άμεση πρόσβαση που δίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το Twitter. Αλλά τα στοιχεία για το πώς τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών, για παράδειγμα, είναι ελλιπή.
Καθώς τα smartphone συνεχίζουν να εξελίσσονται, ωστόσο, θα αυξηθούν και οι δυνατότητες που ξεκλειδώνουν.
Οι πανομοιότυπες ορθογώνιες πλάκες που έχουν γίνει τα περισσότερα τηλέφωνα – το σχήμα «καραμέλα», όπως το λένε οι κατασκευαστές – θα μπορούσαν να υποχωρήσουν για άλλη μια φορά με μια νέα γενιά πτυσσόμενων τηλεφώνων και την ικανότητα για πολύ μεγαλύτερες οθόνες που χωρούν στις τσέπες μας, λέει Elizabeth Woyke, συγγραφέας του The Smartphone: Anatomy of an Industry.
Το ίδιο ισχύει και για τα έξυπνα γυαλιά, πιστεύει ο Woyke – μια αλλαγή που θα σηματοδοτούσε τη μεταφορά των δυνατοτήτων των smartphone σε τεχνολογία wearable. Το Google Glass ήταν μια αποτυχία υψηλού προφίλ, λέει ο Woyke, «αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει πολλή λογική στα έξυπνα γυαλιά όταν καταλάβουν πώς να φτιάξουν ένα καλό ζευγάρι».
Γιατί να ψάξεις στην τσέπη σου για μια συσκευή όταν ο ήχος μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στα αυτιά σου και οι εικόνες μπορούν να επικαλύψουν την όρασή σου για να σε βοηθήσουν να πλοηγηθείς, να ψωνίσεις ή ακόμη και να αναγνωρίσεις άτομα.
Ποιος θα το φανταζόταν ότι το μπεζ κουτί του Engels θα δημιουργούσε ένα τέτοιο θέαμα;!
Διάβασε επίσης:
Το κινητό σου μπορεί να σε αρρωσταίνεις χωρίς να το ξέρεις- Πώς θα το δεις και τι να κάνεις
Είναι πανεύκολο να παραμείνουμε κολλημένοι στα κινητό μας. Αν στο έλεγε αυτό κανείς πριν από 20 χρόνια θα γελούσες τόσο πολύ που θα έμοιαζε με αστείο… από άλλον πλανήτη!Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς κρατούν συνδεδεμένους με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα ενώ η αποστολή γραπτών μηνυμάτων καθιστά δυνατή τη συνομιλία με οποιονδήποτε σε μια στιγμή.
Για να μη μιλήσουμε για τα παιχνίδια και τις εφαρμογές που μας διασκεδάζουν για ώρες. Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε ακόμη και τα τηλέφωνά μας ως ξυπνητήρια για να ξυπνάμε το πρωί, καθιστώντας τα μια τεχνολογία στην οποία βασιζόμαστε πραγματικά καθημερινά. Έχεις σκεφτεί όμως πως το κινητό σου μπορεί να σε αρρωσταίνει;
Δες εδώ πώς θα το δεις και τι να κάνεις
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|