Now Reading
Οι κοινωνίες με τα λιγότερα χρήματα είναι μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στη Γη

Οι κοινωνίες με τα λιγότερα χρήματα είναι μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στη Γη

Avatar photo
-α

Τελικά φέρνουν τα χρήματα την ευτυχία; Ερευνητές δίνουν μια αφοπλιστική απάντηση.

Λέγεται συχνά ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία και μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτά τα λόγια. Παρόλο που γενικά πιστεύεται ότι τα πλουσιότερα έθνη είναι από τα πιο ευτυχισμένα στη Γη, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα που ζουν σε κοινότητες μικρής κλίμακας συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται εξίσου ευτυχισμένα, αν όχι περισσότερο, από τα άτομα με υψηλό εισόδημα.

Οι επιστήμονες που ηγούνται της παγκόσμιας έρευνας συγκέντρωσαν τις πληροφορίες τους ερευνώντας σχεδόν 3.000 άτομα από 19 τοποθεσίες σε πέντε ηπείρους. Ενώ η μελέτη αρχικά είχε ως στόχο να εξετάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κοινότητες μικρής κλίμακας, πολλές από τις οποίες ήταν αυτόχθονες, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης την ερώτηση: «Αν λάβουμε υπόψη όλα τα πράγματα, πόσο ικανοποιημένος είσαι με τη ζωή σου σε κλίμακα από το 0 έως το 10;» ως μέτρηση για την κατανόηση της ευτυχίας.

Οι κοινωνίες με τα λιγότερα χρήματα είναι μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στη Γη

Το στάδιο συλλογής πληροφοριών δεν ήταν καθόλου εύκολο. Όλες οι κοινότητες που επισκέφθηκαν οι ερευνητές ήταν απομακρυσμένες και μερικές φορές τους απαιτούσαν να διασχίσουν ζούγκλες της Νότιας Αμερικής, βουνά της Νότιας Ασίας και αφρικανικά λιβάδια και ερήμους. Η ομάδα μετέφρασε επίσης τις έρευνες σε τοπικές γλώσσες και πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τυχαία επιλεγμένα άτομα από περισσότερα από 100 μικρά χωριά. Καθώς πολλοί από τους ερωτηθέντες δεν είχαν καθορισμένο ημερήσιο εισόδημα και συχνά βασίζονταν στα τοπικά τους οικοσυστήματα για να επιβιώσουν και να φάνε, οι ερευνητές κατέληξαν να υπολογίσουν το εισόδημα αθροίζοντας την αξία των οικιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε αγοράσει το άτομο. Για πολλές κοινότητες, αυτή η μέτρηση είχε ως αποτέλεσμα τις μέσες ημερήσιες αποδοχές μερικών δολαρίων ΗΠΑ ανά άτομο.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρά το γεγονός ότι κερδίζουν μόνο λίγα δολάρια την ημέρα, πολλοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αισθάνονται εξίσου ικανοποιημένοι με τους ανθρώπους σε πιο βιομηχανικά μέρη του κόσμου. Ορισμένες από τις κοινότητες στην έρευνα ανέφεραν ακόμη και «πολύ υψηλά επίπεδα ικανοποίησης (πάνω από 8 στα 10) που ξεπέρασαν τον εθνικό μέσο όρο σε πολλές πλούσιες χώρες», ανέφερε ο Eric Galbraith στο My Modern Net, ένας από τους κύριους ερευνητές που εργάστηκαν στη μελέτη.

Ψάχνεις το άλλο σου μισό; 5 βήματα που πρέπει να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες

Διάβασε επίσης: Για να είσαι ευτυχισμένη και να μη νιώθεις μοναξιά πες αντίο σε αυτές τις συμπεριφορές

Συγκεκριμένα, αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι είναι συχνά οι πιο πλούσιες χώρες στη Γη που είναι οι πιο ευτυχισμένες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από το παράδοξο Easterlin , το οποίο εξηγεί ότι η αύξηση του κοινωνικού πλούτου δεν αντιστοιχεί πάντα σε μια αύξηση της κοινωνικής ευτυχίας με την πάροδο του χρόνου. Είναι επίσης πιθανό ότι, ιστορικά, οι ερευνητές έδωσαν υπερβολική έμφαση στη συσχέτιση μεταξύ πλούτου και ευτυχίας, γεγονός που έκανε τους δύο παράγοντες να εμφανίζονται πιο στενά συνδεδεμένοι από ό,τι στην πραγματικότητα.

Επιπλέον, μελέτες όπως η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας τείνουν να θέτουν ερωτήσεις με τη μορφή της μεθόδου Cantril ladder, η οποία περιγράφεται από την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας ως μέθοδος που: «ζητά από τους ερωτηθέντες να σκεφτούν μια σκάλα, με την καλύτερη δυνατή ζωή για αυτούς. Στη συνέχεια τους ζητείται να βαθμολογήσουν τη δική τους τρέχουσα ζωή σε αυτήν την κλίμακα από το 0 έως το 10». Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα έδειξαν ότι η μέθοδος Cantril ladder τείνει να ενθαρρύνει τα άτομα να επικεντρωθούν στο εισόδημά τους σε σχέση με άλλα, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τους ερωτηθέντες να απαντήσουν στις ερωτήσεις σχετικά με το εισόδημά τους και όχι την ποιότητα ζωής. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα πλουσιότερα έθνη τείνουν να τοποθετούνται υψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη της ευτυχίας, ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Στο τέλος, μπορεί να υπάρχει κάτι ακόμα πιο πολύτιμο από τα χρήματα όταν πρόκειται για τη μέτρηση της ευτυχίας, και αυτός είναι ο ζωτικός ρόλος που παίζουν οι κοινωνικές σχέσεις στη ζωή πολλών ανθρώπων.

Διάβασε επίσης: Κυνηγάς την ευτυχία; Μάθε πώς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλο σου για να την έχεις

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όρος Roraima: Το αρχαιότερο μέρος στον πλανήτη Γη
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer