Now Reading
Οι Νιγηριανοί χτίζουν αντισεισμικά σπίτια από πλαστικά μπουκάλια και ναι προωθούν την οικολογία

Οι Νιγηριανοί χτίζουν αντισεισμικά σπίτια από πλαστικά μπουκάλια και ναι προωθούν την οικολογία

Avatar photo
Οι Νιγηριανοί χτίζουν αντισεισμικά σπίτια από πλαστικά μπουκάλια

Σε μια καινοτόμα κατασκευή έχουν προβεί οι Νιγηριανοί καθώς κατασκευάζουν σπίτια από πλαστικά μπουκάλια γεμάτα άμμο που είναι 20 φορές ισχυρότερα από τούβλα και σκυρόδεμα.

Το πλαστικό είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους μεγαλύτερους όλεθρους του περιβάλλοντος. Η παραγωγή πλαστικού έχει εκτοξευθεί από τη δεκαετία του 1950 και είναι μη βιοδιασπώμενο, πράγμα που σημαίνει ότι απλά δεν αποσυντίθεται. Η απόρριψη πλαστικού έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά η Νιγηρία δείχνει στον κόσμο έναν καταπληκτικό τρόπο να επαναχρησιμοποιήσει το πλαστικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Νιγηριανές εταιρείες χρησιμοποιούν τώρα πλαστικά μπουκάλια για να χτίσουν σπίτια που αντέχουν σε ισχυρούς σεισμούς, ακόμη και σφαίρες. Η τεχνολογία ονομάζεται «κόλπο με το μπουκάλι». Το πρώτο σπίτι που χτίστηκε με ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια ήταν στο χωριό Yelwa. Το σπίτι έχει μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο με ακόμη και κυβερνητικούς αξιωματούχους και παραδοσιακούς ηγέτες να επισκέπτονται το θαύμα. Το φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι χτίστηκε μόνο με πλαστικά μπουκάλια, άμμο και λάσπη.

Οι Νιγηριανοί χτίζουν αντισεισμικά σπίτια από πλαστικά μπουκάλια
www.phys.org

Τα μπουκάλια γεμίζουν με άμμο και το κάτω μέρος του μπουκαλιού παραμένει στραμμένο προς τα έξω, δίνοντας μια μοναδική εμφάνιση στον τοίχο. Χρησιμοποιούνται ως «τούβλα» και τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο και συγκρατούνται μεταξύ τους από λάσπη. Ενώ τα σπίτια στα περισσότερα μέρη σε όλο τον κόσμο είναι παραδοσιακά χτισμένα σε τετράγωνο σχήμα, είναι συνηθισμένο τα σπίτια στη Νιγηρία να χτίζονται με κυκλικό τρόπο. Τα σπίτια με τη μέθοδο του «κόλπου με μπουκάλια» είναι επίσης κτισμένα κυκλικά, διατηρώντας τα σε στυλ με τα άλλα σπίτια της περιοχής. Ενώ τα σπίτια είναι όμορφα σχεδιασμένα, η ιδέα είναι να διατηρηθεί το περιβάλλον με την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού. Τα σπίτια που χτίζονται συνήθως διαθέτουν υπνοδωμάτιο, σαλόνι, μπάνιο, τουαλέτα και κουζίνα. Κάθε κατασκευή πιστεύεται ότι απαιτεί τουλάχιστον 7.800 πλαστικά μπουκάλια. Οι εταιρείες έχουν ήδη κατασκευάσει 25 κατασκευές χρησιμοποιώντας πλαστικά μπουκάλια και αναμένεται να γίνουν πολύ δημοφιλείς στους περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους. Οι εταιρείες είπαν ότι πρώτα έβαλαν ένα θεμέλιο από σκυρόδεμα, πριν χτίσουν τοίχους χρησιμοποιώντας πλαστικά μπουκάλια και άμμο.

Σύμφωνα με το Scoop Upworthy η καινοτόμος μέθοδος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον στο εξωτερικό, με έναν Έλληνα επιχειρηματία και περιβαλλοντολόγο να δωρίζει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για το έργο. Ενώ η τεχνολογία “μπουκάλι τούβλο” μπορεί να είχε πιάσει στη Νιγηρία, αρχικά δοκιμάστηκε στην Ινδία, τη Νότια Αμερική και την Κεντρική Αμερική πριν από μια δεκαετία περίπου. Είναι μια οικονομικά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή σε σύγκριση με τα παραδοσιακά σπίτια από τούβλα, γεγονός που το καθιστά προσιτό σε πολλούς. Σύμφωνα με τον Yahaya Ahmed του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Νιγηρίας, τα σπίτια από πλαστικά μπουκάλια κοστίζουν 67% λιγότερο από ένα σπίτι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα και τούβλα. Πρόσθεσε επίσης ότι με συμπαγή άμμο συσκευασμένη σε πλαστικά μπουκάλια, τα σπίτια έχουν 20 φορές μεγαλύτερη αντοχή από τούβλα.

Τα σπίτια είναι κατάλληλα για το ζεστό κλίμα της Νιγηρίας. Η άμμος εμποδίζει τη θερμότητα και διατηρεί τα σπίτια δροσερά. Η πλαστική ρύπανση σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Νιγηρία είναι ένα σημαντικό ζήτημα, λόγω της έλλειψης κέντρων ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Το πλαστικό απορρίπτεται και αυτό δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι εταιρείες ελπίζουν ότι τα σπίτια «τεχνολογίας από τούβλα» μπορούν να βοηθήσουν στη διοχέτευση μεγαλύτερου μέρους του πλαστικού σε τέτοιες λεωφόρους και έτσι να αποφευχθούν τα πλαστικά απόβλητα. Το εμφιαλωμένο νερό αντιπροσωπεύει το 20-25% του συνόλου των πωλήσεων νερού, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 500 εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Zenith International. Αυτά τα μπουκάλια συνήθως απορρίπτονται δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα για το περιβάλλον. Τώρα, με τέτοια έργα που έρχονται σε εξέλιξη, τα μεταχειρισμένα μπουκάλια έχουν ζήτηση, διασφαλίζοντας λιγότερη απόρριψη πλαστικού σε δημόσιους χώρους και υδάτινα σώματα.

Ενώ πολλοί επαίνεσαν την τεχνολογία και τον τρόπο επαναχρησιμοποίησης του πλαστικού, κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Επειδή η άμμος αποτελεί ένα τεράστιο μέρος του κτιρίου, η αυξημένη ζήτηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη εκσκαφή, δημιουργώντας σπανιότητα και με τη σειρά της να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για άμμο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τις τιμές τέτοιων κατοικιών να αυξηθούν δραστικά και να αναιρέσει την οικονομική πτυχή του. Πολλοί εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να δημιουργήσει προσιτές δομές, βοηθώντας την πρόοδο. Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σχεδιάζει τώρα την κατασκευή ενός σχολείου για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ανθρώπων στην περιοχή και να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες εργασίας.

Οι Νιγηριανοί χτίζουν αντισεισμικά σπίτια από πλαστικά μπουκάλια
scoop.upwoorthy.com

Διάβασε επίσης:

Φύκια και βακτήρια: Τα νέα φυσικά υλικά που θα αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής των οικιακών αγαθών

Καθώς η εποχή του «fast fashion» και στα έπιπλα φαίνεται να φθίνει και οι καταναλωτές επικεντρώνονται περισσότερο στη βιωσιμότητα και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τους, οι εταιρείες οικιακών ειδών έχουν αρχίσει να καινοτομούν για να βρουν νέα υλικά και διαδικασίες για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Φύκια και βακτήρια: Τα νέα φυσικά υλικά που θα αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής των οικιακών αγαθώνΕνώ υλικά όπως το οργανικό βαμβάκι και το ξύλο βιώσιμης προέλευσης είναι ευρέως γνωστά, μια σειρά από νέα και απροσδόκητα υλικά που προέρχονται από τη φύση έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής των οικιακών αγαθών.

Εδώ θα διαβάσεις για τα νέα αυτά υλικά.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαστε πια τόσο κοντά όσο ήμασταν»- Γιατί αλλάζουν οι φιλίες μετά τα 30
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer