Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης: 25% παιδιών παγκοσμίως έχουν υποστεί κακοποίηση
Επιστήμονες αλλά και κοινωνικοί φορείς κάνουν έκκληση να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης που τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε παγκόσμια κλίμακα το 25-50% των παιδιών έχει υποστεί σωματική κακοποίηση, ενώ το 20% των κοριτσιών και το 5-10% των αγοριών κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.
Στη χώρα μας:
*7500 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή βίας κάθε χρόνο,
*1 στα 5 παιδιά θα βιώσει τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας έως τα 18 έτη,
*1 στους 2 Έλληνες έγινε μάρτυρας κακοποίησης ανηλίκου,
*7 στις 10 κακοποιήσεις γίνονται από γονείς ή συγγενείς,
*Στο 90% των περιπτώσεων ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται,
*3-5% των βαριά κακοποιημένων παιδιών πεθαίνουν ή αποκτούν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες,
*Πάνω από 3000 παιδιά εμπλέκονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση μόνο στην πρωτεύουσα,
*45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ εκατοντάδες θύματα δεν αποκαλύπτουν ποτέ την εμπειρία τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 19 της σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 2/9/1990 και την οποία μέχρι το 2020 είχαν επικυρώσει 196 χώρες, η κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα παιδιά από κάθε μορφή κακοποίησης (σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική, παραμέληση, εκμετάλλευση για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς).
«Από τις 2/12/1992 που η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν και δυστυχώς κάθε χρόνο η χώρα μας καταγράφει 60 νέα κρούσματα παιδικής σωματικής κακοποίησης με το 68% εξ αυτών να αφορά παιδιά κάτω των 2 ετών. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας ενάντια στο παιδί απαιτεί συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων και εύρεσης προστατευτικών παραγόντων έναντι όλων των συνθηκών που συνθέτουν τους παράγοντες κινδύνου σε ατομικό, διαπροσωπικό, κοινωνικό επίπεδο», επισημαίνεται σε ψήφισμα της Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος, το οποίο επιδόθηκε στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη, κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι «είναι χρέος μας να σπάσουμε κάθε κρίκο της αλυσίδας ώστε να μην κακοποιηθεί ποτέ ξανά παιδί».
Η Μαρέβα Μητσοτάκη ευαισθητοποιεί με μήνυμά της στο Instagram
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Παιδικής Κακοποίσης η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόβσκι Μητσοτάκη, ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία με την καμπάνια του «Ελίζα», ενός οργανισμού που δρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.
H Μαρέβα Μητσοτάκη έγραψε συγκεκριμένα:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Παιδιών πολιορκείται, φέτος, στη χώρα μας από καταγγελίες και αποκαλύψεις που συγκλονίζουν. Η σιωπή επιτέλους σπάει. Η Πολιτεία κινητοποιείται. Δράματα που άλλοτε έμεναν στα σκοτεινά υπόγεια της κοινωνίας τώρα έρχονται στο φως της Δικαιοσύνης.
Το οργανωμένο κράτος οφείλει να προσαρμόσει ανάλογα τις δράσεις του. Στον τομέα της πρόληψης, σε εκείνον της τιμωρίας των ενόχων, αλλά κυρίως στο πεδίο της προστασίας των παιδιών που συχνά γίνονται θύματα για δεύτερη φορά.
Μερίδιο, όμως, στην προσπάθεια αυτή έχει και η κοινωνία. Αναβαθμίζοντας ο κάθε πολίτης τον ρόλο της οικογένειας. Μεγαλώνοντας με αλήθεια και αγάπη τα παιδιά μας. Αγρυπνώντας στον κύκλο μας. Και αντιμετωπίζοντας το κάθε κορίτσι και αγόρι γύρω μας, σαν δικό μας. Γιατί δικά μας παιδιά είναι όλα τα παιδιά της χώρας».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|