Now Reading
Πάσχα στην Ελλάδα: Τα πιο ξεχωριστά έθιμα από άκρη σε άκρη

Πάσχα στην Ελλάδα: Τα πιο ξεχωριστά έθιμα από άκρη σε άκρη

Avatar photo
Πάσχα στην Ελλάδα: Τα πιο ξεχωριστά έθιμα από άκρη σε άκρη

Τα πιο γνωστά έθιμα στην Ελλάδα για το Πάσχα

Το Πάσχα είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές για την Ορθοδοξία, γεμάτη πίστη και συμβολισμούς, καθώς το χαρακτηρίζουν και πληθώρα από έθιμα ανά την χώρα. Πιο συγκεκριμένα, το Πάσχα είναι η γιορτή της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, ύστερα από την Σταύρωση και τιμάται με παραδόσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά.

Για την Ελλάδα τα πιο γνωστά έθιμα από άκρη σε άκρη είναι τα κόκκινα αυγά, οι λαμπάδες, την περιφορά του Επιταφίου, τα πασχαλινά κουλουράκια, η μαγειρίτσα και το σούβλισμα του οβελία, ωστόσο κάθε περιοχή προσθέτει και το δικό της λιθαράκι.

Διάβασε επίσης: Θυμίζει νησί αλλά είναι δίπλα στην Αθήνα – Ο παραθαλάσσιος προορισμός για φτηνές εκδρομές

Τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα για το Πάσχα στην Ελλάδα

Από τα νησιά της χώρας μέχρι και την Στερεά και Βόρειο Ελλάδα, τα έθιμα ποικίλουν και οι εορτασμοί μεταδίδονται ως κληρονομιά.

Στην Κέρκυρα, αναβιώνετε κάθε χρόνο το έθιμο των «Μπότιδων», που θέλει τους πιστούς, με την ολοκλήρωση της λειτουργίας για την πρώτη Ανάσταση στις 11.00 το πρωί και ύστερα από την περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, να πετούν πήλινα κανάτια –γεμάτα νερό- από τα μπαλκόνια των σπιτιών στο κέντρο του νησιού. Το έθιμο το παρακολουθούν χιλιάδες πιστοί, οι οποίοι καταφθάνουν στο νησί από όλες τις άκρες του κόσμου!

Στην γειτονική Ζάκυνθο, τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, αποκαλούνται «αντέτια» και ξεχωρίζουν καθώς ο ιερέας με την ολοκλήρωση του ψαλμού για την Πρώτη Ανάσταση, απελευθερώνει στον ουρανό λευκά περιστέρια, ενώ οι νοικοκυρές στα χωριά ρίχνουν από τα μπαλκόνια πήλινα πιθάρια. Το έθιμο θυμίζει της παραδόσεις που τηρούνται στην Κέρκυρα, ενώ εδώ τα Ευαγγέλια ψέλνονται με την τραγουδιστή ντοπιολαλιά.

Στα χωριά της Κρήτης, τα παιδιά προετοιμάζουν τα προαύλια των ναών καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Μαζεύουν ξύλα και δημιουργούν λοφίσκους στις εκκλησίες, ενώ την ημέρα της Ανάστασης με το «Χριστός Ανέστη», αναβιώνουν το έθιμο του «Καψίματος του Ιούδα».

Πάσχα στην Ελλάδα: Τα πιο ξεχωριστά έθιμα από άκρη σε άκρη
Unsplash/ AXP Photography

Διάβασε επίσης: Ο άγνωστος ελληνικός προορισμός που πρέπει να κλείσεις από τώρα για να βρεις δωμάτιο τον Αύγουστο του 2025

Την Κυριακή του Πάσχα στο Αγρίνιο οι πιστοί, λαμβάνουν μέρος στον «χαλκουνοπόλεμο», με αυτοσχέδια πυροτεχνήματα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια παραδοσιακή «μάχη» με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που ονομάζονται χαλκούνια. Τα χαλκούνια είναι σωλήνες ή μεταλλικοί κύλινδροι γεμισμένοι με μπαρούτι, οι οποίοι εκτοξεύουν δυνατούς ήχους και σπινθήρες, προσφέροντας ένα ιδιαίτερο θέαμα, κυρίως τη νύχτα.

Ταυτόχρονα, στην Αράχωβα, ανήμερα του Πάσχα, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Γεωργίου, την οποία και συνοδεύουν πιστοί ντυμένοι με τις παραδοσιακές Αραχωβίτικες φορεσιές. Έπειτα, από την Κυριακή του Πάσχα, οι πιστοί συμμετέχουν σε πανηγύρια με τραγούδι, φαγητό, χορό και αγωνίσματα, όπως η σφαιροβολία, ενώ οι εορτασμοί διαρκούν έως και την Τετάρτη.

Αντίστοιχα, στο νησί της Ύδρας, την Μεγάλη Παρασκευή, ξεκινάει η περιφορά του Επιταφίου από το χωριό «Καμίνι». Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικού ωστόσο, έγκειται στο γεγονός πως η Ακολουθία του Επιταφίου, διαβάζεται μέσα από την θάλασσα. Κατόπιν, οι Επιτάφιοι των τεσσάρων συνοικιών του νησιού, συναντιούνται στο λιμάνι.

Πάσχα στην Ελλάδα: Τα πιο ξεχωριστά έθιμα από άκρη σε άκρη
Unsplash/ Thays Orrico

Ένα χαρακτηριστικό πασχαλινό έθιμο που διατηρείται ζωντανό σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής είναι οι λεγόμενοι «καϊτσέδες» ή «καΐτσες». Ουσιαστικά, τη Μεγάλη Παρασκευή, αμέσως μετά την περιφορά του Επιταφίου, οι νέοι του χωριού συγκεντρώνονται στις πλατείες και ανάβουν μεγάλες φωτιές. Λέγεται, πως οι φλόγες απομακρύνουν το κακό, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις – καίνε συμβολικά τον Ιούδα. Ταυτόχρονα, το έθιμο αποκτά συχνά και συναγωνιστικό χαρακτήρα, καθώς κάθε γειτονιά προσπαθεί να ανάψει τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή φωτιά, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Στην Καλαμάτα, αναβιώνει ένα έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία, το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και προκαλεί θαυμασμό. Ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών», γνωστός και ως «σαϊτοπόλεμος», αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές παραδόσεις της περιοχής. Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα, κάθε χρόνο στο γήπεδο της Μεσσηνίας, όπου νέοι, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, συμμετέχουν σε «αγώνα». Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν χάρτινους, χειροποίητους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, που εκτοξεύονται με ένταση με στόχο να «στοχεύσουν» ο ένας τον άλλον, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα από θόρυβο και φλόγες.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές και μαγευτικές περιφορές Επιταφίου πραγματοποιείται στη Σαντορίνης. Από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, τα παιδιά του νησιού, αναλαμβάνουν την «ιερή αποστολή» να τοποθετήσουν χιλιάδες αυτοσχέδια «τενεκεδάκια» σε όλες τις γωνιές, αλλά και στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου. Αυτά, λειτουργούν ως λυχνάρια, γεμισμένα με παραφινέλαιο. Έτσι, όταν το σκοτάδι πέσει και η περιφορά του Επιταφίου πλησιάζει, τα λυχνάρια ανάβουν, φωτίζοντας δρομάκια, προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα.

Η πλούσια συλλογή εθίμων που συναντά κανείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, περνά από γενιά σε γενιά, διατηρώντας ζωντανό τον θρησκευτικό χαρακτήρα των παραδόσεων και τιμώντας τη βαθιά πίστη του λαού. Αν και οι συνήθειες μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, το Πάσχα παραμένει μια γιορτή γεμάτη κατάνυξη.

Διάβασε επίσης: Η «Μικρή Βενετία» της Ελλάδας με κανάλια και βίλες – Μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Τι γιορτάζουμε σήμερα, Παρασκευή 28 Μαρτίου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Swarovski ανακοινώνει την Έκθεση Βιωσιμότητας για το 2024



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer