Πίνεις γρήγορα ή αργά τον καφέ σου; Δες τι συνέπειες έχει ο κάθε τρόπος στον οργανισμό σου
Πολλές ελεγχόμενες μελέτες έχουν εξετάσει τα αποτελέσματα της καφεΐνης στον εγκέφαλο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να βελτιώσει την διάθεση, τα αντανακλαστικά, την μνήμη, την εγρήγορση και την γενική γνωστική λειτουργία.
Καφές.. μια λέξη με χιλιάδες συναισθήματα! Συνδυάζεται σε κάθε στιγμή της ημέρας μας και οι γεύσεις του ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα του καρπού. Περίπου 2 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται καθημερινά, αναφέρει η British Coffee Association, καθιστώντας το ως πιο δημοφιλές ρόφημα σε όλο τον κόσμο εκτός από το νερό.
Εκτός από την αύξηση της ενέργειας, ο καφές προσφέρει πολλά άλλα αποδεδειγμένα οφέλη, όπως βελτιωμένη διάθεση, καλύτερη αθλητική απόδοση και προστασία έναντι ορισμένων παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Είναι επίσης γεμάτο με υγιή αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή και ρυθμίζουν το μεταβολισμό.
Τι συμβαίνει όμως όταν πίνεις βιαστικά στον καφέ σου;
Εάν χρειάζεσαι μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, ίσως αποφασίσεις να πιείς ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ ή έναν latte τριπλού εσπρέσο. Αλλά το να καταβροχθίσεις αυτά τα ποτά σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι κακή ιδέα, όπως εξηγεί η μάρκα καφέ Black Insomnia στον ιστότοπό της: «Πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ αργά αφήνεις το σώμα σου να αφιερώσει χρόνο στην επεξεργασία της καφεΐνης. Θα νιώσεις το επίπεδο ενέργειάς σου ανεβαίνει αργά — απαλά».
Το να πίνεις αργά σημαίνει επίσης ότι θα έχεις περισσότερο χρόνο να παρατηρήσεις τις επιπτώσεις της καφεΐνης, ώστε να μπορείς να κόψεις τον εαυτό σου πριν το παρακάνεις. Σύμφωνα με το Healthline, η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο, ανίατη καρδιά και άγχος.
Ακόμα εαν πίνεις αργά το καφέ σου είναι καλύτερο για το πεπτικό σου σύστημα. «Κρατώντας το ρόφημά σου στο στόμα για λίγο περισσότερο πριν το καταπιείς το σάλιο σου έχει περισσότερο χρόνο να έρθει σε επαφή με το υγρό, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό από γαστρεντερική άποψη», δήλωσε η Maddie Pasquariello, διαιτολόγος. Πρόσθεσε ότι η κατάποση καφέ μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως «φούσκωμα, αέρια, ναυτία, ρέψιμο ή πόνο».
Πώς να απολαύσεις τον καφέ χωρίς δυσάρεστες συνέπειες
Εάν θέλεις να πίνεις καφέ τακτικά, αλλά δεν θέλεις να τρέμεις ή να έχεις στομαχικές διαταραχές μετά, το καλύτερο είναι να μάθεις να επιβραδύνεις. «Θα έλεγα ότι πιθανότατα θα βιώσεις την καλύτερη ισορροπία ελαχιστοποίησης των παρενεργειών, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το φλιτζάνι έχει καλή γεύση πίνοντάς το μέσα σε περίπου 15 έως 30 λεπτά», είπε η Maddie Pasquariello στο Well+Good .
Ακόμα κι αν βιάζεστε, είναι επίσης μια έξυπνη ιδέα να αφιερώσεις χρόνο για να φας πριν ρίξεις μια κούπα. «Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τη ναυτία που προκαλείται από την καφεΐνη είναι να φας κάτι πριν πιείς καφέ, ή τουλάχιστον με τον καφέ σου», εξήγησε η διαιτολόγος Diana Gariglio-Clelland στο Bustle. «Ένα κομμάτι τοστ θα κάνει ακόμη και το κόλπο, αλλά οι πρωτεϊνούχες τροφές όπως το γιαούρτι, τα αυγά και το τυρί μπορούν να επιβραδύνουν λίγο την πέψη, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη ναυτία».
Διάβασε επίσης:
4 είναι οι τρόποι παρασκευής καφέ όμως αυτός που πίνεις καθημερινά είναι ο λιγότερο βιώσιμος
H βιωσιμότητα είναι πολυ-επίπεδη και αναφέρεται σε πολλούς τομείς, ακόμη και στον καφέ. Από την παραγωγή του μέχρι και την παρασκευή του. Οι κάψουλες μιας χρήσης – Nespresso – υποδείκνυε ότι ήταν λιγότερο βιώσιμες, με το Αμβούργο το 2016 να τις έχει απαγορέψει από τα κυβερνητικά κτίρια. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το αποτύπωμα άνθρακα του καφέ φίλτρου είναι πολύ υψηλότερο, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στο Σικουτίμι στο The Conversation.
«Η έρευνα μας αποκαλύπτει ότι οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε μια ανάλυση του κύκλου ζωής ή στην ολιστική θεώρηση προϊόντων, όπως ο καφές, καθιστούν δυνατή την αμφισβήτηση της διαισθητικής μας συλλογιστικής, η οποία είναι μερικές φορές παραπλανητική», έγραψαν οι επιστήμονες. Ποιος είναι ο λοιπόν ο πιο βιώσιμος τρόπος παρασκευής καφέ; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει.
Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|