Now Reading
Πώς ένα ορυκτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για καθαρή ενέργεια

Πώς ένα ορυκτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για καθαρή ενέργεια

Avatar photo
-α

Μια έρευνα υπαινίσσεται την προοπτική ορισμένων σχιστόλιθων να χρησιμεύσουν ως πηγές λιθίου χωρίς να απαιτούνται νέες προσπάθειες εξόρυξης, προάγοντας δυνητικά πρωτοβουλίες βιώσιμης ενέργειας με την παράλληλη διατήρηση πολύτιμων πόρων.

Οι αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν αυστηρά στους επιβάτες να στοιβάζουν φορητούς υπολογιστές σε παραδοτέες αποσκευές λόγω του εγγενούς κινδύνου που ενέχουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Γιατί; Επειδή το λίθιο, βασικό συστατικό αυτών των μπαταριών, είναι εξαιρετικά αντιδραστικό. Όταν εκτίθεται στο νερό για παράδειγμα, το καθαρό λίθιο αντιδρά βίαια, εκπέμποντας θερμότητα και δημιουργώντας εύφλεκτο υδρογόνο.

Παρά την πτητική φύση του, η αντιδραστικότητα του λιθίου το καθιστά ιδανικό υποψήφιο για παραγωγή μπαταριών, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου όχι μόνο τροφοδοτούν ηλεκτρικά οχήματα αλλά αποθηκεύουν επίσης ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική. Η ζήτηση για λίθιο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ενώ οι πρωτογενείς πηγές όπως οι πηγματίτες και οι ηφαιστειακές άργιλοι είναι καλά κατανοητές, η ανακάλυψη επιπλέον ασφαλών και οικονομικά βιώσιμων κοιτασμάτων λιθίου θα ήταν επωφελής.

Πώς ένα ορυκτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για καθαρή ενέργειαΑντιμετωπίζοντας αυτήν την πρόκληση, μια ομάδα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια διερευνά εάν οι προηγούμενες βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως εξορυκτικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες γεωτρήσεων, θα μπορούσαν να προσφέρουν αναξιοποίητες δεξαμενές λιθίου χωρίς να δημιουργούν νέα απόβλητα σύμφωνα με το The Brighter Side. Ο Shailee Bhattacharya, ιζηματογενής γεωχημικός και διδακτορικός φοιτητής που συνεργάζεται με τον καθηγητή Shikha Sharma στο εργαστήριο IsoBioGeM στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, αποκαλύπτει ότι η μελέτη τους επικεντρώνεται σε 15 δείγματα ιζηματογενών πετρωμάτων του μέσου Ντεβονίου που προέρχονται από τη λεκάνη των Αππαλαχίων στις ΗΠΑ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα ανίχνευσε άφθονο λίθιο σε ορυκτά πυρίτη εντός σχιστόλιθου, ένα φαινόμενο που θεωρείται πρωτοφανές από τον Bhattacharya. «Ενώ η γεωλογική βιβλιογραφία δεν διέθετε πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ λιθίου και πλούσιου σε θείο πυρίτη», εξήγησε ο Bhattacharya. «Οι ηλεκτροχημικές κοινότητες και οι κοινότητες μηχανικής έχουν ήδη αρχίσει να διερευνούν τις δυνατότητες των μπαταριών λιθίου-θείου ως εναλλακτικές των μπαταριών ιόντων λιθίου. Η έρευνά μου στοχεύει να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ λιθίου και πυρίτη».

Πώς ένα ορυκτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για καθαρή ενέργεια

Διάβασε επίσης: Το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης ακτών στον κόσμο θα φυτέψει 100 εκατομμύρια μαγγρόβια δέντρα στο Dubai

Ο Bhattacharya προειδοποίησε ότι η μελέτη είναι συγκεκριμένη για την τοποθεσία, ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία για τις επιπτώσεις της. Αυτή η έρευνα υπαινίσσεται την προοπτική ορισμένων σχιστόλιθων να χρησιμεύσουν ως πηγές λιθίου χωρίς να απαιτούνται νέες προσπάθειες εξόρυξης, προάγοντας δυνητικά πρωτοβουλίες βιώσιμης ενέργειας με παράλληλη διατήρηση πολύτιμων πόρων. Η έρευνα ρίχνει φως στη διπλή φύση του λιθίου: τους κινδύνους του ως πυρίμαχου στοιχείου στις μπαταρίες και την υπόσχεσή του ως ζωτικής σημασίας συστατικό για την επιδίωξη βιώσιμων ενεργειακών λύσεων. Καθώς ο κόσμος επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να υιοθετήσει εναλλακτικές λύσεις καθαρότερης ενέργειας, η κατανόηση των περιπλοκών της συμπεριφοράς του λιθίου και ο εντοπισμός νέων πηγών γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Μέσω των συλλογικών προσπαθειών μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου, της βιομηχανίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, η πορεία προς ένα πιο πράσινο μέλλον που τροφοδοτείται από το λίθιο μπορεί να είναι εφικτή.

Διάβασε επίσης: Πώς το «λευκό υδρογόνο» θα μπορούσε να γίνει μια καθαρή, φθηνή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτές είναι οι 5 παραλίες στην Ευρώπη με το πιο μπλε νερό στον κόσμο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer