Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τελείως τον τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών στα σχολεία
Ονομάζεται «μάστιγα στην εκπαίδευση» και απαγορεύεται σε ορισμένα σχολεία, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικών της τεχνολογίας είναι πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν οι μαθητές.
Ο διευθυντής του WA Data Science Innovation Hub, Alex Jenkins, επιθυμεί από τον τομέας της εκπαίδευσης να κοιτάξει πέρα από τις ανησυχίες για λογοκλοπή με εργαλεία όπως το ChatGPT και να εξετάσει τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν. «Πιστεύω ότι η ευκαιρία είναι τεράστια», ανέφερε.
Ο Jenkins έχει ένα όραμα για το μέλλον της εκπαίδευσης όπου δίνεται σε όλα τα παιδιά η ευκαιρία να αξιοποιήσουν το εκπαιδευτικό τους δυναμικό, αλλά αυτό σημαίνει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα πράγματα.
«Το μοντέλο της τάξης χρονολογείται από τη βιομηχανική επανάσταση και μας έχει εξυπηρετήσει καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί», συμπλήρωσε. Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν ένα πρόγραμμα σπουδών σε μια τάξη με 20 έως 30 μαθητές, δουλεύοντας μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται από τους σχολικούς όρους.
Ο Jenkins είπε ότι οι δάσκαλοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διδάξουν στον μέσο όρο, πράγμα που σήμαινε ότι ορισμένοι μαθητές έμειναν πίσω και οι μαθητές με υψηλότερες επιδόσεις δεν είχαν την ευκαιρία να πιέσουν τον εαυτό τους.
Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε τη διδασκαλία των μαθηματικών: κάποιοι μαθητές δυσκολεύονται στην εκμάθηση των μαθηματικών, διότι έχουν βασικές ελλείψεις προτού περάσουν στο επόμενο επίπεδο γνώσης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της διδασκαλίας, όπου ένας μαθητής θα πρέπει να έχει «κατακτήσει» καλά μια γνώση για να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο.
«Αυτό το μοντέλο έχει δείξει ότι βελτιώνει τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα των μαθητών, αλλά ο λόγος που δεν το κάνουμε μέχρι τώρα είναι ότι δεν είχαμε ποτέ τους πόρους ως κοινωνία», είπε ο Jenkins.
Υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος για 30 μαθητές κατά μέσο όρο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συνεργαστεί εξατομικευμένα – με κάθε ένα μαθητή ξεχωριστά- εστιάζοντας στα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα όπως ήχο, εικόνες και βίντεο για να διδάξει τους μαθητές μέσω διαφορετικών στυλ μάθησης.
Ο Jenkins επεσήμανε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είχε παρόμοιο αντίκτυπο με τους καθηγητές: «Μπορείς να μετατρέψεις έναν μαθητή κάτω του μέσου όρου σε μαθητή άνω του μέσου όρου και έναν μέσο μαθητή σε εξαιρετικό μαθητή». Ως εκ τούτου, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε πράγματι να ενισχύσει το επίπεδο μάθησης στα σχολεία.
Οι δάσκαλοι δεν θα αντικατασταθούν από AI
Η ομοσπονδιακή πρόεδρος της Αυστραλιανής Εκπαιδευτικής Ένωσης (AEU) Correna Haythorpe δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό οι δάσκαλοι να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων σχετικά με τον αντίκτυπο μιας τέτοιας τεχνολογίας στα σχολεία.
«Ένας δάσκαλος είναι στην καταλληλότερη θέση για να καθορίσει την πιο αποτελεσματική προσέγγιση παροχής προγραμμάτων μάθησης για μαθητές με ποικίλες ανάγκες στην τάξη. Συχνά, μπορεί να περιλαμβάνει χρήση πρόσθετων εκπαιδευτικών μέσων πέρα των συμβατικών μεθόδων διδασκαλίας», είπε.
Η Haythorpe είπε ότι πρέπει να εξεταστούν ζητήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια των μαθητών και το πώς θα ήταν η πιθανή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις τάξεις και ότι η AEU αυτή τη στιγμή διαβουλεύεται με τα μέλη της για το θέμα.
Ο Jenkins είπε ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις τάξεις δεν θα καθιστούσε περιττούς τους δασκάλους. Οι δάσκαλοι είναι απολύτως απαραίτητοι.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει στους δασκάλους τη δυνατότητα να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση στην τάξη, περισσότερο χρόνο στην ενθάρρυνση και παρακίνηση των μαθητών, περισσότερο χρόνο σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ομαδικές δραστηριότητες με τα παιδιά. Η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει τους δασκάλους. Αντιθέτως, θα διασφαλίσει ότι οι δάσκαλοι θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τους μαθητές τους».
Διάβασε επίσης:
Τα 10 σημαντικά επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν με τον ερχομό του AI (Τεχνητή Νοημοσύνη)
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) βρίσκεται στην κορυφή με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας τα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η έκρηξη του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους μήνες, χάρη στην κυκλοφορία εργαλείων όπως το ChatGPT και το Midjourney, έχει εγείρει ανησυχίες για το πώς θα επηρεαστεί ο κόσμος της εργασίας από αυτή τη νέα τεχνολογική επανάσταση.
Οικονομολόγοι και ειδικοί στην εργασία προσπαθούν να προβλέψουν ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν περισσότερο και τι είδους νέες θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν. Σύμφωνα με το euronews.com, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρουσίασε την έκθεση του για το μέλλον της εργασίας αναφέροντας λεπτομερώς ποιες θέσεις εργασίας θα είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες τα επόμενα χρόνια και ποιες θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη πτώση.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|