Πώς να απολυμάνεις το σπίτι σου μετά από γρίπη ή κρυολόγημα
Έπειτα από μία γρίπη ή από τον κορονοϊό θα πρέπει να γνωρίζουμε πως θα απαλλαγούμε από τα μικρόβια και θα κάνουμε το σπίτι μας ξανά ασφαλές. Ανακάλυψε τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.
Ο κρύος καιρός και ο χειμώνας σημαίνουν συχνά μια ποικιλία ασθενειών, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι τη γρίπη και τον κορονοϊό, γι’ αυτό πρέπει να ξέρεις πώς να ελαχιστοποιήσεις την εξάπλωση των μικροβίων.
Τα τελευταία δύο χρόνια, όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει καλύτερα τους κινδύνους που προκύπτουν από τους ιούς και άλλα μικρόβια. Κατά την περίοδο της γρίπης, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επιμελείς και να γνωρίζουμε πώς να απολυμαίνουμε ένα σπίτι μετά από γρίπη ή κρυολόγημα.
Αν έχεις νοσήσει από γρίπη, ξέρεις πόσο δύσκολο μπορεί να είναι. Οι μυϊκοί πόνοι, ο πυρετός, τα ρίγη και η κόπωση που συνοδεύουν τον ιό επηρεάζουν περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Μην αφήσεις τη γρίπη και τους άλλους ιούς του κρυολογήματος να κυριεύσουν το σπίτι σου. Μάθε πώς να απολυμαίνεις το σπίτι σου μετά τη γρίπη ή το κρυολόγημα και κράτησε τα μικρόβια μακριά για λιγότερες ασθένειες όλο το χρόνο.
Σκέψου όλους τους κοινόχρηστους χώρους όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι στο σπίτι και όλα τα πράγματα που αγγίζουν. Όταν απολυμαίνεις το σπίτι σου μετά τη γρίπη, αυτοί είναι οι χώροι που πρέπει να απολυμάνεις πρώτα, συμπεριλαμβανομένων των μπάνιων και της κουζίνας. Επειδή η κουζίνα και το μπάνιο είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δωμάτια στο σπίτι, μπορεί να είναι και τα πιο μολυσμένα και θα πρέπει να αποτελούν την προτεραιότητά κατά τον καθαρισμό μετά τη γρίπη. Για μια γρήγορη ενημέρωση σχετικά με την απολύμανση έναντι της απολύμανσης, δες τον εύχρηστο οδηγό μας.
Καθάρισε και απολύμανε τους κοινόχρηστους χώρους και τα αντικείμενα που αγγίζονται συχνά
Πράγματα όπως τα πόμολα των ντουλαπιών, τα πόμολα από τις πόρτες και οι διακόπτες των φώτων μπορούν να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής επιβλαβών ιών και θα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από μια ασθένεια. Ο οικογενειακός υπολογιστής, οι φορητοί υπολογιστές, τα τηλεχειριστήρια, οι κονσόλες παιχνιδιών και κυρίως τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται. Για να απολυμάνεις αυτά τα αντικείμενα, ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί με σαπουνόνερο, απολυμαντικά μαντηλάκια ή ένα απολυμαντικό σπρέι συνήθως αρκούν. Ό,τι κι αν χρησιμοποιήσεις, καθάρισε ολόκληρη την επιφάνεια και ανάμεσα στα κουμπιά ή κάτω από τους διακόπτες.
Πλύνε τις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα σε ζεστό νερό
Χρησιμοποίησε χλωρίνη που να είναι ασφαλής για τα χρώματα και το ύφασμα. Αν δεν χρησιμοποιήσεις χλωρίνη, μπορείς και πάλι να απολυμάνεις τα ρούχα σου. Μην μοιράζεσαι τις πετσέτες ή τις κουβέρτες σας με άλλους, ειδικά αν κάποιος έχει ήδη αρρωστήσει στο σπίτι. Μπορεί να χρειαστούν μερικά επιπλέον πλυντήρια, αλλά η διατήρηση αυτών των αντικειμένων καθαρά και απολυμασμένα θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης. Χρησιμοποίησε το πιο ζεστό νερό που επιτρέπουν οι οδηγίες πλύσης του αντικειμένου. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό, δοκίμασε να προσθέσεις 5-10 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου για να απολυμάνεις με φυσικό τρόπο τα ρούχα σου.
Καθάρισε τον αέρα από τα μικρόβια και τους ρύπους
Το να γνωρίζεις πώς να απολυμαίνεις τον αέρα μετά από ασθένεια μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το να γνωρίζεις πώς να απολυμαίνεις τις επιφάνειες. Άνοιξε ένα παράθυρο για λίγα λεπτά, ακόμα κι αν κάνει κρύο, και άφησε τον καθαρό αέρα να αναζωογονήσει εσάς και τον χώρο. Το σκούπισμα με μια ηλεκτρική σκούπα μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της σκόνης και άλλων αερομεταφερόμενων μολυσματικών παραγόντων που συμβάλλουν στην ασθένεια και τα αναπνευστικά προβλήματα. Για να δώσεις στο σπίτι ένα φρέσκο, καθαρό άρωμα μετά τον καθαρισμό του αέρα, χρησιμοποίησε έναν διαχυτήρα για να γεμίσεις το σπίτι με καθαριστικά μείγματα αιθέριων ελαίων, όπως τσαγιόδεντρο ή λεβάντα.
Αντικατάστησε τις οδοντόβουρτσες και απολύμανε τις πιπίλες και τις οδοντογλυφίδες
Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε όταν προσπαθούμε να απολυμαίνουμε μετά από ασθένειες, πολλοί άνθρωποι συχνά παραβλέπουν τις οδοντόβουρτσες. Φρόντισε να έχεις εφεδρικές οδοντόβουρτσες για όλη την οικογένεια, ώστε όποιος αναρρώνει από ασθένεια να μην εκτίθεται σε περισσότερα μικρόβια. Οι πιπίλες, οι οδοντογλυφίδες και ορισμένα μικρά παιχνίδια μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν χρησιμοποιώντας το πλυντήριο πιάτων. Στα περισσότερα πλυντήρια πιάτων, μπορείς να τοποθετήσεις αυτά τα αντικείμενα στο επάνω ράφι και να χρησιμοποιήσεις τη θερμότερη ρύθμιση ή τη ρύθμιση απολύμανσης, αν υπάρχει.
Απολύμανε τα σφουγγάρια
Το σφουγγάρι του μπάνιου και εκείνο της κουζίνας αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Το να τα διατηρείς καθαρά και όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένα από μικρόβια είναι πάντα μια έξυπνη ιδέα, ειδικά μετά από μια ασθένεια. Πολλά σφουγγάρια μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν περνώντας τα από το πλυντήριο πιάτων. Μπορείς επίσης να τα πλύνεις στο πλυντήριο με ζεστό νερό ή ακόμη και να τα βάλεις σε φούρνο μικροκυμάτων σε περίπτωση ανάγκης.
Πόσο καιρό ζουν οι ιοί του κρυολογήματος στις επιφάνειες;
Αν και είναι πιο πιθανό να κολλήσεις κρυολόγημα από κάποιον άλλο, οι ιοί του κρυολογήματος σε εσωτερικές επιφάνειες μπορεί να είναι μολυσματικοί για 24 ώρες.
Πόσο καιρό ζει ο ιός της γρίπης στις επιφάνειες;
Ανάλογα με την επιφάνεια, ο ιός της γρίπης μπορεί να είναι μεταδοτικός για πολλές ημέρες, επομένως είναι πιο πιθανό να κολλήσεις γρίπη από επιφανειακούς ιούς παρά να κρυολογήσεις από αυτούς. Όταν γνωρίζεις πώς να απολυμαίνεις το σπίτι μετά από γρίπη ή κρυολόγημα, αυτοί οι ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης δεν θα αποτελούν απειλή.
Πώς να ελαχιστοποιήσεις την εξάπλωση των μικροβίων στο σπίτι
Μόλις μάθεις πώς να απολυμαίνεις το σπίτι μετά τη γρίπη, τα προληπτικά μέτρα μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την οικογένεια και το σπίτι σου υγιή. Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις την ασθένεια από τους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης είναι να ακολουθήσεις αποδεδειγμένες συμβουλές για να διατηρήσεις την οικογένεια και το σπίτι σου όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένα από μικρόβια. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις τακτικά για να κρατήσεις τα βακτήρια και τους ιούς υπό έλεγχο:
Πλύνε τα χέρια σου
Πλένε τακτικά τα χέρια σου με ζεστό σαπουνόνερο και ακολούθησε τις συνιστώμενες πρακτικές πλυσίματος των χεριών. Για γρήγορο καθαρισμό και απολύμανση, χρησιμοποίησε αντιβακτηριδιακό απολυμαντικό χεριών. Προσπάθησε να μην αγγίζεις το στόμα ή τη μύτη χωρίς να πλύνεις πρώτα τα χέρια σου.
Καθάρισε την ηλεκτρική σκούπα
Όταν καθαρίζεις με την ηλεκτρική σκούπα, μαζεύεις μικρόβια και μολυσματικούς παράγοντες από χαλιά και δάπεδα με σκληρή επιφάνεια. Οι τακτικά καθαρισμένες ηλεκτρικές σκούπες είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλώσουν αυτούς τους μολυσματικούς παράγοντες σε όλο το σπίτι. Ορισμένες ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν σακούλες που μπορείς να αλλάζεις όταν είναι γεμάτες. Άλλες έχουν δοχεία που μπορείς να αδειάζεις μετά από κάθε χρήση. Όταν αλλάζεις τις σακούλες ή αδειάζεις τα δοχεία, δώσε προσοχή στους εύκαμπτους σωλήνες και τα φίλτρα και βεβαιωθείς ότι τίποτα δεν έχει φράξει.
Κάνε έναν υγιεινό καθαρισμό
Τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν αρκετά εύκολα από μόνα τους, οπότε δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις τα βακτήρια και τους ιούς είναι να αποφύγεις την εξάπλωσή τους με τον ακατάλληλο καθαρισμό. Είτε χρειάζεται να απολυμάνεις το σπίτι σου μετά τη γρίπη είτε εφαρμόζεις πρόληψη, χρησιμοποιείσαι πάντα διαφορετικά πανιά καθαρισμού για την κουζίνα και το μπάνιο. Χρησιμοποίησε μια καθαρή σφουγγαρίστρα για να καθαρίζεις τα δάπεδα του μπάνιου και της κουζίνας τουλάχιστον κάθε εβδομάδα και προσπάθησε να πλένεις τα πανιά καθαρισμού το συντομότερο δυνατό μετά τη χρήση.
Χρησιμοποίησε αυτόν τον οδηγό για να απολυμάνεις το σπίτι σου μετά τη γρίπη ή το κρυολόγημα και να κράτησε τα μικρόβια μακριά με υγιεινές συνήθειες καθαρισμού. Απλές, γρήγορες εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης που προστίθενται στη ρουτίνα καθαρισμού μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι υγιές. Ή, μπορείς να κάνεις έναν εφάπαξ υγιεινό καθαρισμό και να διατηρείς ένα υγιές σπίτι εβδομάδα με εβδομάδα για να είναι το σπίτι σου όσο το δυνατόν πιο συχνά καθαρό και υγιές.
Γρίπη και κορονοϊός βρίσκονται ξανά σε έξαρση. Οι περισσότεροι από εμάς όταν είμαστε κρυωμένοι καταφεύγουμε στα κατασταλτικά του πυρετού και του βήχα για να αισθανθούμε καλύτερα. Ωστόσο μπορεί να είναι συνήθεια να αναζητούμε μερικές φυσικές θεραπείες, ειδικά αν η παρασκευή ενός φλιτζανιού τσάι με μέλι και τζίντζερ είναι κάτι που συνήθιζε να κάνει η μαμά μας. Αλλά αυτές οι λύσεις είναι πραγματικά αποτελεσματικές;
Ειδικοί μιλούν στο marthastewart.com για τις φυσικές θεραπείες και πόσο χρήσιμα είναι τα συστατικά όπως το μέλι, το τζίντζερ, ο ψευδάργυρος και το σκόρδο, καθώς μπορούν να καταπολεμήσουν τις εποχιακές ασθένειες.
Δες μερικές από τις φυσικές θεραπείες που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα:
Μέλι
Ορισμένα φυσικά συστατικά μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει ορισμένα μικρόβια, ενώ επίσης βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, λέει η Laura Purdy, MD, MBA. Το μέλι είναι ένα από αυτά , οπότε δοκίμασέ το σε ζεστό τσάι. Το κολλώδες γλυκαντικό διαθέτει μικρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη των δυσάρεστων μικροβίων. «Το μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επικάλυψη και να καταπραΰνει το λαιμό μετά τον βήχα αλλά δεν συνιστάται για παιδιά μικρότερα του ενός έτους», λέει ο Δρ Purdy.
Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|