Πώς να επιλέξεις το καλό μέλι τώρα που είναι η εποχή του
Δες τα εύκολα tips που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το τέλειο βάζο με μέλι, καλύτερα και από τον Winnie the Pooh.
Μπορεί να πιστεύετε ότι επειδή το μέλι υπάρχει από πάντα και το έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ – και επειδή είναι ένα φυσικό προϊόν ούτως ή άλλως – δεν υπάρχει διαφορά στον τύπο του μελιού που αγοράζετε. Εκεί, όμως, θα έκανες πολύ λάθος. Το Daily Meal επικοινώνησε με την Grace Singleton, μια διευθύνουσα σύμβουλο και εμπειρογνώμονα σε θέματα τροφίμων στο Zingerman’s Deli στο Ann Arbor του Μίσιγκαν, για να βρει το μέλι.
Το μέλι, όπως και κάθε άλλο τρόφιμο, θα έχει πολύ διαφορετική γεύση ανάλογα με το από πού προέρχεται, ποια εποχή του χρόνου συγκομίστηκε και πώς γίνεται η επεξεργασία του. Κάποια από αυτά οφείλονται στην προσωπική προτίμηση, αλλά υπάρχουν μερικοί παράγοντες που στην πραγματικότητα καθορίζουν την ποιότητα, και μεταξύ αυτών, η παστερίωση είναι το κλειδί.
Το μέλι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος. Το τρώμε για περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη σημαντική ανάπτυξη του εγκεφάλου των ανθρώπων σε σχέση με άλλα είδη. Μια υπερτροφή πλούσια σε ενέργεια και φυσικό γλυκαντικό που δεν γίνεται πότε να χαλάσει; Δεν είναι περίεργο που οι πρόγονοί μας το λάτρεψαν.
Η παστερίωση είναι εξαιρετική για το γάλα, όχι για το μέλι
Η παστερίωση είναι η διαδικασία με την οποία τα τρόφιμα θερμαίνονται και μερικώς αποστειρώνονται για να σκοτωθούν τα επιβλαβή βακτήρια, καθιστώντας τα ασφαλέστερα και διαρκώντας περισσότερο. Πήρε το όνομά της σαν διαδικασία από τον Louis Paster , τον χημικό και μικροβιολόγο που τη δημιούργησε, έναν από τους τιτάνες της επιστήμης του 19ου αιώνα. Είναι θεϊκό δώρο όταν πρόκειται να διατηρηθεί το γάλα ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.
Όμως, ενώ η παστερίωση κάνει θαύματα για το γάλα, είναι πολύ λιγότερο ωφέλιμη για το μέλι. Σύμφωνα με την Grace Singleton του Zingerman Deli, «επηρεάζει τη γεύση και είναι πιο κοινό στο μέλι που αναμειγνύεται από πολλές διαφορετικές πηγές και είναι γενικά πολύ σταθερό στη γεύση, χωρίς πολλές παραλλαγές». Επίσης, δεν είναι τόσο απαραίτητο. Ο λόγος που το μέλι δεν χαλάει είναι ότι τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε αυτό.
Δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την παστερίωση, γίνεται για να κάνει το μέλι να παραμείνει ρευστό περισσότερο πριν κρυσταλλώσει. Με άλλα λόγια, είναι μια αισθητική επιλογή.
Η χώρα προέλευσης και η εποχή του χρόνου κάνουν τεράστια διαφορά
Ωστόσο, δεν είναι μόνο παστεριωμένο εναντίον μη παστεριωμένου. Το μέλι από διαφορετικές περιοχές έχει αισθητά διαφορετική γεύση. Το ελληνικό μέλι και το γαλλικό μέλι δεν πρόκειται να έχουν παρόμοια προφίλ γεύσης, οι εμπλεκόμενοι επικονιαστές είναι από διαφορετικά είδη και τα φυτά στα οποία εκτίθενται είναι πολύ διαφορετικά.
Είναι για τον ίδιο λόγο που η εποχή του χρόνου έχει πραγματικά σημασία, καθώς ορισμένα λουλούδια ανθίζουν μόνο συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Όταν το μέλι φέρει ετικέτα με μια συγκεκριμένη βοτανική πηγή (όπως ακακία ή άνθη πορτοκαλιάς), σημαίνει ότι το μέλι συγκεντρώθηκε την εποχή του χρόνου που οι μέλισσες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία ποσότητα από το συγκεκριμένο λουλούδι – αυτά είναι γνωστά ως «μονοποικιλιακά» μέλια. Αυτό μπορεί, ωστόσο, να μην παράγει τη γεύση που θα περίμενες, σύμφωνα με την Grace Singleton. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέλι δεν θα έχει ίδια γεύση με το φυτό», λέει. «Το μέλι από δεντρολίβανο είναι νόστιμο και συνήθως ελαφρώς λουλουδάτο και φυτικό και λίγο στην αλμυρή πλευρά του φάσματος των γλυκών (κάθε χρόνο θα είναι λίγο διαφορετικό), αλλά στην πραγματικότητα δεν θα έχει γεύση όπως το βότανο που χρησιμοποιείτε στη μαγειρική».
Τελικά, η πηγή εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση και η περιοχή ή η ποικιλία δεν αποτελεί αντικειμενικό μέτρο ποιότητας. Ίσως σας αρέσουν τα ελληνικά μέλια ή ίσως προτιμάς μια ποικιλία κάστανου. Η επιλογή εξαρτάται από σένα αν και μπορείς να πειραματιστείς και να μάθεις ποιο είδος προτιμάς.
Διάβασε επίσης:
Αν δεν υπήρχαν πουλιά και μέλισσες τώρα δεν θα έπινες καφέ
Εάν ξεκινάς το πρωινό σου με ένα φλιτζάνι καφέ, έχεις να ευχαριστήσεις περισσότερα από την καφετιέρα και τους κόκκους του καφέ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, τα πουλιά και οι μέλισσες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καφέ. Μερικά από τα φτερωτά πλάσματα ταξιδεύουν ακόμη και χιλιάδες μίλια για να εκτελέσουν τις ευθύνες τους στην παρασκευή καφέ, οι οποίες περιλαμβάνουν την προστασία και την επικονίαση φυτών καφέ. Η δουλειά τους έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους και άφθονους κόκκους καφέ. Επιπλέον, εκτιμάται ότι χωρίς αυτούς, οι παραγωγοί καφέ θα έβλεπαν μείωση 25% στις αποδόσεις των καλλιεργειών τους.
Για να λάβουν τα ευρήματά τους, επιστήμονες τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες χειρίστηκαν διάφορα φυτά καφέ σε 30 φάρμες, φροντίζοντας να απομακρύνουν τα πουλιά και τις μέλισσες από το περιβάλλον. Συνολικά, η ομάδα δημιούργησε τέσσερα διαφορετικά σενάρια: ένα στο οποίο τα πουλιά ενεργούσαν χωριστά για να απομακρύνουν τα παράσιτα, ένα όπου οι μέλισσες ενεργούσαν ξεχωριστά ως επικονιαστές, χωρίς δραστηριότητα πουλιών και μελισσών και ένα στο οποίο τα πουλιά μπορούσαν να φάνε τα κοντινά παράσιτα ενώ οι μέλισσες επικονιάζονταν ταυτόχρονα. Διαπίστωσαν ότι όταν εργάζονταν μαζί, ο συνδυασμένος αντίκτυπος των πτηνών και των μελισσών ήταν πιο σημαντικός από τα ατομικά τους οφέλη.
Δες εδώ πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|