Now Reading
Πώς ο χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των εφήβων

Πώς ο χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των εφήβων

Λινα Γριβογιάννη
Πώς ο χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των εφήβων

Οι ώρες που περνούν οι έφηβοι μπροστά σε οθόνες φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ύπνο και την ψυχική τους υγεία. 

Οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες τη νύχτα, αλλά μόνο 1 στους 5 μαθητές γυμνασίου παίρνει αυτό που χρειάζεται για καλή ψυχική υγεία. Το γρήγορο περιεχόμενο και η διεγερτική φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο. Η στέρηση ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες όπως κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις, διαταραχές της διάθεσης και προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι έφηβοι μπορούν να αποφύγουν τις οθόνες πριν τον ύπνο, να δημιουργήσουν ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου και να δημιουργήσουν μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο που θα τους βοηθήσει και σε μία πιο ποιοτική νύχτα ύπνου.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έρχεται η αναπόφευκτη μάχη για να επαναφέρουμε τα παιδιά σε μια υγιή ρουτίνα πριν τον ύπνο. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό πιθανότατα σημαίνει επαναφορά των ορίων στη χρήση της οθόνης, ειδικά αργά τα βράδια. Αλλά η επιβολή αυτών των κανόνων μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών βρίσκει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του ύπνου, της ψυχικής υγείας και του χρόνου οθόνης σε εφήβους  και για τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβία ηλικίας περίπου 10 έως 12 ετών. Εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου κρίσης ψυχικής υγείας στην οποία περίπου το 42% των εφήβων στις ΗΠΑ υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, οι έφηβοι κοιμούνται επίσης πολύ λίγο. Και είναι ένας φαύλος κύκλος: Τόσο η έλλειψη ύπνου όσο και η αυξημένη δραστηριότητα που συνεπάγεται ο χρόνος που περνάνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βιντεοπαιχνιδιών πριν από τον ύπνο μπορεί να επιδεινώσει ή ακόμα και να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη που δικαιολογούν παρέμβαση.

Πώς ο χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των εφήβων

Ο επικεφαλής ιατρός του κέντρου ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων του Seattle, όπου μελετά διάφορες παιδιατρικές διαταραχές ύπνου και η ομάδα των γιατρών που παρατηρεί τακτικά από πρώτο χέρι τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού χρόνου οθόνης, και ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που επηρεάζουν όχι μόνο τον ύπνο, αλλά και τη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών.

1.Σχέση ψυχικής υγείας και κακού ύπνου

Η έρευνα έχει δείξει εδώ και καιρό μια σαφή σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και ύπνου: ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε κακή ψυχική υγεία και το αντίστροφο. Τα άτομα με κατάθλιψη και άγχος έχουν συνήθως αϋπνία, μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να παραμείνουν σε κατάσταση ύπνου, ή και τα δύο, ή να κοιμηθούν έναν αναζωογονητικό ύπνο. Αυτή η συνεχιζόμενη στέρηση ύπνου επιδεινώνει περαιτέρω την ίδια την κατάθλιψη και το άγχος που προκάλεσαν την αϋπνία.

Επιπλέον, η αϋπνία και ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί επίσης να αμβλύνουν τα οφέλη της θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής. Στη χειρότερη περίπτωση, η χρόνια στέρηση ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις μία ώρα λιγότερος ύπνος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συσχετίστηκε με «σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να αισθανθείς απελπισία, να σκεφτείς σοβαρά την αυτοκτονία, τις απόπειρες αυτοκτονίας και τη χρήση ουσιών». Και τι κάνουν οι νέοι όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι ξύπνιοι, απογοητευμένοι και δεν μπορούν να κοιμηθούν; Πολύ συχνά, χρησιμοποιούν τα smart phones και τα tablet τους.

Πώς ο χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των εφήβων

Μελέτες σε όλο τον κόσμο σε πάνω από 120.000 νέους ηλικίας 6 έως 18 ετών που συμμετέχουν σε οποιοδήποτε είδος μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δείξει επανειλημμένα επιδείνωση της ποιότητας και μειωμένη ποσότητα ύπνου. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

2.Η ισχυρή έλξη των οθονών και των social media

Αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάποια οφέλη, η έρευνα καθιστά σαφές ότι υπάρχουν σημαντικά περισσότερα μειονεκτήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά θετικά. Πρώτον, το να είσαι μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί να είσαι ξύπνιος και, ως εκ τούτου, εκτοπίζει τον ύπνο. Δεύτερον, το φως που εκπέμπεται από τις περισσότερες συσκευές χειρός, ακόμη και με ένα νυχτερινό φίλτρο, ένα φίλτρο μπλε φωτός ή και τα δύο, είναι αρκετό για να μειώσει τα επίπεδα μελατονίνης, της κύριας ορμόνης που σηματοδοτεί την έναρξη του ύπνου.

Όταν η απελευθέρωση μελατονίνης αναστέλλεται κοιτάζοντας μια αναμμένη συσκευή κοντά στην ώρα του ύπνου, ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόκληση ύπνου. Ωστόσο, τα συμπληρώματα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις εξαιρετικά διεγερτικές δυνάμεις του περιεχομένου και του φωτός στο διαδίκτυο. Τρίτον, και ίσως το πιο προβληματικό, είναι το περιεχόμενο που βλέπουν οι νέοι. Η λήψη εικόνων με γρήγορους ρυθμούς όπως αυτή που βρίσκεται στο TikTok ή στα βιντεοπαιχνίδια πριν από τον ύπνο είναι ενοχλητική, επειδή ο εγκέφαλος και το σώμα διεγείρονται πολύ από αυτές τις εκθέσεις και απαιτούν χρόνο για να επανέλθουν σε μια κατάσταση που ευνοεί τον ύπνο.

Αλλά δεν είναι μόνο η ταχύτητα των εικόνων που περνούν. Το περιεχόμενο πολυμέσων μπορεί να διαταράξει τόσο τον ύπνο χωρίς όνειρα όσο και τον ύπνο των ονείρων. Έχεις αποκοιμηθεί ποτέ παρακολουθώντας ένα θρίλερ ή μια ταινία τρόμου και σκηνές από αυτήν την ταινία μπαίνουν στα όνειρά σου; Και δεν επηρεάζονται μόνο τα όνειρα, ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να μην διατηρεί βαθύ ύπνο χωρίς όνειρο, καθώς εξακολουθεί να επεξεργάζεται αυτές τις εικόνες με γρήγορο ρυθμό. Αυτές οι εισβολές στον ύπνο μπορεί να είναι πολύ ανατρεπτικές στη συνολική ποιότητα και ποσότητα του.

Επιπλέον, η στέρηση ύπνου συνδέεται άμεσα με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα εμφράγματα και την ανάπτυξη διαβήτη στην ενήλικη ζωή. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου συνδέεται επίσης με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία. Ανεπιθύμητη αύξηση βάρους συμβαίνει με τη στέρηση ύπνου μέσω μιας σειράς πολύπλοκων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο μεταβολισμό, ενός πιο καθιστικού τρόπου ζωής και των κακών διατροφικών επιλογών.

Πώς ο χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των εφήβων

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν για να ξεφύγουν οι έφηβοι από τις οθόνες τους; Η διατήρηση ρεαλιστικών στόχων είναι το κλειδί, και μερικές φορές είναι χρήσιμο να ξεκινήσεις εστιάζοντας σε έναν μόνο στόχο. Οι γονείς πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον ύπνο και να διαμορφώσουν καλές συνήθειες χρόνου οθόνης. Ακόμα οι γονείς  πρέπει να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια της στέρησης ύπνου και των προοδευτικών διαταραχών διάθεσης και άγχους. Όσον αφορά τα ψηφιακά μέσα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να αποφεύγουμε τις οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο και να μην κοιμάσαι με συσκευές στην κρεβατοκάμαρα.

Πώς ο χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει τον ύπνο και την ψυχική υγεία των εφήβων

Για τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν εργασίες για το σπίτι να κάνουν στο διαδίκτυο, η αποφυγή της χρήσης της οθόνης αμέσως πριν τον ύπνο μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατη. Επιπλέον, αυτός ο κανόνας τείνει να οδηγεί σε κρυφή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Έτσι, εάν μια ώρα πριν τον ύπνο είναι πολύ αυστηρή, τότε ξεκίνησε αποφεύγοντας τα μέσα για ακόμη και 15 ή 30 λεπτά πριν πας για ύπνο. Να θυμάσαι πάντα ότι δεν χρειάζεται να γίνονται όλα ταυτόχρονα οι σταδιακές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά με την πάροδο του χρόνου.

Διάβασε επίσης:

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τελείως τον τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών στα σχολεία

Ονομάζεται «μάστιγα στην εκπαίδευση» και απαγορεύεται σε ορισμένα σχολεία, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικών της τεχνολογίας είναι πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν οι μαθητές.

Ο διευθυντής του WA Data Science Innovation Hub, Alex Jenkins, επιθυμεί από τον τομέας της εκπαίδευσης να κοιτάξει πέρα ​​από τις ανησυχίες για λογοκλοπή με εργαλεία όπως το ChatGPT και να εξετάσει τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν. «Πιστεύω ότι η ευκαιρία είναι τεράστια», ανέφερε.

Ο Jenkins έχει ένα όραμα για το μέλλον της εκπαίδευσης όπου δίνεται σε όλα τα παιδιά η ευκαιρία να αξιοποιήσουν το εκπαιδευτικό τους δυναμικό, αλλά αυτό σημαίνει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα πράγματα.

back to school διάθεση

«Το μοντέλο της τάξης χρονολογείται από τη βιομηχανική επανάσταση και μας έχει εξυπηρετήσει καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί», συμπλήρωσε. Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν ένα πρόγραμμα σπουδών σε μια τάξη με 20 έως 30 μαθητές, δουλεύοντας μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται από τους σχολικούς όρους.

Δες εδώ πώς θα επηρεάσει την εκπαίδευση η τεχνητή νοημοσύνη 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαστε πια τόσο κοντά όσο ήμασταν»- Γιατί αλλάζουν οι φιλίες μετά τα 30



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer