Πώς θα είναι οι δρόμοι των πόλεων του μέλλοντος-Πιο έξυπνοι και πιο οικολογικοί
Μόλις πριν από 150 χρόνια, τα αυτοκίνητα ήταν μια μακρινή ιδέα. Από τότε ανταλλάξαμε την άμαξα με αυτοκίνητα με κινητήρα και η βιομηχανία δεν έχει επιβραδυνθεί – από αερόσακους και Bluetooth μέχρι ηλεκτρικά, οχήματα χωρίς οδηγό απευθείας από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Μέχρι το 2050, ο αριθμός των αυτοκινήτων στους δρόμους αναμένεται να είναι συνολικά τρία δισεκατομμύρια. Και με το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού να αναμένεται να ζει σε αστικές πόλεις μέχρι τότε, θα υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για έξυπνους δρόμους. Οι δρόμοι μας θα πρέπει να καινοτομήσουν, όπως και τα ίδια τα αυτοκίνητα. Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, το CNN διερευνά τέσσερις πιθανούς τρόπους με τους οποίους θ α εξελιχθεί η τεχνολογία των έξυπνων δρόμων.
Υποδομή τεχνητής νοημοσύνης
Από τους φωνητικούς βοηθούς έως τους αλγόριθμους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Και όσον αφορά στις πόλεις, διαδραματίζει ήδη κρίσιμο ρόλο με την τεχνολογία σε πραγματικό χρόνο που μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση νέων μέτρων αστικής ασφάλειας και αποτελεσματικότητας – και πολλά από αυτά τα δεδομένα προέρχονται από τους δρόμους μας.
«Βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες για την τεχνητή νοημοσύνη να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών και την ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και παίζουν σε πόλεις», λέει ο Chris Carson, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hayden AI με έδρα τις ΗΠΑ. Το λογισμικό αντίληψης της εταιρείας που λειτουργεί με AI συλλαμβάνει και αναλύει μεταδεδομένα από τους δρόμους της πόλης. Το 2022, το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε σε συνεργασία με τη New York City Transit για τον εντοπισμό παράνομης στάθμευσης σε λωρίδες λεωφορείων.
Ο Carson προσθέτει ότι οι αισθητήρες που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη στις πόλεις καταγράφουν τα πάντα, από την ταχύτητα του οχήματος και τον όγκο της κυκλοφορίας μέχρι τη μάρκα και το μοντέλο των αυτοκινήτων στο δρόμο. Οι αισθητήρες μπορούν να αναλύσουν και να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας, να μειώσουν τη συμφόρηση και να ελαχιστοποιήσουν τα ατυχήματα, όλα σε πραγματικό χρόνο. «Αυτή η τεχνολογία θα φέρει τελικά επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι πολεοδόμοι και οι ηγέτες τεχνολογίας χτίζουν τις έξυπνες πόλεις του αύριο», λέει ο Carson.
Ο Carlo Ratti, καθηγητής αστικού σχεδιασμού και διευθυντής του Senseable City Lab του MIT, προειδοποιεί ότι οι εγγενείς προκαταλήψεις και η έλλειψη διαφάνειας της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η άνευ προηγουμένου ροή δεδομένων θα βοηθήσει στην ενημέρωση των κυβερνήσεων σχετικά με το πώς να βελτιώσουν την αστική ζωή.
Δρόμοι ηλεκτρικής φόρτισης
Μέχρι το 2050, περίπου τα μισά αυτοκίνητα στο δρόμο θα είναι ηλεκτρικά. Η μετάβαση από τα οχήματα με φυσικό αέριο στα ηλεκτρικά οχήματα θα σημαίνει αυξημένη ζήτηση για υποδομές φόρτισης.
Η γερμανική εταιρεία τεχνολογίας Magment είναι μία από τις εταιρείες που πρωτοστατούν στη φόρτιση ασύρματης μεταφοράς, αναπτύσσοντας επιθέματα μεταφοράς ισχύος κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά για να ενσωματωθούν στην επιφάνεια του δρόμου. Αυτές οι ηλεκτροκίνητες λωρίδες θα επιτρέπουν θεωρητικά στα ηλεκτρικά οχήματα να φορτίζονται καθώς οδηγούν. Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των ανησυχιών σχετικά με τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων που αποτρέπουν τους οδηγούς από τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα. Ο Miroslav Tesic, επικεφαλής του project management της Magment, λέει ότι «η αυτόνομη οδήγηση χρειάζεται επίσης αυτόνομη φόρτιση».
«Η φόρτιση των δρόμων είναι μια σημαντική συνιστώσα της μετάβασης προς την ηλεκτροκίνηση και την απαλλαγή από τον άνθρακα του συστήματος μεταφορών», λέει ο Ratti του MIT.
Εκτός από τη φόρτιση καθώς οδηγούν, η επιφανειακή πίεση των αυτοκινήτων θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Ο Marco Krieziu, εμπορικός διευθυντής της ιταλικής εταιρείας 20energy, λέει ότι το προϊόν της, LYBRA, «ανακτά την κινητική ενέργεια και τη θερμότητα από τη διέλευση των οχημάτων πάνω από την επιφάνειά του και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να καταναλωθεί από μόνος του ή να τροφοδοτηθεί ξανά στο δίκτυο».
Ο Ratti προειδοποιεί ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία αυτών των τεχνολογιών είναι άγνωστη και ότι η ευκολία τους θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος. Ακόμα κι έτσι, είναι ενθουσιασμένος που βλέπει ποιες καινοτομίες στους δρόμους φόρτισης θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου.
«Αντηλιακό» πεζοδρομίου
Η τεχνολογία έξυπνων δρόμων του μέλλοντος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στις οποίες οι αστικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Η θερμότητα παγιδεύεται ανάμεσα στα κτίρια και επιδεινώνεται από τη ρύπανση, δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Στο Phoenix της Αριζόνα, η τοπική κυβέρνηση αναπτύσσει τεχνολογία για να το καταπολεμήσει. Το πιλοτικό πρόγραμμα Cool Pavement είναι ένας τρόπος καταπολέμησης της αυξανόμενης θερμοκρασίας σε ένα από τα πιο ζεστά αστικά περιβάλλοντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τον ψεκασμό μιας επεξεργασίας ασφάλτου με βάση το νερό πάνω από το υπάρχον οδόστρωμα. «Λειτουργεί ως προστατευτικό «αντηλιακό» για το δρόμο, ενώ οι ανακλαστικές του ιδιότητες αντανακλούν αντί να συγκρατούν τη θερμότητα», εξηγεί η Heather Murphy, εκπρόσωπος του Τμήματος Μεταφορών της οδού Phoenix.
Η πόλη ισχυρίζεται ότι το έργο έχει δει μια μείωση 10,5 έως 12 βαθμών Φαρενάιτ στη θερμοκρασία της επιφάνειας του οδοστρώματος από την εφαρμογή του. Ο Ράτι, όμως, είναι δύσπιστος. Υποστηρίζει ότι ενώ έχει συμφωνηθεί ότι τα ανοιχτόχρωμα πεζοδρόμια αντανακλούν τη θερμότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο αέρας μπορεί να γίνει πραγματικά θερμότερος ως αποτέλεσμα. Και, λέει, σε ηλιόλουστες πόλεις όπως το Φοίνιξ, το ανακλώμενο φως θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ φωτεινό για τους οδηγούς και να συμβάλει σε τροχαία ατυχήματα.
Η πόλη του Phoenix ελπίζει ότι με τον καιρό, τα πιο προηγμένα υλικά και η μηχανική θα επεκτείνουν τα οφέλη του δροσερού πεζοδρομίου σε δρόμους μεγαλύτερου όγκου.
Δρόμοι «παζλ»
Οι αρθρωτοί δρόμοι ή οι δρόμοι «παζλ» έχουν σχεδιαστεί για να αποσυναρμολογούνται γρήγορα και να επανασυναρμολογούνται σαν κομμάτια παζλ. Η κινητή φύση των δρόμων με παζλ θα επιτρέψει στις πόλεις να προσαρμοστούν γρήγορα στα κυκλοφοριακά μοτίβα, στις κατασκευαστικές ανάγκες ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Χάρη στο PlasticRoad, χρησιμοποιούνται ήδη ως ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι στο Βέλγιο και την Ολλανδία.
Ενώ τα παραδοσιακά πεζοδρόμια οδηγούν το νερό της βροχής σε μια αποχέτευση, τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπλοκ της PlasticRoad έχουν κοίλα κανάλια στο εσωτερικό τους για να συλλαμβάνουν, να φιλτράρουν και να αποθηκεύουν νερό ή να το μεταδίδουν απευθείας στο έδαφος. Αυτά τα κανάλια μπορούν επίσης να συγκρατούν σωλήνες, τηλεφωνικά καλώδια και ηλεκτρικές καλωδιώσεις.
«Η PlasticRoad πιστεύει ότι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς τα εμπρός στην υποδομή είναι η μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης των υλικών», λέει ο Jeroen Oudshoorn, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Το ανακυκλωμένο πλαστικό όχι μόνο είναι πιο βιώσιμο από το κανονικό πεζοδρόμιο, αλλά μπορεί επίσης να είναι πιο ανθεκτικό. Στην Ινδία, μια πρώιμη έκδοση πλαστικών δρόμων δεν έδειξε σημάδια φθοράς 10 χρόνια μετά την πρώτη κατασκευή, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012.
Η Carlo Ratti Associati, η παγκόσμια εταιρεία σχεδιασμού του Ratti, ανέπτυξε επίσης ένα αρθρωτό πρωτότυπο δρόμου, στο οποίο εξαγωνικά μπλοκ θα μπορούσαν να μετακινηθούν ή να αντικατασταθούν μέσα σε λίγα λεπτά για να αλλάξουν τη λειτουργία ενός δρόμου. Το πεζοδρόμιο πολλαπλών χρήσεων θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμεύσει ως δρόμος κατά τις πρωινές μετακινήσεις αιχμής και ως γήπεδο μπάσκετ τα βράδια.
Οι πυκνοκατοικημένες πόλεις του μέλλοντος πιθανότατα θα απαιτούν ευέλικτες υποδομές όπως δρόμους παζλ. Με την τεχνολογία έξυπνων δρόμων όπως αυτή να βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, ο Ratti λέει ότι το κλειδί για την αποφυγή παγίδων είναι η αφοσίωση των πολιτών: «Θα πρέπει να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν σε τι είδους πόλη θέλουν να ζήσουν αύριο».
Διάβασε επίσης:
Η πιο λευκή βαφή για τ’ αυτοκίνητα που καταπολεμά την υπερθέρμανση του πλανήτη
Μπορεί να έχεις ακούσει για μηχανικούς και καλλιτέχνες που εργάζονται για χρόνια για να δημιουργήσουν το πιο μαύρο μαύρο στον κόσμο, αλλά τι γίνεται με το άλλο άκρο του φάσματος; Τον Οκτώβριο του 2020, μια ομάδα στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Purdue δημιούργησε τη λευκότερη λευκή μπογιά στον κόσμο, ικανή να αντανακλά το 95,5% όλου του φωτός που δέχεται.
Τώρα, αυτή η ομάδα ξεπέρασε τον εαυτό της με μια νέα ελαφριά βαφή που είναι κατά κάποιο τρόπο ακόμη πιο λευκή από την προηγούμενη, με μερικές απίστευτες δυνατότητες εφαρμογής. Καθώς η ομάδα του Purdue, με επικεφαλής τον καθηγητή Μηχανολόγων Μηχανικών Xiulun Ruan, ξεκίνησε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά λευκό χρώμα, δεν στόχευε να κερδίσει βραβεία ή να βρεθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές. «Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο πριν από περίπου επτά χρόνια», λέει ο Ruan στο My Modern Met, «είχαμε στο μυαλό μας την εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του, ο Ruan ξεκίνησε να δημιουργήσει ένα χρώμα που θα μπορούσε να αντανακλά το φως του ήλιου καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Αλλά όταν ξεπέρασαν την προηγούμενη λευκή τους βαφή του 2020, εφευρίσκοντας μια μπογιά τον Απρίλιο του 2021 με απίστευτη ανακλαστικότητα 98,1%, όλοι τον εκθείασαν.
Δες εδώ τη βαφή για τ’ αυτοκίνητα που καταπολεμά την υπερθέρμανση του πλανήτη
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|