Πόσο διαρκεί η μνήμη του σκύλου σου; Μύθοι και αλήθειες για το πόσα και αν θυμάται τελικά
Οι σκύλοι μας τελικά θυμούνται ή είναι μια δική μας ανάγκη να το πιστεύουμε αυτό; Οι ειδικοί μας απαντούν.
Έχουμε ακούσει πολλές συγκινητικές ιστορίες σκύλων που επανενώνονται με τους ιδιοκτήτες τους μετά από πολλά χρόνια ή για σκύλους που θυμούνται μετά από βδομάδες που έχουν θάψει το κόκκαλο τους. Όμως πόσο μεγάλη είναι η μνήμη ενός σκύλου πραγματικά; Και θυμούνται πραγματικά όλα τα πράγματα που φανταζόμαστε ότι κάνουν ή είναι απλώς ευσεβείς πόθοι εκ μέρους μας;
Οι ανθρώπινες αναμνήσεις και οι αναμνήσεις σκύλων λειτουργούν διαφορετικά, και σε αντίθεση με άλλες κοινές συμπεριφορές σκύλων, υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα που πρέπει να γίνει για αυτό το θέμα. Θα πρέπει πρώτα από όλα να δούμε τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στη μνήμη ενός σκύλου καθώς ο όρος αυτός δεν είναι τόσο απλός όσο μπορεί να φαίνεται. Σύμφωνα με το Thedogsnobs.com, υπάρχουν διάφοροι τύποι μνήμης που χρησιμοποιούν οι σκύλοι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και ορισμένοι τύποι μνήμης είναι ισχυρότεροι από άλλους.
Τύποι Μνήμης
1. Βραχυπρόθεσμη μνήμη
Η βραχυπρόθεσμη μνήμη αναφέρεται σε αυτό που σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτός ο τύπος μνήμης είναι παροδικός—διαρκεί για λίγο και μετά εξαφανίζεται, εκτός εάν δεσμεύσουμε τις πληροφορίες στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Τα περισσότερα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, έχουν κάποιο είδος βραχυπρόθεσμης μνήμης, αλλά συνήθως είναι πολύ μικρότερη από αυτή των ανθρώπων. Τα σκυλιά φαίνεται να έχουν βραχυπρόθεσμη μνήμη περίπου 2 λεπτών. Αυτό είναι αρκετό για να θυμηθούν ότι τους είπες να «μείνουν», αλλά είναι επίσης αρκετά σύντομο για να εξηγήσει γιατί είναι τόσο ενθουσιασμένοι που μας βλέπουν, ακόμα κι αν φύγαμε από το σπίτι για να πάμε στο mini market δίπλα από το σπίτι μας. Παρόλο που η βραχυπρόθεσμη μνήμη τους δεν διαρκεί πολύ, παρέχει αρκετό χρόνο στα σκυλιά για να σχηματίσουν μια συνειρμική ή μακροπρόθεσμη μνήμη.
2. Μακροπρόθεσμη Μνήμη
Ενώ οι βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις εξαφανίζονται μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, οι μακροπρόθεσμες μνήμες αποθηκεύονται διαφορετικά στον εγκέφαλο και μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια. Γενικά πιστεύεται ότι οι μακροπρόθεσμες μνήμες των ζώων και των ανθρώπων δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Η ανθρώπινη μακροπρόθεσμη μνήμη ονομάζεται επίσης επεισοδιακή μνήμη. Μπορούμε να «κοιτάξουμε πίσω» σε ένα συγκεκριμένο γεγονός στο παρελθόν μας και να ξαναζήσουμε τις πράξεις και τα συναισθήματα αυτής της μνήμης. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι σκύλοι δεν έχουν επεισοδιακές αναμνήσεις, αν και γίνονται ακόμη έρευνες σε αυτόν τον τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος μας πιθανότατα δεν σκέφτεται την καυτή μέρα του καλοκαιριού που πήγαμε για μια βόλτα και μοιραστήκαμε μαζί του το υπέροχο παγωτό μας. Ωστόσο, θυμάται αρκετά ώστε να συνδέσει ένα ευχάριστο συναίσθημα με το παγωτό την επόμενη φορά που θα το δει. Εδώ μπαίνει η συνειρμική μνήμη.
3. Συνειρμική Μνήμη
Αυτός ο τύπος μνήμης είναι όταν ο εγκέφαλος δημιουργεί μια συσχέτιση ή σχέση μεταξύ δύο πραγμάτων. Οι σκύλοι έχουν πολύ ισχυρές συνειρμικές μνήμες. Για παράδειγμα, όταν φοράμε τα αθλητικά μας παπούτσια αντί για τα παπούτσια εργασίας μας, το κουτάβι μας θα ενθουσιαστεί επειδή συνδέει τα αθλητικά παπούτσια με τη βόλτα. Οι αρνητικές συσχετίσεις λειτουργούν επίσης με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, το κατοικίδιο μας μπορεί να αρχίσει να τρέμει κάθε φορά που πρέπει να μπει στο αυτοκίνητο επειδή το συνδέει με ένα ταξίδι στον κτηνίατρο. Αυτοί οι τύποι συνειρμικών αναμνήσεων μπορεί να μας φαίνονται σαν μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Τελικά, μπορεί να έχουν περάσει μήνες από τότε που πήγαμε στον κτηνίατρο, αλλά το κουτάβι μας φαίνεται να το θυμάται πολύ καλά. Ωστόσο, τα σκυλιά μας δεν θυμούνται ολόκληρο το συμβάν με τον τρόπο που το θυμόμαστε εμείς—αρκεί μόνο να έχουν σχηματίσει μια θετική ή αρνητική συσχέτιση.
Πώς σχηματίζουν οι σκύλοι αναμνήσεις
Τώρα που καταλαβαίνουμε τους τύπους αναμνήσεων που υπάρχουν, μπορεί να αναρωτιόμαστε πώς οι σκύλοι δημιουργούν αυτές τις αναμνήσεις αρχικά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αναμνήσεις που σχετίζονται με την επιβίωση ενός σκύλου είναι αυτές που θυμούνται καλύτερα. Γεγονότα που είναι εξαιρετικά θετικά ή αρνητικά θα έχουν επίσης μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κατοικίδιο ζώο σας και θα τα θυμάται για περισσότερο. Για παράδειγμα, αν το περίεργο κουτάβι σου μύρισε πολύ κοντά στη φωτιά και έκαψε το πόδι του, πιθανότατα θα αποφεύγει τις φωτιές για τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι ένα σημαντικό ένστικτο επιβίωσης στα ζώα, καθώς μαθαίνουν ποια μέρη του περιβάλλοντος τους είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται.
Δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι αρνητικές αναμνήσεις συχνά διαρκούν περισσότερο από τις θετικές. Τα σκυλιά που κακοποιήθηκαν από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους συχνά δείχνουν φόβο και άγχος γύρω από αντικείμενα που συνδέουν με το παρελθόν τους. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα παρόλο που ζουν σε ένα αγαπημένο σπίτι μαζί σου για χρόνια.
Άλλοι σημαντικοί παράγοντες στο πώς οι σκύλοι σχηματίζουν αναμνήσεις σχετίζονται με το άρωμα. Οι σκύλοι έχουν πολύ ισχυρή όσφρηση και συχνά δημιουργούν αναμνήσεις με βάση ορισμένες μυρωδιές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σκυλιά συνεργάζονται τόσο καλά με την αστυνομία ως ανιχνευτές ναρκωτικών – μπορούν να δημιουργήσουν μια ανάμνηση μιας συγκεκριμένης μυρωδιάς και να τη μυρίσουν ξανά και ξανά.
Τελικές σκέψεις για τη μνήμη του σκύλου μας
Τα σκυλιά μπορεί να μην θυμούνται τα γεγονότα με τον ίδιο τρόπο που θυμόμαστε εμείς, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολύ καλή μνήμη. Χρησιμοποιούν μυρωδιές και έντονες συναισθηματικές εμπειρίες για να δημιουργήσουν τις αναμνήσεις τους από τον κόσμο και από εμάς. Η τρέχουσα έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να ανατρέξουν σε γεγονότα του παρελθόντος και να αναπολήσουν τον τρόπο που κάνουμε εμείς. Ωστόσο, το κατοικίδιο μας μπορεί να δημιουργήσει θετικούς συσχετισμούς με τις πράξεις μας και το σπίτι μας και με αυτόν τον τρόπο θα μας θυμάται για μια ζωή.
Διάβασε επίσης:
Πρέπει ή δεν πρέπει να δώσεις στον σκύλο σου να φάει αυγό; Οι ειδικοί απαντούν
Είσαι στο τραπέζι σου και κάθεσαι να φας και η γωνία του ματιού σου πιάνει το κουτάβι σου να σε κοιτάζει μέσα στο στόμα αγωνιώντας για μια μπουκιά από την ομελέτα σου. Θα σταθεί δίπλα σου με την προσμονή πως θα του δώσεις κάτι ή και ακόμη καλύτερα όλο το φαγητό σου.
Είναι δύσκολο να αντισταθούμε στα όμορφα μάτια του σκύλου μας, όμως μπορούν οι τετράποδοι φίλοι μας να τρώνε ομελέτα ή βραστά αυγά; Είναι τοξική τροφή γι’ αυτά; Σε αυτό και άλλα ερωτήματα απαντούν κτηνίατροι καθώς τα αυγά είναι μέσα στο διατροφικό πρόγραμμα των ημερών.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|