Πόσο λάθος είναι να παίρνεις το τηλέφωνό μαζί σου στο μπάνιο και τι συνέπειες κρύβει
Το να παίρνεις μαζί σου το τηλέφωνό στο μπάνιο μπορεί να είναι μια συνήθεια που γεμάτη μικρόβια και έχει συνέπειες.
Το να παίρνεις το τηλέφωνό στην τουαλέτα είναι κάτι σαν την ούρηση στο ντους. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι αηδιαστικό, αλλά πολλοί άνθρωποι το κάνουν ούτως ή άλλως. Τρεις στους τέσσερις ομολογούν ότι χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους στην τουαλέτα, με το 96% των Gen Zers να δηλώνουν ότι δεν θα πάνε καν στο μπάνιο χωρίς το τηλέφωνό τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε 2.114 άτομα που έγινε από την Bank My Cell, μια εταιρεία ανταλλαγής gadget. Οι ερευνητές μικροβίων γνωρίζουν καλά αυτή τη δυνητικά βρώμικη συνήθεια.
«Βλέπω ανθρώπους να παίρνουν το τηλέφωνό τους στο μπάνιο όλη την ώρα και τα κινητά τηλέφωνα μαζεύουν πολλά μικρόβια», λέει ο Charles Gerba, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που μελετά τη μετάδοση μικροβίων μέσω καθημερινών οικιακών αντικειμένων. Έτσι, δεν είμαστε εδώ απαραίτητα για να σε πείσουμε να μην παίρνεις το τηλέφωνό στο μπάνιο, αλλά θέλουμε να σε ενημερώσουμε για τις συνέπειες που έχει και τι μπορείς να κάνεις για να τηρείς όσο το δυνατόν πιο υγιεινές συνήθειες.
Το τηλέφωνό σου είναι 10 φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας
Ένα από τα χειρότερα μέρη για να χρησιμοποιείς το τηλέφωνό είναι το μπάνιο, επειδή όταν τραβάς το καζανάκι της τουαλέτας τα μικρόβια ψεκάζονται παντού, συμπεριλαμβανομένου του τηλεφώνου , λέει η Emily Martin, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θεωρούμε τα τηλέφωνα βρώμικα. Μπορεί να φροντίζεις να πλένεις τα χέρια σου μετά από κάθε φορά που χρησιμοποιείς το μπάνιο, αλλά πιθανότατα δεν καθαρίζεις και το τηλέφωνό σου, λέει η ίδια.
Κι όμως, έχει πάει παντού όπου έχουν πάει τα χέρια σου και μετά το κρατάς ακριβώς μπροστά στα μάτια, τη μύτη, το στόμα και τα αυτιά. Μπορεί να έχει ακόμη περισσότερα μικρόβια από άλλα αντικείμενα του μπάνιου, συμπεριλαμβανομένου του καθίσματος της τουαλέτας στο οποίο κάθεσαι, λέει η Gerba. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τουαλέτες καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτική βάση, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ένα τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού για τα τηλέφωνά τους -αν θυμούνται να τα καθαρίζουν καθόλου-.
Τι λέει η επιστήμη
Αν είσαι ένας υγιής ενήλικας, το ανοσοποιητικό σου σύστημα κάνει πολύ καλή δουλειά στο να κρατάει τα μικρόβια μακριά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει να έχεις ένα τηλέφωνο γεμάτο βακτήρια όλη μέρα. Οι άνθρωποι μπορούν να αρρωστήσουν και αρρωσταίνουν από παθογόνους μικροοργανισμούς που μαζεύουν συνεχώς από συνηθισμένα αντικείμενα, και το τηλέφωνό είναι ένας από τους χειρότερους ένοχους, λέει ο Gerba.
Υπολογίζεται ότι το 92% των τηλεφώνων ήταν μολυσμένα με δυνητικά προβληματικά βακτήρια, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Οι ερευνητές έλαβαν πάνω από 300 δείγματα από 12 πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και διαπίστωσαν επίσης ότι το 16 % ήταν θετικό για E. coli (Escherichia coli), έναν τύπο βακτηρίου που βρίσκεται στα κόπρανα και που αρρωσταίνει πάνω από 265.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.
Το τηλέφωνό μπορεί επίσης να πάθει ζημιά
Τα τηλέφωνα και το νερό δεν πάνε γενικά καλά μαζί, και τα μπάνια τείνουν να είναι πολύ υγρά μέρη. Ένας στους πέντε ανθρώπους δήλωσε ότι του έχει πέσει το τηλέφωνό του στην τουαλέτα, σύμφωνα με την έρευνα της Bank My Cell. Αυτό δεν είναι μόνο απογοητευτικό και αηδιαστικό, αλλά μπορεί να κοστίσει πολύ η επισκευή ή η αντικατάσταση ενός βρεγμένου τηλεφώνου. Ακόμη και αν δεν σου πέσει στην τουαλέτα, η προσπάθεια να το κρατάς ενώ τραβάς το παντελόνι σου προς τα επάνω μπορεί να οδηγήσει σε μια ατυχή πτώση στα πλακάκια.
Πώς να καθαρίσεις το τηλέφωνό
Πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίζεις το τηλέφωνό, λένε οι ειδικοί μας. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τον καθαρισμό της επιφάνειας για την απομάκρυνση της βρωμιάς, των υπολειμμάτων και των μουτζουρών, όσο και την απολύμανση για την εξόντωση βακτηρίων, ιών και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Ο απλούστερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια οθόνης. Αυτά τα μαντηλάκια κατασκευάζονται ειδικά για ηλεκτρονικές συσκευές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ευαίσθητες οθόνες αφής των περισσότερων τηλεφώνων. Μην χρησιμοποιείς κανονικά καθαριστικά σε οθόνες ή φακούς φωτογραφικών μηχανών.
Καθάρισε και απολύμανε το εξωτερικό του τηλεφώνου σας αφαιρώντας την εξωτερική θήκη, αν χρησιμοποιείς. Πλύνε καλά τη θήκη με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό. Τα κουτιά υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) είναι ένας άλλος τρόπος για την απολύμανση σκληρών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων. Τοποθετείς το τηλέφωνό μέσα στο κουτί για μικρό χρονικό διάστημα και το υπεριώδες φως σκοτώνει τα μικρόβια.
Διάβασε επίσης:
Κάνε ολική μεταμόρφωση στο μπάνιο σου σε λιγότερο από 15 λεπτά και πέτα όλα όσα δε χρειάζεσαι
Όταν μοιράζεσαι ένα μπάνιο με ένα άλλο άτομο – ή με πολλά άτομα – σύντομα συνειδητοποιείς πόσο περιορισμένος είναι ο χώρος και πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακατάστατα, και όχι μόνο τα τυπικά ακατάστατα που αφορούν την οδοντόκρεμα στον πάγκο ή τη συσσώρευση βρωμιάς στις γωνίες του δωματίου.
Αλλά μιλάμε για όλα τα πράγματα που βγαίνουν από τα συρτάρια και τα ντουλάπια και δεν βρίσκουν ποτέ το δρόμο για τη σωστή τους θέση μέσα στο σπίτι. Αντίθετα καταλαμβάνουν και γεμίζουν τους χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως το ντουλάπι με τα φάρμακα ή τους πάγκους. Ένα ακατάστατο μπάνιο μπορεί να οδηγήσει και σε χαοτικά πρωινά. Ένα μπάνιο πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά για σένα και την οικογένεια σου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κοινόχρηστους ή μικρούς χώρους μπάνιου, όπου δεν υπάρχει μεγάλος διαθέσιμος χώρος για να αποθήκευσης πράγματα σωστά. Θέλεις πραγματικά να ασχοληθείς με τον χώρο που έχεις και να τον μεγιστοποιήσεις, και αυτό ακριβώς είναι που θα σε βοηθήσουμε να καταφέρεις με εύκολες συμβουλές.
Δες εδώ πώς θα καθαρίσεις το μπάνιο σου γρήγορα
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|