Πρέπει πάντα να βγάζεις τα παπούτσια σου μόλις μπαίνεις στο σπίτι και όχι μόνο για τα μικρόβια
Πρέπει να βγάζεις τα παπούτσια σου μόλις μπαίνεις στο σπίτι και θα πρέπει να ζητάς και από τους καλεσμένους σου να κάνουν το ίδιο.
Από την αποφυγή των τοξινών και των βακτηρίων μέχρι τη βρωμιά και το θόρυβο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους όποιους θα πρέπει να συνηθίσεις η πρώτη σου κίνηση μόλις μπαίνει μέσα στο σπίτι να είναι το να βγάλεις τα παπούτσια σου. Δυστυχώς αν και δεν είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος υποδοχής, θα πρέπει και να ζητάς και από τους επισκέπτες σου να κάνουν το ίδιο, και αν δεν θέλουν να περπατήσουν με τις κάλτσες τους ή ξυπόλυτοι, φρόντισε να μπορείς να τους παρέχεις παντόφλες ή ποδονάρια. Δεν θα πρέπει να περπατάς μέσα στο σπίτι σου με τα παπούτσια και οι λόγοι έχουν να κάνουν με κάθε πτυχή της υγείας σου και των ανθρώπων που αγαπάς. Επίσης αν στο σπίτι υπάρχει μικρό παιδί, τότε είναι ακόμα πιο αναγκαίο να αποχωριστείς τα παπούτσια σου, μόλις βάλεις το κλειδί στην πόρτα.
-
Τοξίνες
Ενώ η χημικά κατασκευασμένη φυτική τροφή μπορεί να είναι ευεργετική για τον κήπο, μπορεί να υπάρξουν ακούσιες συνέπειες για την υγεία σου αν φοράς τα παπούτσια σου μέσα στο σπίτι. Μια μελέτη στο Environmental Science & Technology διαπίστωσε ότι είναι μάλλον εύκολο για τα υπολείμματα που εντοπίζονται στα παπούτσια σας να εγκατασταθούν στις γωνίες και τις σχισμές του χαλιού. Το ζιζανιοκτόνο 2,4-D μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή και, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τα φυτοφάρμακα, η έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει μικρά δερματικά εξανθήματα και ακόμη και γαστρεντερικές διαταραχές.
-
Βακτήρια
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον διαπίστωσε ότι το 40% των παπουτσιών είναι μολυσμένα με το βακτήριο Clostridium difficile που προκαλεί διάρροια και το 70% των αποστειρωμένων μπότες παίρνουν E. coli μετά από περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους. Φόρεσε τα παπούτσια για εξωτερικούς χώρους στο σπίτι και είναι πιθανό να εξαπλώσεις βακτήρια στο σπίτι. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 90% των περιπτώσεων, τα βακτήρια στα παπούτσια μεταφέρονται στα πλακάκια του σπιτιού, για τα χαλιά τα πραγμάτα είναι ακόμη χειρότερα.
-
Βρωμιά
Πέρα από εκείνα τα σωματίδια που είναι αόρατα με γυμνό μάτι, υπάρχει η σκόνη και η βρωμιά που πρέπει να λάβεις υπόψη. Ποιος θέλει τα συσσωρευμένα υπολείμματα από τα παπούτσια να κάνουν άνω κάτω τα πατώματα και το χαλί, σίγουρα κάνεις. Για να απολαμβάνεις ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, επένδυσε σε ένα καλό χαλάκι καλωσορίσματος και χρησιμοποίησε το, εσύ και οι καλεσμένοι σου.
-
Σεβασμός
«Η κίνηση της αφαίρεσης των παπουτσιών δεν είναι μόνο για λόγους υγιεινής, είναι επίσης ένα σημάδι σεβασμού», λέει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Jenny Nakao Hones, συν-συγγραφέας του Feng Shui: Truths, Myths & Misconceptions. «Σέβεστε τους οικοδεσπότες, το περιβάλλον ή τη δομή και τους άλλους που χρησιμοποιούν τον χώρο», προσθέτει. «Η αφαίρεση των παπουτσιών είναι επίσης ένας εξισωτής, καθώς είστε όλοι “ίδιοι” με τα “γυμνά” σας πόδια”. “Αν και το να βγάζετε τα παπούτσια σας στην πόρτα είναι μια απλή σωματική πράξη, σας προετοιμάζει νοητικά για να κάνετε τη μετάβαση αφήνοντας την εξωτερική ενέργεια στην πόρτα και σας υπενθυμίζει ότι εισέρχεστε σε έναν διαφορετικό χώρο”».
-
Κατεστραμμένα δάπεδα
Οι λειαντικές σόλες των παπουτσιών μπορούν να προκαλέσουν γρατζουνιές και χτυπήματα στα πατώματα. Περιόρισε τη συνεχή ανάγκη να σκουπίζεις και να σαπουνίζεις τα χαλιά και – φρόντισε το βαθύ καθάρισμα να γίνεται σπάνια- αλλάζοντας σε παντόφλες σπιτιού στην πόρτα. «Είναι ευκολότερο να συντηρείτε τα πατώματά σας και διαρκούν περισσότερο με λιγότερη φθορά», λέει ο Hones.
-
Θόρυβος
Αυτό θα είναι οικείο σε όποιον ζει σε διαμέρισμα με γείτονα στον επάνω όροφο: Τα παπούτσια είναι δυνατά. Το να τριγυρνάς μέσα στο σπίτι απλώς μοιάζει πιο χαλαρωτικό -και ακούγεται πιο χαλαρωτικό- με την απαλότητα που έχουν οι κάλτσες ή οι παντόφλες σε αντίθεση με τα σκληρά παπούτσια ή τις μπότες με σκληρή σόλα ή ακόμα και τα τακούνια.
-
Υγιή πόδια
«Χωρίς τον περιορισμό των παπουτσιών, τα πόδια σας μπορούν να αναπνέουν και να έχουν ελεύθερο εύρος κινήσεων», λέει ο Hones. «Μπορείτε να νιώσετε τη γη και έτσι να νιώσετε γειωμένοι. Η χρήση των ποδιών σας και η αίσθηση του δαπέδου σας επιτρέπει να βελτιώσετε τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία. Επίσης, διεγείρετε τα σημεία πίεσης στα πέλματα των ποδιών σας. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αυτά τα σημεία πίεσης συνδέονται με τα όργανά μας, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθάτε τη λειτουργία των οργάνων σας».
Διάβασε επίσης:
Είναι καλό να περπατάς ξυπόλητη όμως υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν το κάνεις
Το να περπατάς ξυπόλητη μπορεί να είναι μια από τις μεγάλες χαρές της ζωής, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από το να τρέχεις σε ένα χορταριασμένο γκαζόν ή σε μια αμμώδη παραλία, με γυμνά πόδια. Οι περισσότεροι από εμάς αρχίζουμε να αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλητοι για προφανείς λόγους – θα μπορούσαμε να πατήσουμε σε κομμάτι γυαλιού, να αναπτύξουμε κάποια μόλυνση ή να τραυματίσουμε τα πόδια μας. Αν το να περπατάς ξυπόλητη κάνει κακό στα πόδια σου εξαρτάται πραγματικά από το πού περπατάς, από το αν γυμνάζεσαι εκείνη τη στιγμή και από τις προσωπικές συνθήκες υγιεινής και την ανατομία των ποδιών σου.
Οι κίνδυνοι και τα οφέλη του να περπατάς ξυπόλητοι:
Πρέπει να ασκείσαι με γυμνά πόδια;
Θυμάστε την τρέλα του ξυπόλυτου τρεξίματος; «Η υπόθεση πίσω από αυτήν ήταν ότι τρέχοντας με μινιμαλιστικά παπούτσια, επέστρεφε κανείς σε ένα πιο “φυσικό μοτίβο βάδισης”, το οποίο θεωρητικά θα οδηγούσε σε μείωση των τραυματισμών που σχετίζονται με το τρέξιμο», εξηγεί ο Andy Brief, MD, πιστοποιημένος ορθοπεδικός χειρουργός στο Ridgewood Orthopedic Group στο Ridgewood του New Jersey. Αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ότι ισχύει. Στην πραγματικότητα, οι δρομείς και οι επαγγελματίες διαπίστωσαν ότι το τρέξιμο με γυμνά πόδια θα μπορούσε μερικές φορές να δημιουργήσει τραυματισμούς στα πόδια, όπως κατάγματα λόγω πίεσης, τραυματισμούς της πελματιαίας περιτονίας, τενοντίτιδες και άλλα, λέει ο Brief.
Δες εδώ γιατί πρέπει να περπατάς ξυπόλητη
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|