Τα 6 πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ως τουρίστας στο εξωτερικό (και τα κάνεις όλα)
Τα ταξίδια ανοίγουν το μυαλό μας και μας κάνουν να γνωρίζουμε καινούρια μέρη, να αποκτούμε νέες προσλαμβάνουσες και να εκπαιδευόμαστε. Ναι, η περιπέτεια ανοίγει το μυαλό μας και μας δίνει μια ευρύτερη εικόνα του κόσμου, αλλά η εμπειρία του να φύγουμε στο εξωτερικό και να συνηθίσουμε τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως τουρίστες μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερη εκπαίδευση για να το συνηθίσουμε. Αν ανησυχείς μήπως κάνεις ένα faux pax σε άλλη χώρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να γνωρίσετε το μέρος πριν πας. Τι σημαίνει αυτό; Να ερευνήσεις τους πολιτιστικούς κανόνες, την ιστορία, την κουλτούρα, τη γαστρονομία και φυσικά τη γλώσσα.
Πολλές φορές όμως όλοι οι ταξιδιώτες στη συνήθειά μας ότι βρισκόμαστε σε γνώριμα μέρη, πέφτουμε σε λάθος συμπεριφορές κάνοντας ενοχλητικά (και, ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετά προσβλητικά) πράγματα που σίγουρα δεν θέλουμε να κάνουμε την επόμενη φορά που θα φύγουμε από τη χώρα μας. Ποια είναι αυτά; Είναι 6 και θα τα βρεις παρακάτω.
1. Περιμένουμε από όλοι μιλούν αγγλικά (και στη χειρότερη ελληνικά)
Ναι, τα αγγλικά είναι διαδεδομένα στα περισσότερα μέρη του κόσμου (ακόμα και όταν δεν είναι η επίσημη γλώσσα), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένεις —ή χειρότερα, να απαιτείς— ότι κάποιος σε άλλη χώρα θα μιλήσει Αγγλικά. Για να μη μιλήσουμε για Ελληνικά γιατί σίγουρα πέρα από τους Κύπριους, κανένας άλλος λαός στον κόσμο δεν μιλάει τη γλώσσα σου. Τι μπορείς να κάνεις; Πάρε έναν οδηγό και μάθε μερικές φράσεις κλειδιά ή απλώς χρησιμοποίησε τη Μετάφραση της Google.
2. Αγνοούμε τα Πολιτιστικά Έθιμα
Αυτό δεν χρειάζεται να ειπωθεί και όμως συμβαίνει: Η κοινωνική εθιμοτυπία έχει σημασία όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό. Το να μην κάνεις τον κόπο να εξοικειωθείς με σημαντικά έθιμα, όπως χαιρετισμούς, φιλοδώρημα, ακόμη και ποιο χέρι να χρησιμοποιήσεις για να πιάσεις ένα πιάτο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να νιώσεις ντροπή και να μη σεβαστείς τους άλλους.
3. Ντυνόμαστε ακατάλληλα
Μπορεί να είναι καλό να περπατάς με μίνι σορτς κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα στο σπίτι (και ο καιρός μπορεί ακόμη και να απαιτεί ελάχιστα ρούχα στα ταξίδια σου), αλλά αυτό μπορεί να μην είναι πολιτιστικά κατάλληλο ανάλογα με τον προορισμό σου. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες να καλύπτονται τα χέρια και τα πόδια σε ναούς σε όλη την Ταϊλάνδη και το Μπαλί, ωστόσο εκατοντάδες τουρίστες βγάζουν κάθε χρόνο selfie φορώντας ρούχα που ξεφεύγουν από αυτές τις σεβαστικές οδηγίες.
4. Δε βγαίνουμε από το ξενοδοχείο
Σίγουρα, πολλά καταλύματα σε όλο τον κόσμο φιλοξενούν μερικά απίστευτα εστιατόρια και προσφέρουν συναρπαστικές πολιτιστικές εμπειρίες, αλλά αυτές θα πρέπει να είναι συμπλήρωμα στο ταξίδι σου και όχι ο κανόνας. Βγες έξω, κλέψε μυρωδιές και γεύσεις και ζήσε για λίγο like a local.
5. Υποθέτεις ότι όλα θα είναι ανοιχτά όλη την ώρα
Μπορεί στην Ελλάδα τα καταστήματα να λειτουργούν ακόμη και Κυριακές -στο τουριστικό κέντρο) όμως αυτό δε σημαίνει πως και στο εξωτερικό συμβαίνει το ίδιο. Επίσης στην Ελλάδα η εστίαση μένει ανοικτή ως αργά το βράδυ κάτι που δεν ισχύει σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς στον υπόλοιπο κόσμο. Χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία κάνουν ένα μεσημεριανό διάλειμμα. Το να αγγίζεις τα παράθυρα περιμένοντας από έναν ιδιοκτήτη καταστήματος να ανοίξει την πόρτα επειδή θα ψωνίσεις σε ακατάλληλη στιγμή, είναι η πιο λάθος κίνηση που θα κάνεις (και θα οδηγήσει μόνο σε δική σου απογοήτευση).
6. Αδιαφορείς για τα Ιστορικά και Πολιτιστικά Μνημεία
Η ασέβεια σε μνημεία και σύμβολα πολιτιστικής σημασίας (για παράδειγμα, σκαρφαλώνοντας πάνω σε τάφους ή πηδώντας πάνω από σημαδεμένες περιοχές) για μια φωτογραφία είναι αγενής. Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος έμπαινε μέσα στον Παρθενώνα και τραβούσε selfie; Ακριβώς.
7. Έχεις πάρα πολλές αποσκευές
Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και αντιστάσου στην παρόρμηση να πάρεις υπερβολικά πολλά πράγματα. Αυξάνει τις πιθανότητες να χαθεί κάτι κατά τη μεταφορά. Υπάρχουν μέρη επίσης που η μεταφορά βαλιτσών είναι απαγορευτικό ιδιαίτερα όταν έχει δύσβατα μονοπάτια. Για ξανασκέψου το!
Διάβασε επίσης:
Έχει σημασία πότε κάνεις check-in για την πτήση σου! Δες τα προνόμια που έχεις και δεν το ξέρεις
Η πτήση σου έχει κλείσει, οι αποσκευές γεμάτες και είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσεις τις υπέροχες διακοπές σου. Όλα είναι έτοιμα για το ταξίδι σου στο αεροδρόμιο — αλλά περίμενε μισό λεπτό. Έκανες check-in στην πτήση σου;
Σύμφωνα με τον Scott Keyes, ιδρυτή της Scott’s Cheap Flights και συγγραφέα του Take More Vacations, θα πρέπει πάντα να ελέγχεις την πτήση σου τη δεύτερη φορά που η επιλογή είναι διαθέσιμη. «Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου είναι πολύ σημαντικό να κάνεις check-in νωρίς – και όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο», μοιράζεται ο Keyes με το Travel + Leisure.
Δες πότε πρέπει να κάνει check-in
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|