Τα 6 πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα που δεν πάει το μυαλό σου
Η κουζίνα είναι ο χώρος που χρησιμοποιούμε πιο πολύ, συνεπώς είναι και από τα μέρη που λερώνονται περισσότερο.
Η κουζίνα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο και το πιο «ζωντανό» μέρος του σπιτιού, με αποτέλεσμα να είναι και από τα πιο βρώμικα δωμάτια του σπιτιού μας. Τα προφανή σημεία που δημιουργείται το χάος για παράδειγμα είναι ο νεροχύτης με τα βρώμικα πιάτα ή ένας φούρνος που έχουν πέσει υγρά από τα φαγητά που μαγειρεύουμε. Εκτός λοιπόν από τα προφανή σημεία υπάρχουν κάποια αντικείμενα που δεν τους δίνουμε πολύ σημασία με αποτέλεσμα να ξεχνάμε να τα καθαρίζουμε.
Ας σκεφτούμε τις περιοχές και τα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιούμε καθημερινά κατά την προετοιμασία του φαγητού. Στη λίστα αυτή είναι χερούλια, νεροχύτες, σφουγγάρια, επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και πολλά άλλα. Συχνά αγγίζονται καθημερινά, επομένως είναι σημαντικό να τα απολυμαίνουμε είτε κάθε μέρα, είτε μερικές φορές την εβδομάδα για να αποφύγουμε τη συσσώρευση βακτηρίων και άλλων μολύνσεων. Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο The Spruce 6 σημεία είναι αυτά που πρέπει να καθαρίζουμε συχνά.
1. Πόμολα, λαβές και επιφάνειες αφής
Κάθε συσκευή στην κουζίνα μας έχει κάποιο τύπο πίνακα ελέγχου ή λαβής που αγγίζεται κάθε φορά που χρησιμοποιείται. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε να πλένουμε τα πόμολα, τα κουμπιά ή τις επιφάνειες αφής εβδομαδιαίως, επειδή συχνά παραβλέπονται όταν καθαρίζουμε βαθιά την κουζίνα μας. Ειδικά αν τα αγγίζουμε όταν μαγειρεύουμε ή πιάνουμε ωμά τρόφιμα. Πρέπει να καθαρίζουμε τα ντουλάπια της κουζίνας, τις λαβές της συσκευής και τους πίνακες ελέγχου χρησιμοποιώντας απολυμαντικό μαντηλάκι ή απολυμαντικό καθαριστικό με σπρέι και καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα.
2. Σφουγγάρια, βούρτσες και πανιά πιάτων
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η χρήση χαρτοπετσετών ώστε να βοηθήσουμε το περιβάλλον, πολλά σπίτια χρησιμοποιούν σφουγγάρια κυτταρίνης, βούρτσες καθαρισμού νεροχύτη και υφασμάτινες πετσέτες πιάτων. Δυστυχώς, τα σφουγγάρια κουζίνας και οι βούρτσες καθαρισμού φιλοξενούν υψηλά επίπεδα βακτηρίων, αν δεν πλυθούν και απολυμανθούν σωστά. Εφόσον τα χρησιμοποιούμε πολύ θα πρέπει να τα πλένουμε σε ζεστό νερό μετά από κάθε προετοιμασία γεύματος ή καθαρισμού της κουζίνας. Οι βούρτσες καθαρισμού νεροχύτη και λαχανικών μπορούν να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων για σχολαστικό καθαρισμό μετά από κάθε χρήση.
3. Σανίδες κοπής
Οι σανίδες κοπής, ειδικά οι ξύλινες σανίδες, μπορούν να φιλοξενούν βακτήρια στις μικροσκοπικές γωνίες και σχισμές που εμφανίζονται μετά από μία ακόμη χρήση. Είναι σημαντικό να έχουμε τουλάχιστον 2 ξεχωριστές σανίδες κοπής: μία για φρούτα και λαχανικά και μία για κρέατα. Αυτό θα μειώσει τη διασταυρούμενη μόλυνση κατά την προετοιμασία του γεύματος. Οι πλάκες κοπής από πλαστικό και ξύλο είναι μολυσμένες με βακτήρια. Πρέπει να πλένουμε κάθε σανίδα μετά από κάθε χρήση με ζεστό, σαπουνόνερο και να ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό. Στη συνέχεια στεγνώνουμε τελείως με χαρτοπετσέτα ή καθαρή πετσέτα πιάτων. Δεν πρέπει να αφήνουμε τις σανίδες να στεγνώσουν γιατί τα βακτήρια αγαπούν ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε σανίδες κοπής που μπορούν να τοποθετηθούν σε πλυντήριο πιάτων για σχολαστικό καθάρισμα.
4. Καφετιέρα, Μπλέντερ, & Μικρές Συσκευές
Ακόμη και το καθαρό νερό που παραμένει σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον όπως μια καφετιέρα μπορεί να δημιουργήσει ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Ορισμένες μικρές συσκευές πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση. Τουλάχιστον κάθε εβδομάδα, θα πρέπει να τις αποσυναρμολογούμε και να καθαρίζουμε σχολαστικά τις μικρές συσκευές. Ορισμένα εξαρτήματα είναι ασφαλή να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων και άλλα θα πρέπει να πλυθούν σε ζεστό, σαπουνόνερο και στη συνέχεια να ξεπλυθούν με ζεστό νερό και να στεγνώσουν εντελώς. Η ίδια ρουτίνα καθαρισμού πρέπει να εφαρμόζεται σε σκεύη όπως ανοιχτήρια κονσερβών, μεζούρες και φλιτζάνια.
5. Επαναχρησιμοποιούμενα κουτιά γεύματος, τσάντες αγορών και μπουκάλια νερού
Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ένα επανασφραγιζόμενο δοχείο ή επαναχρησιμοποιήσιμο κουτί μεσημεριανού γεύματος, τσάντα για ψώνια ή μπουκάλι νερού, υπάρχει πιθανότητα μόλυνση από βακτήρια, εκτός εάν έχει καθαριστεί σωστά. Τα δοχεία πρέπει να αποσυναρμολογηθούν τελείως και να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων ή να πλυθούν με ζεστό νερό με σαπούνι, να ξεπλυθούν με ζεστό νερό και να στεγνώσουν εντελώς. Τα περισσότερα κουτιά μεσημεριανού γεύματος και επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες για ψώνια μπορούν να πεταχτούν στο πλυντήριο ρούχων για σχολαστικό καθάρισμα. Μια πρόσθετη συμβουλή για τις τσάντες για ψώνια είναι να τις κρατάμε χωριστά—όπως μία ή περισσότερες για προμήθειες καθαρισμού, μία για ωμά φρούτα και λαχανικά, μία για ωμό κρέας και μία για συσκευασμένα προϊόντα.
6. Αλατοπιπεριέρα
Ένα τελευταίο βρώμικο σημείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι οι αλατοπιπεριέρες, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά και αγγίζονται συχνά κατά την προετοιμασία του φαγητού. Πρέπει να τις σκουπίζουμε προσεκτικά με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι μετά από κάθε προετοιμασία γευμάτων και σχολαστικό καθαρισμό κάθε εβδομάδα.
Διάβασε επίσης:
Αυτό είναι το μοναδικό μέρος στην κουζίνα όπου δεν πρέπει ποτέ να ξεπαγώνεις κατεψυγμένο κρέας
Tο να διατηρείς τα αγαπημένα σου κομμάτια κρέατος στην κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείς ότι έχεις πάντα πρωτεΐνη για να μαγειρέψεις για την επόμενη ημέρα. Αλλά όταν είσαι έτοιμη να το μαγειρέψεις, ίσως επιλέγεις το χειρότερο μέρος για να το αφήσεις να ξεπαγώσει: τον πάγκο της κουζίνας.
Ναι, η ίδια επιφάνεια στην οποία τοποθετείς την καφετιέρα και τη τοστιέρα σου, ή εκεί που κόβεις ψωμί ή πατάτες, δεν είναι ιδανική για την απόψυξη αυτών των κατεψυγμένων αντικειμένων.
Εδώ θα διαβάσεις ποιο είναι αυτό το σημείο.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|