Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ρινοδέλφινα είναι ένα από τα λίγα θηλαστικά που μπορούν να αισθανθούν ηλεκτρικά πεδία. Αυτό πιθανότατα τους βοηθά να ανιχνεύουν θήραμα στον πυθμένα της θάλασσας.
Μόνο λίγα θηλαστικά διαθέτουν την «έβδομη αίσθηση» της ανίχνευσης ηλεκτρικών πεδίων. Εδώ και χρόνια, αυτή η λίστα περιορίζεται αποκλειστικά στον πλατύποδα και την έχιδνα. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το ρινοδέλφινο είναι επίσης ικανό να ανιχνεύσει αυτά τα ηλεκτρικά πεδία. Ναι, αυτά τα μαγικά δελφίνια δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν!
Η μελέτη διεξήχθη με δύο ρινοδέλφινα από τον ζωολογικό κήπο της Νυρεμβέργης στη Γερμανία με τα ονόματα Dolly και Donna. Τα ζώα έλαβαν οδηγίες να ακουμπήσουν τα σαγόνια τους σε πλατφόρμες και να κολυμπήσουν όποτε αντιμετώπιζαν ένα αισθητήριο σύνθημα, το οποίο περιελάμβανε ήχους, λάμψεις φώτων και -μόλις τα δελφίνια εκπαιδεύτηκαν- ηλεκτρικά σήματα. Και ναι, το ζευγάρι των δελφινιών ανταποκρίθηκε σωστά στην πρώτη δοκιμή, υποδεικνύοντας ένα μεγάλο επίπεδο ηλεκτρικής ευαισθησίας – ή ηλεκτρολήψης.
Οι καρχαρίες, που είναι παρόμοια υδρόβια αρπακτικά με τα δελφίνια, χρησιμοποιούν την ηλεκτρική υποδοχή για να κυνηγήσουν τη λεία τους εδώ και αιώνες.
Ωστόσο, δεδομένου ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούν επίσης ηχοεντοπισμό για να κυνηγήσουν, δεν είναι σαφές γιατί διαθέτουν επίσης αυτή την ευαισθησία.
Είναι πιθανό να τους βοηθά να αισθάνονται τη λεία στον πυθμένα της θάλασσας, καθώς τα ψάρια παράγουν μικρά ηλεκτρικά πεδία μέσω της κίνησης των βραγχίων τους.
Τα ρινοδέλφινα έχουν επίσης μια πιο ποικίλη διατροφή από άλλα είδη δελφινιών και είναι γνωστό ότι έχουν πρόσβαση σε ψάρια που πιάνονται σε παγίδες χωρίς να κολλάνε τα ίδια. Είναι πιθανό ότι καθώς οι υπόλοιπες αισθήσεις τους έχουν βελτιωθεί με την πάροδο των γενεών, το ίδιο και οι ηλεκτροδεκτικές τους ικανότητες.