Now Reading
Τι πρέπει να προσέχεις όταν φτιάχνεις DIY προϊόντα ομορφιάς στο σπίτι

Τι πρέπει να προσέχεις όταν φτιάχνεις DIY προϊόντα ομορφιάς στο σπίτι

Avatar photo
βαλσμαμο χειλιων

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν φτιάξεις τα δικά σου προϊόντα ομορφιάς στο σπίτι.

Πριν αποφάσεις να φτιάξεις τα δικά σου προϊόντα DIY για την προσωπική σου φροντίδα και για το σπίτι, θα πρέπει να διαβάσεις παρακάτω πριν επιχειρήσεις να φτιάξεις μια συνταγή για την επιδερμίδα σου στο σπίτι.

Μια σειρά από μάρκες ομορφιάς με βάση τα φυσικά, βοτανικά προϊόντα εισήλθαν στην αγορά την τελευταία δεκαετία, οδηγώντας στην αυγή του κινήματος της καθαρής ομορφιάς. Η Rose Marie Swift, η ιδρύτρια της RMS Beauty, ήταν μία από τις πρώτες που ανέπτυξε μια σειρά προϊόντων με βάση τα ζωντανά συστατικά, σήμερα, μπορείς να περπατήσεις στα mainstream καταστήματα ομορφιάς και να αγοράσεις τις δημιουργίες της.

Πολλοί λάτρεις της ομορφιάς, διοχετεύοντας το ήθος αυτών των εταιρειών, ελπίζουν να δημιουργούν κάποια από τα δικά τους προϊόντα ομορφιάς στο σπίτι, συχνά χρησιμοποιώντας μόνο συστατικά που βρίσκονται στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Σύμφωνα με τη Swift, το να το κάνεις αυτό σωστά είναι θέμα σωστής προμήθειας: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς βιολογικές ουσίες διατροφικής ποιότητας στη φυσική τους κατάσταση -η ίδια στρέφεται σε μια σειρά από έλαια, μεταξύ των οποίων το μπουρίτι, η καρύδα, η βιταμίνη Ε, το τριαντάφυλλο και η τζοτζόμπα-.

βαλσμαμο χειλιων

Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια να δημιουργήσετε το δικό σας λιποδιαλυτικό ή λάδι προσώπου θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. Παρακάτω, η Swift και ο Dr. Anthony Rossi Jr., ένας πιστοποιημένος δερματολόγος και παγκοσμίως αναγνωρισμένος ειδικός σε θέματα ευαίσθητου δέρματος, αναφέρουν τα πρέπει και τα μη της δημιουργίας προϊόντων ομορφιάς στο σπίτι.

Πρώτα η ασφάλεια

Ενώ οι βήμα προς βήμα οδηγοί για τη δημιουργία των δικών σου βάλσαμων και αλοιφών για τα χείλη είναι μόνο μια γρήγορη αναζήτηση μακριά, είναι σημαντικό να εξετάζεις όλες τις συνταγές με προσοχή και να αποφεύγεις εκείνες με ευαισθητοποιητικά συστατικά. «Αν πρόκειται να φτιάξετε τα δικά σας καλλυντικά, μην χρησιμοποιείτε σκληρές ή καυστικές ουσίες», επιβεβαιώνει ο Dr. Rossi. Όταν εφαρμόζονται σε υψηλές συγκεντρώσεις, οι σκληροί παράγοντες, όπως ο χυμός λεμονιού, το έλαιο τεϊόδεντρου ή το ξύδι -όλα συνηθισμένα σε DIY συνταγές ομορφιάς-, μπορούν να ερεθίσουν ή να κάψουν το χόριο. Δυστυχώς, ο Dr. Rossi έχει δει πολλούς ασθενείς που έχουν επιχειρήσει αυτές τις δημιουργίες να εμφανίζουν χημικά εγκαύματα, ερεθισμό ή μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση. Για να το καταπολεμήσεις αυτό, «να γνωρίζετε τι χρησιμοποιείτε στα προϊόντα περιποίησης του δέρματός σας», σημειώνει η Swift. Συνιστάται να επισκεφθείς το ewg.org, μια βάση δεδομένων που βοηθά τους ανθρώπους να αποφεύγουν πιθανές βλαβερές ενώσεις, είτε τις αγοράζουν από ένα κατάστημα είτε τις φτιάχνουν στο σπίτι.

Ψάξε στο ψυγείο σας για υλικά

Τα παντζάρια, ο ιβίσκος και τα μούρα -όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο ντουλάπι και το ψυγείο σας- χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να δώσουν στα χείλη και τα μάγουλα έναν διακριτικό λεκέ. Αν δημιουργείς ένα lip balm, τα φρούτα θα λειτουργήσουν ως χρωστική ουσία, αλλά η Swift σημειώνει ότι δεν θα δώσουν αδιαφανές χρώμα- είναι επίσης «ασταθή και αλλάζουν χρώμα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα». Οι μάσκες γάλακτος ή γιαουρτιού, σημειώνει ο Dr. Rossi, είναι επίσης δημοφιλείς θεραπείες ομορφιάς που προέρχονται από το ψυγείο- ηρεμούν την επιδερμίδα, αλλά, και πάλι, δεν έχουν σταθερή διάρκεια ζωής. Αν ψάχνεις έναν τρόπο να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των παρασκευασμάτων σου; Το εκχύλισμα δεντρολίβανου και το έλαιο καρύδας είναι φυσικά συντηρητικά, σημειώνει η Swift.

αλατα μπανιου

Επίλεξε τα σωστά έλαια

«Δεν είναι όλα τα έλαια κατάλληλα για καλλυντική χρήση», προειδοποιεί η Swift και συμβουλεύει να επιμείνεις σε φυσικές παραλλαγές στην πιο αγνή τους μορφή: το ελαιόλαδο, το ακατέργαστο λάδι καρύδας (αντιμυκητιασικό και αντιβακτηριακό), το έλαιο τεϊόδεντρου και η βιταμίνη Ε είναι εύκολα διαθέσιμα στο σπίτι. «Το Jojoba είναι μια εξαιρετική επιλογή επειδή μοιάζει πολύ με το σμήγμα που παράγει το δέρμα μας», σημειώνει. Ωστόσο, ορισμένα έλαια προκαλούν ερεθισμό όταν χρησιμοποιούνται σε υψηλές δόσεις και εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Το έλαιο τεϊόδεντρου, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα αν δεν αραιωθεί σωστά. Επίσης προσοχή όταν εργάζεσαι με αιθέρια έλαια προτίμησε να απέχεις εντελώς από αυτά: «Αν έχεις ροδόχρου ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση, θα πρέπει να αποφύγεις τη χρήση αιθέριων ελαίων. Μπορεί να είναι ερεθιστικά».

μπολ με αλατα κερια ένα τριανταφυλλα και δενδρολινο

Είναι δύσκολο να γνωρίζεις  πότε τα DIY προϊόντα ομορφιάς λήγουν ή γίνονται σάπια

Δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξεις για τάγγισμα όταν φτιάχνεις τα DIY προϊόντα ομορφιάς, αλλά αν είσαι αποφασισμένη να δοκιμάσεις μια συνταγή, η Swift συνιστά να χρησιμοποιείς ακατέργαστα συστατικά -όπως τα έλαια καρύδας και jojoba- ως βάση- αυτά διαρκούν περίπου δύο χρόνια. Η διάρκεια ζωής του σησαμέλαιου -δύο μήνες-, του κρόκου -τρεις μήνες- και του ελαιόλαδου -τέσσερις μήνες- είναι σημαντικά μικρότερη. Δυστυχώς, οι σπιτικές ουσίες που δεν έχουν παρασκευαστεί ή αξιολογηθεί στο εμπόριο είναι πιθανότατα ευάλωτες στην ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων ή ιών. «Τα εμπορικά πωλούμενα προϊόντα υποβάλλονται σε εκτεταμένες δοκιμές για να εξακριβωθεί ότι τα βακτήρια και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες δεν αναπτύσσονται στη φόρμουλα και ότι η φόρμουλα παραμένει σταθερή με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο Dr. Rossi, σημειώνοντας ότι τα πιο φιλόδοξα DIY προϊόντα για το σπίτι είναι απίθανο να λειτουργήσουν το ίδιο καλά. «Ως αποτέλεσμα, το προϊόν δεν θα λειτουργούσε όπως είχε προγραμματιστεί».

 

Διάβασε επίσης

Το μυστικό με τη σόδα που απομακρύνει τα μαύρα στίγματα και χαρίζει λαμπερό δέρμα

Οι σπιτικές θεραπείες και η λαϊκή ιατρική αποτελούν εδώ και καιρό την απάντηση σε μερικά από τα πιο μικρά προβλήματα υγείας και ομορφιάς. Από DIY μάσκες προσώπου και scrubs σώματος μέχρι τονωτικά και ακόμη και το περιστασιακό σπιτικό ξέβγαλμα μαλλιών, τα απλά συστατικά που βρίσκονται στην κουζίνα μπορούν να έχουν εκπληκτικά αποτελεσματικά και διαρκή αποτελέσματα όταν πρόκειται για την περιποίηση της ομορφιάς. Και όσο επίμονα κι αν είναι, τα μαύρα στίγματα μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με ένα από τα πιο βασικά συστατικά: τη μαγειρική σόδα, η οποία έχει ιστορία στη θεραπεία της ακμής.

γυναικα που βαζει κρεμα στο προσωπο

Τα μαύρα στίγματα συνήθως σχηματίζονται από τη συσσώρευση της λιπαρότητας και της βρωμιάς από το εξωτερικό μας περιβάλλον. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σπυράκια και ακμή, γι’ αυτό και πρέπει να καθαρίζεις τακτικά τους πόρους σας, και είτε το πιστεύεις είτε όχι, η μαγειρική σόδα μπορεί πραγματικά να κάνει την καλύτερη δουλειά.

Η μαγειρική σόδα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό απολεπιστικό. Μπορεί επίσης να εξουδετερώσει το pH του δέρματός σου, πράγμα που μπορεί να σημαίνει λιγότερα μαύρα στίγματα στο μέλλον. Ωστόσο, αν έχεις ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα, το πιθανότερο είναι να θέλεις να το παραλείψεις αυτό – ή τουλάχιστον να κάνεις ένα δοκιμαστικό τεστ σε μια μικρή περιοχή του δέρματος πριν ξεκινήσεις την εφαρμογή. Στη συνέχεια θα μάθεις πώς μπορείς να «ξεβουλώσεις» τους πόρους σου με μαγειρική σόδα.

Φτιάξτε ένα scrub βαθύ καθαρισμού με μαγειρική σόδα

Αυτό το καθαριστικό για βαθύ καθαρισμό των πόρων είναι απίστευτα εύκολο να αναμειχθεί και θα πρέπει να αφήσει το δέρμα σου αμέσως να το αισθάνεσαι καθαρό και φρέσκο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μαγειρική σόδα και νερό. Ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα με 1 κουταλάκι του γλυκού ζεστό νερό μέχρι να αποκτήσει μια υφή σαν πάστα. Εφάρμοσε το στο πρόσωπό σου, στοχεύοντας ιδιαίτερα στις περιοχές όπου τα μαύρα στίγματα τείνουν να είναι πιο σκληρά, όπως η μύτη και το πηγούνι. Μπορείς να αφήσεις την πάστα στο πρόσωπό σου για περίπου 10 λεπτά σαν μάσκα ή να την ξεπλύνεις αμέσως, όπως θα έκανες με ένα scrub προσώπου.

 

 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να διακοσμήσεις τα δώρα σου με χριστουγεννιάτικο δεντράκι από κορδέλα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer