Now Reading
Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

Avatar photo
Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

Μία ηλικιωμένη Γαλλίδα ενός μικρού παντοπωλείου σε μια συζήτηση σχετικά με την διατροφή και την φιλοσοφία των Γάλλων σχετικά με το φαγητό ανέφερε: «Είναι πολύ απλό»,- δήλωσε με σοβαρότητα- «Εμείς οι Γάλλοι ζούμε τη στιγμή. Δεν μπορείς να τρως τη στιγμή και να οδηγείς τη στιγμή ταυτόχρονα.»

«Αλλά οι Αμερικανοί για παράδειγμα οδηγούν ενώ τρώνε συνέχεια». Όλες οι παρόμοιες συγκρίσεις σχετικά με τους δύο λαούς ήταν απόλυτα λογικές για να εξηγήσουν την επιδημία παχυσαρκίας της Αμερικής και τη γενική υγεία του γαλλικού έθνους.  Η γαλλική δίαιτα μας κρατάει αδύνατους; Σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σου ένα βιβλίο που κυκλοφορεί εδώ και κάποια χρόνια και το όνομα του είναι «Οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν», της Mireille Guiliano , διαβάζοντας το αμέσως με θυμήθηκα τις παρομοιώσεις και τις συγκρίσεις της γλυκιάς ηλικιωμένης Γαλλίδας. 

Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία 

Ως μια τυπικά λεπτή Γαλλίδα, η Mireille Guiliano πήγε στην Αμερική ως φοιτήτρια ανταλλαγής και επέστρεψε με αρκετά περιττά κιλά. Αυτό το σοκ την έστειλε σε μια εφηβική περιδίνηση μέχρι που ο ευγενικός οικογενειακός γιατρός της, ο “Δρ. Θαύμα”, ήρθε να τη σώσει. Επαναφέροντάς της τις κλασικές αρχές της γαλλικής γαστρονομίας συν τα πατροπαράδοτα μυστικά των ντόπιων γυναικών, τη βοήθησε να αποκαταστήσει τη φόρμα της και της έδωσε μια εντελώς νέα αντίληψη για το φαγητό, το ποτό και τη ζωή. «Το κλειδί; Όχι η συντεχνία ή η στέρηση, αλλά το να μάθεις να παίρνεις τα μέγιστα από τα πράγματα που απολαμβάνεις περισσότερο». – Φράση από το εξώφυλλο του βιβλίου-. 

 Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα άκρως διασκεδαστικό και διαφωτιστικό ανάγνωσμα, ενώ περιγράφει την απόλυτη μη δίαιτα για την απώλεια βάρους με γαλλικές αρχές. 

  Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

Η απαράμιλλη επιτυχία της γαλλικής δίαιτας στηρίζεται στα πλούσια στα θρεπτικά συστατικά και στον εορτασμό του φαγητού ως τελετουργία. Με πληροφορίες από το βιβλίο της Mirelle, καθώς και προσωπική έρευνα στη θεραπευτική διατροφή, ακολουθούν τα βασικά γαλλικά μυστικά διατροφής που πιστεύω ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν – και να εφαρμόζουν – για δια βίου υγεία και ευτυχία. 

  1. Το φαγητό είναι πάντα προσεκτικό

Το συνειδητό φαγητό αυξάνει τον κορεσμό, την πέψη και την ευχαρίστηση, ενώ μειώνει την πρόσληψη θερμίδων, τις ορμόνες του στρες και την αύξηση του σωματικού βάρους. Η γαλλική κουλτούρα ενθαρρύνει τη συνειδητή κατανάλωση κάθε γεύματος, ακόμη και των σνακ. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη γαλλική υγεία. 

Μπορούμε να χωνέψουμε μόνο όταν το νευρικό σύστημα βρίσκεται σε παρασυμπαθητική λειτουργία, την κατάσταση «ξεκούρασης και πέψης». Όταν είμαστε αγχωμένοι, τρώμε στο τρέξιμο, τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή τρώμε βιαστικά, δεν μπορούμε να χωνέψουμε σωστά το φαγητό μας, επειδή βρισκόμαστε σε συμπαθητική λειτουργία. Τα άπεπτα γεύματα σημαίνουν ότι νιώθουμε ανικανοποίητοι και βιώνουμε μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα και αέρια.   

Οι Γάλλοι βλέπουν το φαγητό ως τελετουργία. Ένα γεύμα απαιτεί συνοδευτικό κρασί, οικογένεια ή φίλους, συζήτηση, γέλιο και ευλάβεια για το νόστιμο φαγητό. Τρώγοντας αργά, οι Γάλλοι απολαμβάνουν άριστη πέψη και νιώθουν ικανοποιημένοι χωρίς ποτέ να υπερβάλλουν. 

  1. Οι Γάλλοι γνωρίζουν και αποδέχονται την τιμή του ποιοτικού φαγητού

Οι Αμερικανοί – και όσοι σε άλλα δυτικά έθνη αντιμετωπίζουν επιδημικές ασθένειες – χρειάζονται μια αλλαγή παραδείγματος. Πληρώνουμε λίγα για ποιοτικό φαγητό, αλλά μετά καταλήγουμε να ξοδεύουμε περισσότερα για την υγειονομική περίθαλψη και τα φάρμακα στο μέλλον. Αντ’ αυτού, πρέπει να επενδύσουμε σε υγιεινά τρόφιμα για να αποτρέψουμε το κόστος των ασθενειών στο μέλλον. 

Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

Το 1901, σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας του 1997, η μέση οικογένεια ξόδευε σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού της σε τρόφιμα. Μόλις το 3% αυτού του ποσού πήγαινε σε γεύματα εκτός σπιτιού. Σήμερα, ξοδεύουμε κατά μέσο όρο μόνο το 13,3% του προϋπολογισμού μας για φαγητό, αλλά το 42% αυτών των χρημάτων ξοδεύεται σε εστιατόρια. 

Οι γαλλικές οικογένειες γνωρίζουν την τέχνη του να «ανοίγουν» τον προϋπολογισμό τους για το φαγητό, προετοιμάζοντας υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι και αξιοποιώντας κάθε μπουκιά που προσφέρει θρεπτικά συστατικά και γεύση, συμπεριλαμβανομένων των οστών των ζώων και των οργάνων τους, όχι μόνο το κρέας. Με αυτά τα δεδομένα, οι Γάλλοι δεν διστάζουν να πληρώσουν περισσότερα για ποιοτικά τρόφιμα. Γνωρίζουν ότι ποιοτικό φαγητό σημαίνει απόλαυση βραχυπρόθεσμα και υγεία μακροπρόθεσμα.  

  1. Οι Γάλλοι απολαμβάνουν τις βόλτες τους στην αγορά

Οι Γάλλοι συχνάζουν στις τοπικές αγορές τους πολλές φορές την εβδομάδα και μερικές φορές μία φορά την ημέρα, κάνουν μία βόλτα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται δύο παράγοντες ζωτικής σημασίας για την υγεία του έθνους: τα τοπικά τρόφιμα και τα εποχιακά τρόφιμα.  

Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία 

Αγοράζοντας από τους πωλητές της αγοράς τους, οι Γάλλοι απολαμβάνουν μη επεξεργασμένα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φρέσκα τρόφιμα. Γνωρίζουν τους παραγωγούς τους και καταλαβαίνουν από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους. Επιπλέον, οι αγορές από τα τοπικά καταστήματα περιορίζουν τις αγορές τους σε εποχιακά προϊόντα. Οι Γάλλοι περιφρονούν τις ντομάτες μέσα στο καταχείμωνο, επειδή γνωρίζουν ότι μόνο οι καλοκαιρινές ντομάτες που έχουν ωριμάσει από αμπέλια αξίζουν να πληρώσουν. Ακόμη και ο σολομός είναι εποχιακό τρόφιμο στη Γαλλία, επειδή οι Γάλλοι προτιμούν τα φρέσκα και άγρια ψάρια από τις εκτρεφόμενες ή κατεψυγμένες επιλογές. 

  1. Οι Γάλλοι δεν τρώνε τρόφιμα με τηλεοπτική διαφήμιση

Πόσα τρόφιμα στο ντουλάπι σου υπάρχουν και μπορεί να τα δεις σε μια τηλεοπτική διαφήμιση; Ένας βασικός κανόνας της υγιεινής διατροφής είναι: «Μην τρως κανένα τρόφιμο που έχει τηλεοπτική διαφήμιση». Ο τρόπος ζωής των Γάλλων τηρεί αυτόν τον κανόνα ως αυτονόητη προϋπόθεση.  

Επειδή οι Γάλλοι ψωνίζουν κυρίως από τις αγορές για τα καθημερινά τους είδη διατροφής και προτιμούν τα εποχιακά, τοπικά τρόφιμα, επιλέγουν τα αρτεσιανά προϊόντα έναντι των προϊόντων μαζικής παραγωγής. Για παράδειγμα, πηγαίνουν στο τοπικό κρεοπωλείο για ένα ψητό, στη συνέχεια επισκέπτονται τον φούρνο για ψωμί και τέλος κάνουν μια βόλτα στο fromangerie για τυρί. Ως αποτέλεσμα, το φαγητό είναι πυκνά θρεπτικό χωρίς τα χημικά και τα συντηρητικά των εξαιρετικά επεξεργασμένων εναλλακτικών προϊόντων.  

  1. Η γαλλική διατροφή δίνει έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας 

Οι Γάλλοι είναι πραγματικά ικανοποιημένοι από την ποιότητα έναντι της ποσότητας. Επιλέγουν ένα μόνο τετράγωνο θεϊκής σοκολάτας αντί για ένα κομμάτι φτηνής σοκολάτας γάλακτος. Επιλέγουν να μοιράσουν το επιδόρπιο με δύο ή τρεις τρόπους αντί να απολαύσουν την ανικανοποίητη “light” επιλογή μόνοι τους. 

  Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

Ευτυχώς, είμαστε προγραμματισμένοι να απολαμβάνουμε την ποιότητα έναντι της ποσότητας, απλώς έχουμε παρακάμψει αυτή τη ρύθμιση με μια προτίμηση στην πράξη του φαγητού, όχι στη χαρά του φαγητού. Τρώγοντας αργά και με προσοχή, μπορείς να επαναφέρεις την έμφυτη επιθυμία σου για ποιότητα έναντι της ποσότητας. 

  1. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε αμαρτωλή απόλαυση

Η Mireille εξηγεί στο βιβλίο της ότι ο όρος «αμαρτωλή απόλαυση» είναι ένα γελοίο οξύμωρο στις γαλλικές κουλτούρες. Το φαγητό είναι απλά νόστιμο. Η απόλαυση του καλού φαγητού είναι μια άξια απόλαυση. Δεν έχει σημασία πόσο βούτυρο ή ζάχαρη περιέχει ένα πιάτο, η γνώση αυτού του γεγονότος δεν μειώνει την έκσταση της κατανάλωσής του. 

  Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

Επειδή τρώνε χωρίς ενοχές, οι Γάλλοι είναι ελεύθεροι να απολαύσουν το φαγητό και το κρασί στο μέγιστο βαθμό. Και απόλαυση σημαίνει να αισθάνονται ικανοποιημένοι με λιγότερο φαγητό. Και, επειδή ποτέ δεν αισθάνονται στερημένοι, οι Γάλλοι δεν πέφτουν σε μοτίβα τσιμπολογήματος.  

  1. Η γαλλική διατροφή περιλαμβάνει τα οστά και τα όργανα των ζώων, όχι μόνο το κρέας

Οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί ανατριχιάζουν στις λέξεις «γλυκάδια» ή «πατέ συκωτιού». Τα εντόσθια – τα κρέατα οργάνων που περιλαμβάνουν εγκεφάλους, συκώτια, πατσά, νεφρά, καρδιά και γλώσσα – έχουν βασική θέση στη σύγχρονη και παραδοσιακή γαλλική διατροφή.  

Τα οργανικά κρέατα όχι μόνο απλώνουν τον προϋπολογισμό, αλλά παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που μας λείπουν καταναλώνοντας μόνο μυϊκά κρέατα. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε τις βιταμίνες Β του συκωτιού για να αξιοποιήσουμε πλήρως την πρωτεΐνη της μπριζόλας. Για την ακρίβεια, το συκώτι είναι η πιο πυκνή σε θρεπτικά συστατικά τροφή στον πλανήτη. 

Το πατέ, μια αγαπημένη γαλλική συνταγή που φτιάχνεται με συκώτι, κρόκους αυγών και βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, παρέχει τις βιταμίνες και τα μέταλλα από το συκώτι μαζί με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που βρίσκονται στους κρόκους αυγών και τα γαλακτοκομικά. Αν ψάχνεις για μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά απόλαυση, μην κοιτάς παραπέρα από το σπιτικό πατέ. 

  1. Η γαλλική διατροφή είναι παραδοσιακή

Τι είναι η «παραδοσιακή διατροφή»; Ο Dr. Weston Price, ένας οδοντίατρος με πάθος για τη διατροφή, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να ανακαλύψει τα μυστικά των υγιών, ευτυχισμένων ανθρώπων. Τα ευρήματά του τα κατέγραψε τη δεκαετία του ’30 στο βιβλίο-ορόσημο, Nutrition and Physical Degeneration -Διατροφή και σωματικός εκφυλισμός-, από τους Ινουίτ στην Αλάσκα μέχρι τους Μαορί στη Νέα Ζηλανδία, ο γιατρός αποκάλυψε ότι οι παραδοσιακές δίαιτες κάθε πολιτισμού, αν και εξαρτώνται από τη γεωγραφία, ακολουθούσαν ένα αυστηρό σύνολο διατροφικών νόμων. Αυτό περιελάβανε πολύ υψηλή κατανάλωση λιποδιαλυτών βιταμινών και τροφών πλούσιων σε ένζυμα. Επιπλέον, όλες οι παραδοσιακές δίαιτες θεωρούσαν τις ζωικές τροφές ως ιερές και ζωτικής σημασίας για την υγεία. 

Προφανώς, η γαλλική δίαιτα περιλαμβάνει αρκετή λευκή ζάχαρη και λευκό αλεύρι, συστατικά με ιδιότητες που βλάπτουν την υγεία. Ωστόσο, η ισχυρή πέψη τους -χάρη στη συνειδητή διατροφή- και τα παραδοσιακά, πυκνά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, η γαλλική διατροφή στο σύνολό της προφανώς υπερτερεί των συνεπειών των γλυκών. 

Η γαλλική δίαιτα τηρεί πολλές παραδοσιακές οδηγίες διατροφής. Σκέψου τη σύγχρονη γαλλική διατροφή σε σύγκριση με τη γαλλική διατροφή του 1800… ή ακόμα και του 1600! Βρίσκουμε τα κοινά σημεία των εποχιακών και ποικίλων προϊόντων, του χειροποίητου ψωμιού, των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων και των άφθονων πλούσιων σε βιταμίνες οργανικών κρεάτων και ζωικών λιπών. 

Αν συγκρίνουμε τη δυτική διατροφή με εκείνη των προ-προ-προ-παππούδων μας, βρίσκουμε μια μεγάλη αντίθεση. Τρώμε light παγωτό, μαγιονέζα χωρίς λιπαρά, νέκταρ αγαύης, λάδι κανόλα, αυγοτάραχο, δημητριακά με πρωτεΐνη σόγιας… Η προ-προ-γιαγιά δεν θα αναγνώριζε τα συστατικά μας. 

 

  1. Οι Γάλλοι τρώνε μεγάλη ποικιλία τροφίμων

Επειδή η γαλλική διατροφή επικεντρώνεται στα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία συστατικών. Αντί να επιλέξουν μεταξύ φρέσκων ή κατεψυγμένων πράσινων φασολιών στο παντοπωλείο, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πέντε διαφορετικούς τύπους πράσινων φασολιών στην αγορά τους. Αντί να επιλέξουν ανάμεσα σε ελαφρύ και πλήρες σε λιπαρά τσένταρ, επιλέγουν ανάμεσα σε εκατοντάδες χειροποίητα τυριά στην fromagerie. 

  Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

Μια μεγάλη ποικιλία συστατικών σημαίνει ότι τα γεύματα είναι συναρπαστικά και παρέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Τα γαλλικά παιδιά τρώνε ό,τι τους δίνεται, αν και αυτό ενίοτε συνεπάγεται την παρακράτηση του επιδόρπιου πριν δοκιμάσουν επαρκώς ένα φαγητό. Οι περισσότεροι Γάλλοι γονείς δεν θα έδιναν ποτέ στα παιδιά τους την επιλογή ενός χοτ ντογκ αντί να φάνε το «φαγητό των μεγάλων». 

  

  1. Το κρασί είναι μια εμπειρία

Αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, οι Γάλλοι δεν πίνουν μόνο για να πιούν. Πίνεις ένα κοκτέιλ για να σκοτώσεις την ώρα σου; Ή «καταβροχθίζεις» μια μπύρα μπροστά στην τηλεόραση; L’horreur! Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν το κρασί για να απογειώσουν το φαγητό και το αντίστροφο. Ένα γαλλικό γεύμα δεν ολοκληρώνεται χωρίς ένα ποτήρι κρασί και ένα ποτήρι κρασί δεν ολοκληρώνεται χωρίς το κατάλληλο συνοδευτικό φαγητό. Το αλκοόλ καταναλώνεται πολύ, πολύ σπάνια χωρίς φαγητό. 

  Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

  1. Η γαλλική διατροφή περιλαμβάνει ωμές τροφές

Οι Γάλλοι είναι μάστορες του Γιν και του Γιανγκ της κουζίνας. Δίνουν απόλυτη προσοχή στην ισορροπία του γλυκού και του ξινού, του μαλακού και του τραγανού, του ζεστού και του κρύου. Προκειμένου να απολαμβάνουν ισορροπημένες υφές και γεύσεις, περιλαμβάνουν πολλά φρέσκα και ωμά τρόφιμα. Τα ωμά τρόφιμα, είτε πρόκειται για ωμούς κρόκους αυγών σε ένα ντρέσινγκ σαλάτας είτε για ωμό φρίσε σε μια σαλάτα, παρέχουν ένα μοναδικό προφίλ θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σημαντικών ενζύμων.  

Τα ένζυμα στις ζωντανές τροφές στην πραγματικότητα μας βοηθούν να χωνέψουμε και να διασπάσουμε τις τροφές στο γεύμα μας. Όταν καταναλώνουμε μόνο μαγειρεμένα τρόφιμα, μπορεί να καταπονήσουμε την πέψη μας. Οι παραδοσιακοί πολιτισμοί απολάμβαναν συνήθως ένα ωμό συστατικό σε κάθε γεύμα και συχνά αυτό ήταν ένα ζυμωμένο τρόφιμο που περιέχει επίσης ευεργετικά προβιοτικά. 

 

  1. Οι Γάλλοι δεν μετράνε κιλά

Ο υπόλοιπος κόσμος ζηλεύει τις Γαλλίδες για τη σιλουέτα και την αίσθηση του στυλ τους. «Πώς μπορούν να τρώνε τόσο βούτυρο και κρασί και να παραμένουν αδύνατες»; αναρωτιόμαστε. Λοιπόν, εν μέρει οφείλεται στο βούτυρο που παραμένουν αδύνατες. Με αυτό το δεδομένο, παρακολουθούν το βάρος τους για να διατηρήσουν μια σιλουέτα που τις κάνει ευτυχισμένες. 

Οι Γαλλίδες δεν ανεβαίνουν κάθε πρωί στη ζυγαριά. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούν την εφαρμογή ενός στενού παντελονιού -αυτό που η Mireille αποκαλεί σύνδρομο φερμουάρ- ή μια μεζούρα για να παραμείνουν σε καλό δρόμο. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να παρακολουθεί κανείς το βάρος του, επειδή οι ζυγαριές δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους μυς ή τις φυσιολογικές αυξομειώσεις του βάρους κατά τη διάρκεια του μήνα. 

Τι συμβαίνει αν το φερμουάρ είναι σφιχτό; Οι Γαλλίδες δεν κάνουν ποτέ δίαιτα, απλά κάνουν αντισταθμίσεις. Έτσι διατηρούν μακροπρόθεσμα το μεταβολισμό και την υγεία τους. Η δίαιτα γιο-γιο και η δίαιτα συντριβής καταστρέφουν απολύτως τον μεταβολισμό, επειδή το σώμα αντιλαμβάνεται μια περίοδο πείνας και στη συνέχεια καίει θερμίδες πιο αργά για να εξοικονομήσει ενέργεια. 

  Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

Αν το παντελόνι της αρχίσει να νιώθει στενό, η Γαλλίδα απλά θα μειώσει τα γλυκά ή τη σοκολάτα για μια εβδομάδα. Ποτέ δεν θα αφήσει τον εαυτό της να νιώσει στέρηση και επιλέγει πότε θα κάνει προσεκτικά παρασπονδίες, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποζημίωσης. Μια άλλη πράξη αντιστάθμισης μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση ενός ελαφρύτερου δείπνου μετά από ένα απολαυστικό μεσημεριανό γεύμα. 

  1. Οι Γάλλοι δεν μετρούν ούτε τις θερμίδες

Η καταμέτρηση των θερμίδων επιτυγχάνει τρία πράγματα: 

  1. Αποδυναμώνει την ποιότητα 
  1. Απλοποιεί ψευδώς την υγιεινή διατροφή 
  1. Προωθεί το άγχος, όχι τον κορεσμό. 

Προφανώς, η πράξη της καταμέτρησης θερμίδων στο σύνολό της έρχεται σε σύγκρουση με τη φιλοσοφία της γαλλικής διατροφής. Η γαλλική διατροφή δεν αφήνει περιθώρια για την καταμέτρηση θερμίδων, και ένα από τα αποτελέσματα είναι ένα έθνος γυμνασμένων, υγιών ανθρώπων.  

  1. Οι Γάλλοι τρώνε πολλά καλά λιπαρά

Το γαλλικό παράδοξο χρησιμοποιείται για να περιγράψει πώς οι Γάλλοι τρώνε άφθονες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών ενώ παραμένουν υγιείς με χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τους Γάλλους στην πραγματικότητα εξηγεί -και όχι μυθοποιεί- την υγεία του έθνους. 

Παρόλο που στο παρελθόν παραπλανηθήκαμε από πολύ κακή επιστήμη, τώρα γνωρίζουμε ότι τα παλιομοδίτικα κορεσμένα λίπη προστατεύουν την υγεία. Η χοληστερόλη από τους κρόκους των αυγών και το βούτυρο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, όχι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Τα αυγά, η κρέμα γάλακτος, το τυρί και το λαρδί που κράτησαν τους προγόνους μας υγιείς, κρατούν τους Γάλλους υγιείς. Τα κορεσμένα λίπη παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία της χοληδόχου κύστης, στην ισορροπία των ορμονών, στην αποτοξίνωση και στην απώλεια βάρους να γιατί! 

Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία  

  1. Η γαλλική δίαιτα αποκλείει τα ψεύτικα τρόφιμα

Γιατί να επιμείνεις στο απλό βούτυρο, όταν μπορείς να αγοράσεις σπρέι λαδιού κανόλα χωρίς θερμίδες; Δεν έχει σημασία από το γεγονός ότι το λάδι κανόλα είναι ένα μη τρόφιμο και ότι το βούτυρο περιέχει ζωτικά θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες προστασίας της υγείας. Γιατί να τρως αυγά για πρωινό όταν μπορείς να απολαύσεις υπερ-επεξεργασμένα δημητριακά πρωτεΐνης σόγιας που πωλούνται από την αγαπημένη σου διασημότητα στην τηλεόραση; Δεν έχει σημασία ότι η σόγια καταστρέφει τον θυρεοειδή σας και παίζει με τις ορμόνες σας.  Οι Γάλλοι δεν την πατάνε με το «νέο και βελτιωμένο» όταν πρόκειται για το φαγητό τους. Επειδή η τέχνη του μαγειρέματος περνάει από γενιά σε γενιά, οι Γάλλοι εκτιμούν τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής και τις ίδιες πραγματικές τροφές που θρέφουν τους προ-προ-προπάππους τους. 

  

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα φτιάξεις το πιο ζουμερό στήθος κοτόπουλου στο air fryer



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer