Τα AC δεν είναι φτιαγμένα για τόση ζέστη-Πώς θα ενισχύσεις την απόδοσή τους
Με ένα μεγάλο μέρος της χώρας να βρίσκεται υπό την κρίση ενός τεράστιου καύσωνα, όλοι μας έχουμε τα κλιματιστικά να δουλεύουν συνέχεια.
Οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν σημαντική πρόκληση για τα συστήματα AC, τα οποία οι μηχανικοί και οι ψυκτικοί λένε ότι είναι πραγματικά σχεδιασμένα μόνο για να διατηρούν τις εσωτερικές θερμοκρασίες περίπου 20 βαθμούς χαμηλότερες από ό,τι έξω. Με τις θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές να ξεπερνούν τους 37°C τις τελευταίες ημέρες, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.
«Τα περισσότερα νέα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για θερμοκρασίες μέχρι 35°C. Αυτή είναι μια ζεστή μέρα, αλλά έχουμε όλο και περισσότερες από αυτές τις μέρες», λέει ο Srinivas Garimella, καθηγητής μηχανολογίας στο Georgia Tech στο NPR. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση πέφτει και χάνετε λίγη από την ψύξη, πράγμα που σημαίνει ότι η μονάδα θα λειτουργεί ασταμάτητα», σύμφωνα με τον James Barry, ιδιοκτήτης του Doctor Cool & Professor Heat, μιας εταιρείας στο League City του Χιούστον.
Όλα τα κλιματιστικά λειτουργούν το ίδιο
Ο Garimella εξηγεί ότι όλα τα κλιματιστικά λειτουργούν με την ίδια βασική αρχή, όπου ένα κρύο, χαμηλής πίεσης ψυκτικό εξατμίζεται και απορροφά τη θερμότητα από ένα δωμάτιο και στη συνέχεια συμπιέζεται πριν συμπυκνωθεί και απελευθερωθεί η θερμότητα μέσω ενός εξωτερικού εναλλάκτη θερμότητας. Στη συνέχεια, το ψυκτικό ανακυκλώνεται σε κλειστό κύκλωμα. Στη συνέχεια συγκρίνει την ενέργεια που απαιτείται για να γίνει αυτό με την αναρρίχηση σε ένα βουνό. Όσο υψηλότερη είναι η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο περισσότερη προσπάθεια (και ενέργεια) απαιτείται για την ανάβαση. «Έτσι, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο περισσότερο πρέπει να λειτουργεί ο συμπιεστής, τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια [χρειάζεται] και το πρόβλημα απλώς επιδεινώνεται», λέει.
Οι συμπιεστές λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά σε υψηλότερη θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ισχύ για να κάνουν τη δουλειά. Η υψηλότερη υγρασία δημιουργεί επίσης ένα τεράστιο πρόσθετο φορτίο σε ένα σύστημα κλιματισμού. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα του κλιματιστικού μας, ακόμη κι αν προσπαθεί να κρατήσει τα πράγματα δροσερά.
5 tips για την καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού σου
1. Μην αλλάζεις τον θερμοστάτη. Ρύθμισε το σε μια επιθυμητή, άνετη θερμοκρασία – ας πούμε, 22°C. «Αν το διατηρείς σε χαμηλό επίπεδο, απλώς λειτουργεί συνεχώς, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό» σύμφωνα με τον Garimella.
2. Καθάρισε τα φίλτρα και τα πηνία στον εξωτερικό μηχάνημα. Τα βρώμικα φίλτρα εμποδίζουν τη ροή του αέρα και τα πηνία με σκόνη δυσκολεύουν την αποτελεσματική λειτουργία του εναλλάκτη θερμότητας. «Πολλοί άνθρωποι δεν συντηρούν τη βασική τους μονάδα. Εάν μπορείτε να διατηρήσετε ένα πραγματικά καλό καθαρό πηνίο του εξωτερικού χώρου, σίγουρα βοηθάει το κλιματιστικό να απομακρύνει τη θερμότητα», λέει ο Barry.
3. Απενεργοποίησε τις συσκευές που παράγουν θερμότητα. «Κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής ώρας της ημέρας, απενεργοποιήστε οτιδήποτε παράγει θερμότητα, όπως πλυντήρια πιάτων, φώτα κ.λπ.», σύμφωνα με την Fritts, μια εταιρεία θέρμανσης και κλιματισμού με έδρα τη Γεωργία.
4. Λειτούργησε έναν ανεμιστήρα οροφής. «Η αίσθηση της άνεσης προέρχεται τόσο από τη θερμοκρασία του αέρα όσο και από το αεράκι που σε φυσάει». Ένας ανεμιστήρας οροφής σίγουρα βοηθάει, λέει ο Garimella.
5. Δροσίσου το βράδυ και σκίασε τα παράθυρα. «Δροσίστε το σπίτι το βράδυ όσο το δυνατόν περισσότερο. Και στη συνέχεια, όταν ο ήλιος ανατείλει το επόμενο πρωί, σκιάστε όλα τα παράθυρα και κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο», σύμφωνα με τον Radermacher.
Διάβασε επίσης:
Η γη φλέγεται! Το θερμόμετρο φτάνει τους 52,2 C και ο πλανήτης εκπέμπει SOS
Τις τελευταίες μέρες ζούμε δύσκολες στιγμές (όχι άγνωστες για τη χώρα μας) όπως είναι οι πυρκαγιές σε πολλά σημεία στην Ελλάδα και τις υψηλές θερμοκρασίες με το θερμόμετρο να περιμένουμε να φτάσει τα επόμενα 24ωρα τους 40 και βαθμούς C. Η υψηλή θερμοκρασία δεν είναι κάτι που οι Έλληνες δε γνωρίζουμε, καθώς κάθε Ιούλιο ο καύσωνας είναι ένα σύνηθες κλιματικό φαινόμενο.
Όμως το σύνηθες για εμάς δεν είναι σύνηθες για τον υπόλοιπο πλανήτη, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 52,2 C στην Κίνα και τους ειδικούς να «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου ότι ο κόσμος εισέρχεται σε «αχαρτογράφητο έδαφος».
Εδώ θα διαβάσεις τι συμβαίνει.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|