Now Reading
Το Mastodon είναι το νέο Twitter; Πώς να δημιουργήσεις τον δικό σου λογαριασμό

Το Mastodon είναι το νέο Twitter; Πώς να δημιουργήσεις τον δικό σου λογαριασμό

Avatar photo
Mastodon εγκατάσταση της εφαρμογής

Το Mastodon έχει πολλές ομοιότητες με το Twitter. Μπορείς να προσθέσεις ετικέτες σε χρήστες, να μοιραστείς πολυμέσα και να ακολουθήσεις άλλους λογαριασμούς.

To Mastodon είναι μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία είδε τη βάση χρηστών της να εκτοξεύεται από περίπου 300.000 μηνιαίους ενεργούς χρήστες σε 2,5 εκατομμύρια μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Αυτή η απότομη αύξηση συμβαίνει διότι πολλοί στρέφονται στo Mastodon ως εναλλακτική λύση του Twitter από τη στιγμή που ανέλαβε ο Elon Musk.

Συγκεκριμένα στη πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα Mastodon ο καθένας μπορεί να αντέξει έναν διακομιστή και να τρέξει μια κοινότητα σε ένα εντελώς απομονωμένο περιβάλλον, αν το θέλει, όπως η εκτέλεση ενός wiki ή ενός πίνακα συζητήσεων intranet. Εάν το συνδέσεις στο Fediverse, θα περιλαμβάνει μεμονωμένες κοινότητες Mastodon όπου θα γίνει στη συνέχεια μέρος αυτής της ομοσπονδίας.

Υπάρχουν περίπου 4.000 από αυτές τις συνδεδεμένες με το Fediverse περιπτώσεις Mastodon. Σε αυτές περιλαμβάνονται διακομιστές όπως το journa.host, ο οποίος έχει καθιερωθεί για οικιακούς λογαριασμούς ειδικά για δημοσιογράφους. Ομοίως, το newsie.social και το MastodonMedia.XYZ είναι επίσης για επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης.

Mastodon τι μάθαμε με την εγκατάσταση της εφαρμογής

Πώς είναι να χρησιμοποιείς

Η εμπειρία χρήστη στο Mastodon είναι παρόμοια με αυτή του Twitter με την έννοια ότι υπάρχει μια κυλιόμενη ροή αναρτήσεων microblogging από μεμονωμένους λογαριασμούς που ακολουθείτε, αλλά είναι επίσης αρκετά διαφορετική. Για αρχή, κανένας “αλγόριθμος” δεν καθορίζει την ορατότητα της ανάρτησης με βάση τη συνολική δημοτικότητα ή άλλο κριτήριο που ορίζεται από το δίκτυο Fediverse ή έναν μεμονωμένο χειριστή. Ενίσχυση υπάρχει χάρη στα “boosts”, τα οποία είναι σχετικά ανάλογα με ένα retweet, μόνο που δεν μπορούν να “παρατεθούν” με σχολιασμό, απλά αναδημοσιεύονται.

Λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις και δεν υπάρχουν αλγόριθμοι που τοποθετούν ορισμένα μηνύματα υψηλότερα ή χαμηλότερα στα χρονοδιαγράμματα βάσει δημοτικότητας ή κάποιας άλλης τεχνολογικής μαγείας. Όλες οι αναρτήσεις είναι χρονολογικές, από τις πρώτες έως τις πιο πρόσφατες.

Πως λειτουργεί το mastodον

Σε τι μοιάζει με το twitter

Οι χρήστες έχουν λογαριασμούς και γράφουν αναρτήσεις (που ονομάζονται “toots”), στις οποίες μπορούν να απαντήσουν, να κάνουν like και να τις αναδημοσιεύσουν, και μπορούν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον. Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους προσελκύει νέους χρήστες, αν και έχει προκαλέσει σύγχυση στους νέους χρήστες που εγγράφονται. Η πλατφόρμα είναι έξι ετών, αλλά η τρέχουσα δραστηριότητά της είναι πρωτοφανής και αντιμετωπίζει προβλήματα υπό το βάρος των νέων μελών.

Mastodon εγκατάσταση της εφαρμογής

Διάβασε επίσης:

Τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2022- Ποιο ήταν το πρόσωπο με τις περισσότερες αναζητήσεις

Εφτασε η ημέρα που η Google δημοσιεύει τις αναζητήσεις που έγιναν όλο το χρόνο. Οι ετήσιες λίστες του Year In Search 2022 της Google έχει γίνει πλέον θεσμός, καθώς αποτελεί μια «ψηφιακή ταυτότητα» των τελευταίων 365 ημερών της ζωής μας. Ουσιαστικά σε αυτήν αποτυπώνονται όλα όσα παρακολουθήσαμε και όλα όσα μας τράβηξαν την προσοχή και μπήκαμε στην διαδικασία να αναζητήσουμε στον διαδικτυακό κόσμο.

Τι αναζήτησαν περισσότερο στην Ελλάδα;

Δεν θα εκπλαγείς όταν ακούσεις πώς στην κορυφή των αναζητήσεων ήταν: η Ρούλα Πισπιρίγκου, η Ουκρανία και ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ. Το περίφημο «Γιατί» ήταν ο πρωταγωνιστής των search που εκτός από τις αναφορές στον πόλεμο της Ουκρανίας, πολλοί αναρωτήθηκαν «γιατί δεν πρέπει να τρώμε το χταπόδι».

Το Mastodon είναι το νέο Twitter; Πώς να δημιουργήσεις τον δικό σου λογαριασμό

  • Στη δεκάδα εμφανίζονται η Ουκρανία, κάποια θέματα υγείας – πιστοποιητικό εμβολιασμού, προσωπικός γιατρός – καθώς και η τηλεοπτική σειρά «Σασμός»
  • Στα πρόσωπα που μας απασχόλησαν πρωτιά έχει η Ρούλα Πισπιρίγκου, ενώ ακολουθεί ο Μάκης Κατμετζόγλου
  • H λίστα με τους εκλιπόντες ξεκινά από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και περιλαμβάνει κυρίως αγαπημένους Έλληνες ηθοποιούς όπως τη Μάρθα Καραγιάννη

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μυστικό δωμάτιο της Άννας Φρανκ «πάει Νέα Υόρκη» με αφορμή τα 80 χρόνια της απελευθέρωσης του Άουσβιτς
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουτιά στο σκοτάδι: Τα μυστικά του βαθύτερου ωκεανού που ίσως δεν φαντάστηκες ποτέ



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer