Το μυστικό δωμάτιο της Άννας Φρανκ «πάει Νέα Υόρκη» με αφορμή τα 80 χρόνια της απελευθέρωσης του Άουσβιτς
Το Σπίτι της Άννας Φρανκ του Άμστερνταμ και το Κέντρο Εβραϊκής Ιστορίας της Νέας Υόρκης οργανώνουν μια μοναδική έκθεση για να σηματοδοτήσουν την 80ή μνήμη της απελευθέρωσης του Άουσβιτς.
Το σπίτι της Άννας Φρανκ του Άμστερνταμ επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο και τώρα, για πρώτη φορά, τα δωμάτιά του θα αναδημιουργηθούν για μια μοναδική στο είδος της έκθεση στη Νέα Υόρκη. Χάρη στα αντίγραφα πλήρους κλίμακας, οι επισκέπτες θα βυθιστούν στα δωμάτια όπου η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της πέρασαν δύο χρόνια κρυμμένοι από τους Ναζί.
Η Έκθεση της Άννας Φρανκ , η οποία θα εγκαινιαστεί την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Εβραϊκής Ιστορίας στο Μανχάταν για τον εορτασμό της 80ης μνήμης της απελευθέρωσης του Άουσβιτς. Ολόκληρη η οικογένεια Φρανκ στάλθηκε στο Άουσβιτς αφού ανακαλύφθηκε και συνελήφθη το 1944. Ενώ η Άννα Φρανκ πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν το 1945 σε ηλικία μόλις 15 ετών, η μνήμη της παραμένει ζωντανή στο ημερολόγιο που κράτησε τα δύο χρόνια που η οικογένεια πέρασε κρυμμένη.
Ο πατέρας της Otto, το μόνο μέλος της άμεσης οικογένειας που επέζησε του Ολοκαυτώματος, δημοσίευσε το ημερολόγιό της το 1947 – εκπληρώνοντας την επιθυμία της κόρης του να γίνει συγγραφέας. Από τότε, το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 70 γλώσσες και έχει γίνει κρίσιμο ανάγνωσμα για όποιον επιθυμεί να κατανοήσει τις εκτεταμένες επιπτώσεις του Ολοκαυτώματος.
Ο Ότο βοήθησε επίσης στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη διάσωση και την αποκατάσταση του κτιρίου του Άμστερνταμ όπου είχε καταφύγει η οικογένεια. Αυτό το κτίριο άνοιξε τελικά το 1960 ως Σπίτι της Άννας Φρανκ.
Χάρη σε αυτή την πρωτοποριακή έκθεση στη Νέα Υόρκη, οι επισκέπτες εκτός Ευρώπης θα αποκτήσουν πλήρη κατανόηση της ζωής της Φρανκ, από τα πρώτα της χρόνια στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, μέσω της άνοδος του ναζιστικού καθεστώτος και της μετακόμισης της οικογένειας το 1934 στο Άμστερνταμ, όπου η Άννα έζησε για 10 χρόνια μέχρι τη σύλληψή της το 1944, ακολουθώντας την καθώς στάλθηκε σε πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης πριν από το θάνατό της.
«Τα λόγια της Άννας Φρανκ αντηχούν και εμπνέουν σήμερα, μια φωνή που μεταφέρουμε σε όλες τις γωνιές του κόσμου, σχεδόν οκτώ δεκαετίες αργότερα. Ως θεματοφύλακας της κληρονομιάς της Άννας, έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε το παγκόσμιο κοινό να κατανοήσει τις ιστορικές ρίζες και την εξέλιξη του αντισημιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τροφοδότησε τη ναζιστική ιδεολογία που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα», λέει ο Ronald Leopold, εκτελεστικός διευθυντής του Οίκου της Άννας Φρανκ. «Η κληρονομιά της Άννας είναι αξιοσημείωτη, όπως αναπαρίσταται στο ημερολόγιο που μας άφησε, και ως ένα από τα 1,5 εκατομμύριο εβραιόπουλα που δολοφονήθηκαν στα χέρια των Ναζί αξιωματούχων και των συνεργατών τους. Μέσω αυτής της έκθεσης, το Σπίτι της Άννας Φρανκ προσφέρει πληροφορίες για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό και τι σημαίνει για εμάς σήμερα».
Σχεδιασμένο για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον ιστορικό χώρο στο Άμστερνταμ, η Anne Frank The Exhibition θα βυθίσει τους επισκέπτες στον κόσμο της Frank. Εκτός από τις αίθουσες, οι διοργανωτές θα χρησιμοποιήσουν βίντεο, ήχους, φωτογραφία και κινούμενα σχέδια για να καθορίσουν το πλαίσιο της εμπειρίας της εφήβου.
Περισσότερα από 100 αντικείμενα από το Σπίτι της Άννας Φρανκ θα κάνουν επίσης το υπεραντλαντικό ταξίδι για να συμπεριληφθούν σε αυτό το ειδικό γεγονός. Αυτά περιλαμβάνουν το πρώτο της άλμπουμ φωτογραφιών, καθώς και μια δακτυλογραφημένη και χειρόγραφη πρόσκληση για μια φίλη να έρθει στο σπίτι της και να παρακολουθήσει μια ταινία. Αυτή η πρόσκληση είναι ιδιαίτερα συγκλονιστική, καθώς τα αντιεβραϊκά μέτρα του 1942 εμπόδισαν τους Εβραίους να πάνε στον κινηματογράφο.
«Καθώς πλησιάζουμε την 80η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς τον Ιανουάριο, η ιστορία της Άννας Φρανκ γίνεται πιο επείγουσα από ποτέ», λέει ο Δρ Gavriel Rosenfeld, πρόεδρος του Κέντρου για την Εβραϊκή Ιστορία. «Σε μια εποχή ανερχόμενου αντισημιτισμού, το ημερολόγιό της χρησιμεύει και ως προειδοποίηση και ως έκκληση για δράση, υπενθυμίζοντας μας τον καταστροφικό αντίκτυπο του μίσους. Αυτή η έκθεση μας προκαλεί να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους κατά μέτωπο και να τιμήσουμε τη μνήμη όσων χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα».
Η Έκθεση της Άννας Φρανκ πρόκειται να ανοίξει στο Κέντρο Εβραϊκής Ιστορίας της Νέας Υόρκης στις 27 Ιανουαρίου 2025. Η έκθεση, σχεδιασμένη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω, θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2025. Τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα για αγορά μέσω Διαδικτύου στο AnneFrankExhibit.org .
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|