Now Reading
Ξέχασε τους influencers γιατί τώρα έρχονται οι deinfluencers- Η νέα τάση που αναδύεται στο TikTok

Ξέχασε τους influencers γιατί τώρα έρχονται οι deinfluencers- Η νέα τάση που αναδύεται στο TikTok

Λινα Γριβογιάννη
influencer

Όλοι έχουμε δει αυτούς τους influencers που προωθούν μόδες, τρόφιμα ή υπηρεσίες στους χιλιάδες ακολούθους τους στο TikTok και το Instagram, τώρα έρχονται οι deinfluencers.

Σίγουρα ξέρεις τι είναι και ίσως ξέρεις και προσωπικά κάποιον influencer, αλλά τώρα έφτασε μια νέα γενιά οι «deinfluencers», οι οποίοι λένε ότι ο υλισμός και οι υπερτιμημένες τάσεις δεν είναι πλέον στη μόδα. Καθώς οι καταναλωτές προσέχουν τις δαπάνες τους σε αυτούς τους πληθωριστικούς καιρούς, αυτή η αναδυόμενη ομάδα χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προτρέπει τους ανθρώπους να αξιολογήσουν αν πραγματικά, πραγματικά χρειάζονται αυτή την κουβέρτα με βάρη αξίας 185 $. Τα μηνύματά τους είναι απλά και ξεκάθαρα: Δεν τα χρειάζεσαι και να γιατί. Μερικές φορές προτείνουν άλλες επιλογές. Μιλούν επίσης για τη βιωσιμότητα και το κόστος των αποβλήτων που σχετίζονται με συγκεκριμένες βιομηχανίες, όπως η ομορφιά και η μόδα. 

Οι «Deinfluencers» αυξάνουν τη δημοτικότητά τους. Στο TikTok, για παράδειγμα, 582 εκατομμύρια από τα 584 εκατομμύρια συνολικές προβολές για το hashtag #deinfluencing σημειώθηκαν κατά τους 12 μήνες, ανέφερε η πλατφόρμα τον Μάιο. Για να αποκτήσουμε μια βαθύτερη αίσθηση του τι είναι – και τι δεν είναι – το deinfluencing, έχουμε ανθρώπους που το καταλαβαίνουν καλύτερα και μας το εξηγούν.

influencer 

Τι είναι το deinfluencing 

Το deinfluencing είναι μια αναδυόμενη τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποθαρρύνει τους καταναλωτές από την αγορά ορισμένων προϊόντων που ο deinfluencer έχει διαπιστώσει ότι είναι επιεικώς, αναποτελεσματικά ή δεν αξίζουν τα χρήματα, λέει η Kris Ruby, αναλυτής κοινωνικών μέσων και πρόεδρος της Ruby Media Group. 

Έρχεται καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας για την εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών, ιδίως στους νεότερους καταναλωτές. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 87% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα ακολούθησαν μια μάρκα, επισκέφθηκαν τον ιστότοπό της ή πραγματοποίησαν μια αγορά στο διαδίκτυο αφού είδαν ένα προϊόν να διαφημίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθιστώντας τις οπτικές πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok προσοδοφόρες για προωθητικές ενέργειες.

influencer 

Τα brands και οι εταιρείες πληρώνουν τους influencers για να προωθήσουν αγαθά, εμπειρίες και υπηρεσίες στους οπαδούς τους. Εν ολίγοις, η επιρροή είναι η προσπάθεια να πειστούν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αγοράσουν συγκεκριμένα προϊόντα. Το Deinfluencing είναι το αντίθετο από αυτό αλλά με κάποιες επιφυλάξεις. 

Αυτό δεν είναι απλώς επηρεασμός με άλλο όνομα; 

Η Ruby σίγουρα το πιστεύει. «Αντί να λένε να αγοράσεις αυτό, λένε μην το αγοράσεις αυτό. Και τα δύο είναι μορφές επηρεασμού. Δεν είναι διαφορετικό από το να λες: “Ψηφίστε αυτόν τον υποψήφιο” σε σχέση με το “Να γιατί δεν πρέπει να ψηφίσετε αυτόν τον υποψήφιο”», λέει η Ruby. Ωστόσο, λέει, η αποεπιρροή και η αντίδραση κατά της υπερκατανάλωσης αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη τάση προς τον μινιμαλισμό. Αντί να αγοράζουν ένα σωρό «must haves» που διαφημίζονται από κάποιον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τάση αυτή παροτρύνει τους καταναλωτές να αξιολογούν αν χρειάζονται ένα αντικείμενο πριν ξοδέψουν χρήματα γι’ αυτό. 

Η Mikayla Mains, 28 ετών, είναι δημιουργός περιεχομένου από το Σεντ Λούις που λέει ότι συνδέεται με την κουλτούρα των deinfluencers. Λέει ότι η τάση αισθάνεται αναζωογονητική σε μια εποχή που το marketing των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αισθάνεται σαν πίεση, προτείνοντας ότι χρειάζεστε ακριβές πολυτέλειες για να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. «Ως κάποια που πάντα αγωνιζόταν στον τομέα των influencers με την ηθική της επιρροής, μου αρέσει να μας βλέπω να παίρνουμε μια στροφή προς μια διαφορετική κατεύθυνση», λέει.

influencer 

«Ενώ δεν πιστεύω ότι η επιρροή είναι όλο κακό, μου αρέσει που κάνουμε ένα βήμα πίσω για να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε όχι μόνο προϊόντα, αλλά και περιεχόμενο». Η Michelle Skidelsky, μια καναδή deinfluencer, χρησιμοποίησε μια πρόσφατη ανάρτηση για να πει στους 173.000 ακολούθους της στο TikTok ότι δεν χρειάζονται νέα γκαρνταρόμπα στην αρχή κάθε σεζόν.

influencer 

«Πρώτα απ’ όλα, τα καινούργια ρούχα που δεν μοιάζουν με fast fashion είναι τόσο ακριβά αυτές τις μέρες», λέει. «Αν πρόκειται να πάτε ταξίδι, αν πρόκειται να πάτε σε μια συναυλία, μάλλον δεν χρειάζεστε μια εντελώς καινούργια γκαρνταρόμπα για κανένα από αυτά τα πράγματα. Βολευτείτε με ό,τι έχετε και ζήστε με τις δυνατότητές σας». Στη συνέχεια, η Skidelsky αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να υπερβάλλουν σε καλοκαιρινά αξεσουάρ, όπως γυαλιά ηλίου, πορτοφόλια, ζώνες και παρέο. 

Πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τους deinfluencers; 

Δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με το deinfluencing. Η Aria Connor, 36 ετών, δημιουργεί περιεχόμενο lifestyle στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λέει ότι ορισμένοι deinfluencers δεν το κάνουν για τους σωστούς λόγους. «Πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην τάση deinfluencing ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα επειδή ξοδεύουν τα χρήματά τους με τρόπο που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες ή τον προϋπολογισμό του deinfluencer», λέει. Άλλοι, λέει, απλώς προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να αγοράσουν κάποιο άλλο προϊόν. Η Connor δεν πιστεύει ότι κανένα από τα δύο είναι χρήσιμο για τους καταναλωτές.

influencer

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί deinfluencers που λένε στο κοινό τους: “Μην το αγοράζετε αυτό. Αγοράστε αυτό”. Και σε αυτή την περίπτωση, σταματήστε να το αποκαλείτε deinfluencing», λέει. «Απλά ονομάστε το διαφορά γνώμης σχετικά με το ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα». Ορισμένοι deinfluencers προτείνουν στους ακολούθους τους να αποφεύγουν συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ άλλοι μιλούν γενικότερα για τη μη σπατάλη χρημάτων σε αντικείμενα που δεν χρειάζονται πραγματικά. Η Ruby λέει ότι δεν είναι σαφές αν ορισμένοι deinfluencers πληρώνονται από αντίπαλες μάρκες για να υποτιμούν προϊόντα. Η Ruby λέει ότι οι deinfluencers μπορεί να εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους οπαδούς τους επειδή οι συμβουλές τους ακούγονται ειλικρινείς. 

Η Ruby, η αναλύτρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσφέρει μια άλλη προοπτική. Η επιρροή και η αποεπιρροή στις κοινωνικές πλατφόρμες δεν είναι τόσο διαφορετικές, λέει. «Για να αποεπηρεαστείς, πρέπει να επηρεαστείς εξαρχής. Νομίζω ότι η τάση της αποεπιρροής λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα σύστημα κοινωνικής δικτύωσης με ηχοθάλαμο, όπου οι άνθρωποι είναι … εξοικειωμένοι με τα προϊόντα που αποεπηρεάζονται», λέει.

influencer 

Το κλειδί για τους καταναλωτές, λέει, είναι να μην εμπιστεύονται ό,τι βλέπουν στο TikTok, το YouTube ή το Instagram. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να αποεπηρεαστείς. 

Διάβασε επίσης:

Έχεις σκεφτεί πως τα social media σου μπορεί να βλάπτουν την καριέρα σου; Δες και μόνη σου

Τα social media πλέον είναι από τα εργαλεία που οι περισσότερες χρησιμοποιούμε είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε απλά για διασκέδαση. Έχει περάσει όμως από το μυαλό σου πως μπορεί τα social media να βλάπτουν την καριέρα σου; Με πρόσφατες έρευνες, το ένα τρίτο των εργοδοτών απορρίπτει τους υποψηφίους λόγω του προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

εργασια και social

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν χρησιμοποιούνται έξυπνα, μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την επόμενη δουλειά μας από το να ξεκινήσουμε σε μια νέα εταιρεία μέχρι να ανοίξουμε τη δική μας επιχείρηση. Οι περισσότεροι εργοδότες (σχεδόν το 94%) χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναζητήσουν νέους υποψηφίους για τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.

Δες εδώ πώς τα social media επηρεάζουν την καριέρα σου 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απόλυτο κέικ με άρωμα κανέλας που μυρίζει φθινόπωρο



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer