Μείωσε το άγχος και την κατάθλιψη κάνοντας διαλογισμό όσο περπατάς
Τα οφέλη του διαλογισμού όσο περπατάς. Δύο ειδικοί εξηγούν τι είναι και πώς να το κάνεις.
Γνωρίζουμε ότι ο καθιστός διαλογισμός και η επίγνωση μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία μας, αλλά τι γίνεται με τον διαλογισμό περπατήματος (walking meditation); Ενώ η πρακτική υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, μόνο πρόσφατα οι επιστήμονες μπόρεσαν πραγματικά να καταλάβουν γιατί είναι τόσο καλό για εμάς.
Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο διαλογισμός με τα πόδια είναι διαλογισμός σε κίνηση. Αντί να κάθεσαι ή να στέκεσαι ήσυχα με κλειστά μάτια, αυτός ο συγκεκριμένος τύπος ενσυνειδητότητας περιλαμβάνει κίνηση του σώματος και λήψη καθαρού αέρα.
Τι είναι ο διαλογισμός walking meditation;
Είναι ο σκόπιμος διαλογισμός που κάνουμε ενώ περπατάμε, εξηγεί η εξειδικευμένη ψυχοθεραπεύτρια και καθηγήτρια διαλογισμού Jacqueline Carson. «Στόχος είναι να ευθυγραμμίσουμε το σώμα και το μυαλό μαζί. Κατά τη διάρκεια του καθιστού διαλογισμού, εστιάζουμε στην αναπνοή για να μας επαναφέρει από τις ενοχλητικές σκέψεις μας. Στον διαλογισμό βάδισης, εστιάζουμε στην κίνηση του σώματος και ιδιαίτερα στα βήματα».
Τι είναι αυτό που κάνει τον διαλογισμό με τα πόδια και το κανονικό περπάτημα να διαφέρουν; «Περπατάμε με το μυαλό μας ανοιχτό και συνειδητά», λέει ο Carson. «Είμαστε παρατηρητικοί του περιβάλλοντός μας αλλά επικεντρωμένοι στο φυσικό μας σώμα. Ανάλογα με το πού περπατάμε, παρατηρούμε τους ήχους των πουλιών ή των αυτοκινήτων που περνούν αλλά χωρίς να τους σκεφτούμε».
Πώς να δοκιμάσεις τον διαλογισμό με τα περπάτημα για πρώτη φορά
1. Επέλεξε προσεκτικά την τοποθεσία σου
Ακριβώς όπως μπορεί να μην εξασκείς τον καθιστό διαλογισμό γύρω από άλλους, αν σου αποσπά την προσοχή, είναι απαραίτητο να έχεις το κατάλληλο περιβάλλον για τη συνεδρία διαλογισμού με το περπάτημα. Καθώς περπατάς, θα θελήσεις επίσης να ρίξεις μια ματιά στην τοποθεσία με ιδιαίτερη λεπτομέρεια και να σκεφτείς να προμηθευτείς τα απαραίτητα για την πεζοπορία!
2. Πάρε το χρόνο σου
Ο διαλογισμός βάδισης δεν έχει σκοπό με τον ίδιο τρόπο που έχει το περπάτημα για τους μύες οπότε αφιέρωσε χρόνο και απόλαυσε τη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να ορίσεις έναν απαιτητικό ρυθμό ή να προσπαθήσεις να καλύψεις ένα συγκεκριμένο αριθμό μιλίων, λέει ο δάσκαλος διαλογισμού.
3. Εστίασε στην αναπνοή σου
Η αναπνοή είναι μια συνήθως ασυνείδητη διαδικασία, αλλά έχει τεράστιο αντίκτυπο στις χημικές και φυσιολογικές δραστηριότητες στο σώμα, λέει η Dr Suzanne Hackenmiller, ειδικός στην υπαίθρια θεραπεία και την ολοκληρωμένη ιατρική. «Η εξερεύνηση των αναπνευστικών πρακτικών στη φύση παρέχει ένα μοναδικό περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία», εξηγεί.
4. Περπάτα με σταθερό ρυθμό
Ενώ ο διαλογισμός υποτίθεται ότι είναι χαλαρωτικός, θα θέλεις να διατηρήσεις σταθερό ρυθμό. «Θέλουμε να περπατάμε με ρυθμικό ρυθμό και να το γνωρίζουμε αυτό. Θέλουμε να παρατηρήσουμε την αίσθηση του εδάφους κάτω από τα πόδια μας», λέει ο Carson. Για να αυξήσει αυτή τη γειωμένη αίσθηση, προτείνει επίσης να περπατάς ξυπόλητος όπου είναι δυνατόν.
5. Εστίασε στο πώς νιώθεις
Όταν δοκιμάζεις διαλογισμό πεζοπορίας για πρώτη φορά σκέψου πώς νιώθεις. «Σκέψου ποιες αισθήσεις μπορείς να νιώσεις, τη θερμοκρασία του αέρα στο δέρμα σου και οποιαδήποτε ένταση ή σφίξιμο στο σώμα», λέει η Carson.
Αυτός ο διαλογισμός μειώνει το άγχος
Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος του διαλογισμού με τα πόδια και υπάρχει άφθονη έρευνα εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης από το Πανεπιστήμιο της Πενσλιβάνια, για να υποστηρίξει την επιστήμη. «Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και αμυλάσης του σάλιου, καθώς μειώνει την απόκριση στο στρες», εξηγεί η Hackenmiller.
Ο Carson προσθέτει, «Όταν βιαζόμαστε και κάνουμε πολλές εργασίες, νιώθουμε άγχος και καταπονημένοι, πλημμυρίζουμε το σώμα μας με ορμόνες του στρες, μας κάνουν να νιώθουμε άγχος και μας βάζουν σε κίνδυνο ψυχικής και σωματικής ασθένειας. Μια συνεπής πρακτική διαλογισμού βοηθά στην προώθηση μιας συνολικής αίσθησης ηρεμίας που βελτιώνει τη σωματική και συναισθηματική μας ευεξία».
Το περπάτημα και η προσήλωση, είτε πρόκειται για περιστασιακή βόλτα είτε για σκανδιναβικό περπάτημα , όχι μόνο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος για το οποίο όμως το περπάτημα κάνει θαύματα, εξηγείη Δρ Hackenmiller. «Οι αρχαίοι σοφοί διαλογίζονταν στη φύση χιλιάδες χρόνια πριν», λέει. «Το να περνάς οποιοδήποτε χρόνο στη φύση έχει δείξει βελτιωμένη ψυχική υγεία για όσους βιώνουν κατάθλιψη και άγχος, και έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Σωματικά, ο καθοδηγούμενος διαλογισμός στη φύση είναι επίσης ικανός να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και να βελτιώσει τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού».
Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)
Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας είναι αυξημένοι όπως και οι απαιτήσεις, είτε αυτές είναι επαγγελματικές είτε αυτές είναι προσωπικές. Με τους ρυθμούς μας να τρέχουν, αυξάνεται και το άγχος. Το άγχος πλέον παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και δυστυχώς δεν είναι καλός σύμβουλος. Αντίθετα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα και συνήθως αυτά έχουν να κάνουν με την υγεία μας.
Το άγχος προκαλεί στρες και το στρες ορίζεται ως η αντίδραση του οργανισμού σε μια αντιληπτή απειλή ή πρόκληση. Όλοι βιώνουν το στρες και γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να το διαχειριστούν. Το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Το χρόνιο στρες είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την ποιότητα ζωής και τη συνολική μας ευημερία. Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα, όπως γαστρεντερικά προβλήματα, καθώς και σε ψυχικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και εγκεφαλική ομίχλη.
Στρες, αρρώστια και διάφορες πτυχές της υγείας
Σύμφωνα με το Very Well Health το στρες μπορεί να αρρωστήσει το μυαλό και το σώμα μας. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν στρεσογόνο παράγοντα (οποιαδήποτε πηγή άγχους, είτε εσωτερική είτε εξωτερική), το σώμα μας προτρέπεται να παράγει περισσότερες ορμόνες του στρες. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη -μια ορμόνη που παράγεται στα επινεφρίδια- παίζει ρόλο στην αντίδραση του σώματος μας στο στρες. Εν τω μεταξύ, η αδρεναλίνη ελέγχει την αντίδρασή μας «μάχη ή φυγή», αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μακροπρόθεσμα, η έκθεση σε υπερβολική κορτιζόλη και άλλες ορμόνες του στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, ψυχική και γνωστική μας υγεία.
Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|