Now Reading
Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)

Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)

Avatar photo
Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)

Το άγχος πλέον έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, όμως χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να μας αρρωστήσει.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας είναι αυξημένοι όπως και οι απαιτήσεις, είτε αυτές είναι επαγγελματικές είτε αυτές είναι προσωπικές. Με τους ρυθμούς μας  να τρέχουν, αυξάνεται και το άγχος. Το άγχος πλέον παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή  μας και δυστυχώς δεν είναι καλός σύμβουλος. Αντίθετα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα και συνήθως αυτά έχουν να κάνουν με την υγεία μας.

Το άγχος προκαλεί στρες και το στρες ορίζεται ως η αντίδραση του οργανισμού σε  μια αντιληπτή απειλή ή πρόκληση. Όλοι βιώνουν το στρες και γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να το διαχειριστούν. Το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Το χρόνιο στρες είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την ποιότητα ζωής και τη συνολική μας ευημερία. Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα, όπως γαστρεντερικά προβλήματα, καθώς και σε ψυχικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και εγκεφαλική ομίχλη.

Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)

Στρες, αρρώστια και διάφορες πτυχές της υγείας

Σύμφωνα με το Very Well Health το στρες μπορεί να αρρωστήσει το μυαλό και το σώμα μας. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν στρεσογόνο παράγοντα (οποιαδήποτε πηγή άγχους, είτε εσωτερική είτε εξωτερική), το σώμα μας προτρέπεται να παράγει περισσότερες ορμόνες του στρες. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη -μια ορμόνη που παράγεται στα επινεφρίδια- παίζει ρόλο στην αντίδραση του σώματος μας στο στρες. Εν τω μεταξύ, η αδρεναλίνη ελέγχει την αντίδρασή μας «μάχη ή φυγή», αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μακροπρόθεσμα, η έκθεση σε υπερβολική κορτιζόλη και άλλες ορμόνες του στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, ψυχική και γνωστική μας υγεία.

Σωματικές επιπτώσεις του στρες

Όταν το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες του στρες, αρχίζει να εργάζεται σκληρότερα για να αποφύγει ή να καταπολεμήσει τον αντιληπτό κίνδυνο. Η κορτιζόλη ωθεί το σώμα μας να απελευθερώσει περισσότερη γλυκόζη (σάκχαρο στο αίμα) ενώ η αδρεναλίνη κάνει την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα και αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση.

  • Μυϊκός πόνος: Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το στρες, ενστικτωδώς βρισκόμαστε σε επιφυλακή, γεγονός που κάνει το σώμα μας να σφίγγεται. Αυτή η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο μυϊκό πόνο, συχνά στο κάτω μέρος της πλάτης, στον αυχένα και στους ώμους.
  • Πονοκέφαλος: Η ένταση που σχετίζεται με το άγχος στον αυχένα, το κεφάλι, το σαγόνι και τους ώμους μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών.
  • Δύσπνοια: Οι αεραγωγοί στους πνεύμονες μας συστέλλονται όταν είμαστε αγχωμένοι, γεγονός που μας κάνει να αναπνέουμε πιο γρήγορα και λιγότερο βαθιά. Το άγχος μερικές φορές πυροδοτεί κρίσεις άσθματος σε άτομα με άσθμα ή αλλεργίες.
  • Γαστρεντερικά προβλήματα: Η σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου αναφέρεται στις πολλές οδούς επικοινωνίας μεταξύ του νευρικού συστήματος και των νευρώνων στο έντερο. Οι μεταβολές των βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονται με το στρες μπορεί να προκαλέσουν πλήθος γαστρεντερικών προβλημάτων, από διάρροια και δυσκοιλιότητα έως ναυτία, εμετό, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι.
  • Αϋπνία: Το ακραίο ή και χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στον άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια, ένα σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της σωματικής μας αντίδρασης στο στρες. Η υπερενεργοποίηση του άξονα μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα με τον ύπνο, όπως κακή ποιότητα ύπνου, αϋπνία και συχνές διαταραχές του ύπνου.

Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)

Συναισθηματικές επιπτώσεις του στρες

Το άγχος επηρεάζει επίσης τη συναισθηματική μας ευημερία και την ψυχική μας υγεία. Οι συναισθηματικές επιπτώσεις του στρες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Άγχος: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το άγχος, το οποίο περιλαμβάνει συντριπτικά συναισθήματα τρόμου, φόβου και ανησυχίας. Ακόμη και αν η πηγή του άγχους μας εξαφανιστεί, μπορεί να συνεχίσουμε να βιώνουμε άγχος.
  • Ευερεθιστότητα και θυμός: Το άγχος ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (SNS) -το σύστημα μυών, νεύρων και αδένων που ενισχύει την μάχη ή την φυγή- και τον άξονα HPA, τα οποία μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμπειρία των συναισθημάτων μας, όπως η ευερεθιστότητα, ο θυμός και ο φόβος. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του άγχους και του θυμού, ιδίως μεταξύ των ανδρών.
  • Θέματα σχέσεων: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα αγχωμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να τσακώνονται τακτικά, να είναι δυσαρεστημένα με τις σχέσεις τους και να είναι λεκτικά ή σωματικά επιθετικά μεταξύ τους. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να μας κάνει να νιώθουμε απομονωμένοι και αποτραβηγμένοι, με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Γνωστικές επιπτώσεις του στρες

Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, ο εγκέφαλός μας δεν έχει τόσους πολλούς πόρους για να αφιερώσει σε άλλες διεργασίες, όπως η σκέψη, ο σχεδιασμός και η εστίαση. Ακολουθούν ορισμένες από τις γνωστικές επιπτώσεις του στρες:

  • Εγκεφαλική ομίχλη: Η εγκεφαλική ομίχλη αναφέρεται σε διάφορα γνωστικά ζητήματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη διάρκεια προσοχής, βραδύτερες διαδικασίες σκέψης και αδυναμία πολλαπλών εργασιών. Οι έρευνες δείχνουν ότι η εγκεφαλική ομίχλη μπορεί να προκαλείται από νευροφλεγμονή (φλεγμονή στον εγκέφαλο και/ή στο νωτιαίο μυελό). Το στρες μπορεί να προκαλέσει χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή σε όλο τον εγκέφαλο και το σώμα, οδηγώντας ορισμένους ερευνητές να συνδέσουν το στρες με τα συμπτώματα της εγκεφαλικής ομίχλης.
  • Μειωμένη μνήμη: Πιθανώς λόγω της φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού και των αλλαγών που προκαλούνται από το στρες στον εγκέφαλο, το στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη μας, καθώς και την ικανότητα μας να σχηματίζουμε νέες μνήμες και να μαθαίνουμε νέες πληροφορίες.
  • Μειωμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: Το οξύ και το χρόνιο στρες έχουν συνδεθεί με μειωμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και σχεδιασμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τείνουμε να τρώμε λιγότερο θρεπτική διατροφή και να κοιμόμαστε λιγότερο καλά όταν είμαστε αγχωμένοι.

Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)

Οι επιπτώσεις του χρόνιου στρες

Αν δεν αντιμετωπιστεί, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας ή να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτά, όπως:

  • Καρδιακές παθήσεις: Με την πάροδο του χρόνου, η απελευθέρωση ορμονών του στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Θέματα φύλου και γονιμότητας: Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες, όπως χαμηλή τεστοστερόνη, που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία (ED), χαμηλή λίμπιντο, υπογονιμότητα, σοβαρό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους.
  • Αυτοάνοσες διαταραχές: Λόγω της έκθεσης στις ορμόνες του στρες και της φλεγμονής, το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αυτοάνοσων διαταραχών. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος σχετίζεται με την εμφάνιση και τη σοβαρότητα αυτοάνοσων διαταραχών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ), η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), η νόσος του Graves και άλλα.
  • Κατάθλιψη: Το στρες προκαλεί την απελευθέρωση κυτοκινών-πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης και άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας.
  • Διαβήτης: Έρευνα δείχνει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση κορτιζόλης, η οποία αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας.
  • Νόσος Αλτσχάιμερ: Με την πάροδο του χρόνου, το χρόνιο στρες μπορεί να μεταβάλει την εγκεφαλική δραστηριότητα και τη γνωστική μας λειτουργία, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Καρκίνος: Το χρόνιο στρες μπορεί να προάγει την ανάπτυξη κακοήθων (καρκινικών) όγκων. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτό πιθανόν να οφείλεται στην υπερβολική ενεργοποίηση του άξονα HPA και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)

Ιδανικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του στρες και πρόληψης πιθανών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το στρες, όπως:

  • Μείωση της εργασίας: Ο περιορισμός των περιττών εργασιών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη μείωση του επιπέδου του άγχους σου. Προσπάθησε να ελαφρύνεις το φόρτο εργασίας σου, αν είναι δυνατόν ή ζήτησε βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.
  • Τεχνικές χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας: Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας και οι τεχνικές χαλάρωσης -όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής- έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων άγχους και στρες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση του ύπνου, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών υγείας που σχετίζονται με το άγχος.
  • Ομάδες υποστήριξης: Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση από το καθημερινό άγχος. Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές και προσωπικές ομάδες όπου μπορείς να βρεις υποστήριξη και να απολαύσεις μαζί θετικές δραστηριότητες.
  • Κάνε άσκηση τακτικά: Μπορεί να μην έχεις όρεξη για άσκηση όταν είσαι αγχωμένη. Ωστόσο, η επαρκής σωματική δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου, να βελτιώσεις τη διάθεση σου και να μειώσεις τους κινδύνους για τη σωματική σου υγεία.
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου: Ο καλύτερος ύπνος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της σωματικής σου υγείας, της γνωστικής σου λειτουργίας και της συναισθηματικής σου ευεξίας. Δημιούργησε μια ρουτίνα ύπνου που θα σε βοηθά να ξεκουράζεσαι όσο χρειάζεται για να παραμείνεις υγιής. Μπορείς να ξεκινήσεις πηγαίνοντας για ύπνο κάθε βράδυ με συνέπεια και κλείνοντας το τηλέφωνο, τον υπολογιστή και την τηλεόραση τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.
  • Σημειώσεις σε ημερολόγιο: Η τήρηση ημερολογίου μπορεί να είναι μια μεγάλη ανακούφιση από το άγχος. Δοκίμασε να γράφεις διάφορα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων κάθε μέρα ή γράψε θετικές αναμνήσεις.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού: Όταν έχεις άγχος, μπορεί να είναι δελεαστικό να αυτοθεραπεύεσαι με αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά. Ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ, καπνού και άλλων ναρκωτικών – καθώς και ανθυγιεινών τροφών, καφεΐνης και ζαχαρούχων ποτών – μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με το άγχος, μίλησε με κάποιον ειδικό

Η ψυχοθεραπεία, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ένας ειδικός μπορεί επίσης να σου συστήσει βιοανάδραση, μια θεραπεία που μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις να χαλαρώνεις τους μύες σου, να μειώνεις τον καρδιακό σου ρυθμό και να μειώνεις την αρτηριακή σου πίεση. Τα αγχολυτικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν ορισμένα από τα συμπτώματά σου.

Οι λόγοι που το άγχος μπορεί να σε αρρωστήσει (και ναι είναι πολλοί)

Συνοπτικά

Τόσο το βραχυπρόθεσμο όσο και το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική σου ευεξία. Εάν αντιμετωπίζεις τις επιπτώσεις του ακραίου στρες στην υγεία σου, μίλησε με έναν ειδικό για πιθανές στρατηγικές αντιμετώπισης και θεραπευτικές επιλογές.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer