Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει να κρατάμε τις γάτες μας μέσα στο σπίτι
Οι ιδιοκτήτες γατιών αναρωτιόμαστε αν πρέπει να τις κρατάμε αποκλειστικά μέσα στο σπίτι ή να τις αφήνουμε να βγαίνουν κι έξω.
Όσοι έχουμε γάτες απολαμβάνουμε να τις βλέπουμε να περιφέρονται μέσα στο σπίτι μας, να πηδάνε από καναπέδες σε πολυθρόνες, να κουρνιάζουν στα πόδια μας και γενικά να είναι οι κυρίαρχες μέσα στο σπίτι μας. Ο τωρινός μου γάτος είναι αρκετά φοβιτσιάρης και η επίσκεψη του στο μπαλκόνι κρατάει με πολύ βία 1 με 2 λεπτά καθώς με το που ακούει μηχανάκι τρέχει μέσα στο σπίτι.
Η πρώτη γάτα όμως που είχα ήταν πιο εξερευνητική με αποτέλεσμα να περιφέρεται στην κουπαστή όλων των μπαλκονιών του ορόφου (μένω στον 3ο όροφο). Κοινώς αν έμενα σε μια μονοκατοικία θα ήταν συνεχώς έξω και θα μαζευόταν όταν αυτή θα το ήθελε. Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα, τις γάτες πρέπει να τις αφήνουμε να κυκλοφορούν έξω ή πρέπει να τις αφήνουμε μέσα; Σε αυτό θα μας απαντήσουν επιστήμονες για να μας λυθεί αυτή η απορία.
Τι λένε οι επιστήμονες
Είναι ένα θέμα για το οποίο κάποιοι άνθρωποι έχουν έντονες απόψεις, καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες γατών υποστηρίζουν ότι οι γάτες πρέπει να κρατούνται μέσα στο σπίτι για τη δική τους υγεία και ασφάλεια και την ασφάλεια των τοπικών οικοσυστημάτων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι γάτες πρέπει να περιφέρονται ελεύθερα για άσκηση και καθαρό αέρα. Όπως φαίνεται, οι επιστήμονες έχουν τώρα κάτι να πουν για το θέμα χάρη σε μια μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές με το Πανεπιστήμιο του Maryland. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, τα στοιχεία είναι σαφή: οι γάτες πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους για τη δική τους υγεία, καθώς και για την υγεία των άλλων.
Σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την έρευνα, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Daniel Herrera, εξήγησε ότι το να αφήνουμε τις γάτες μας να περιφέρονται έξω, τις θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο να χτυπηθούν από αυτοκίνητα ή να τραυματιστούν από αρπακτικά ζώα, αλλά και να κολλήσουν και να μεταφέρουν δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες. Ο ίδιος δήλωσε: «Ανακαλύψαμε ότι η μέση οικόσιτη γάτα στην Ουάσινγκτον έχει 61% πιθανότητα να βρεθεί στον ίδιο χώρο με ρακούν». Πρόσθεσε ότι έχουν επίσης «61 τοις εκατό χωρική επικάλυψη με κόκκινες αλεπούδες και 56 τοις εκατό επικάλυψη με τα οπόσουμ της Βιρτζίνια».
Ενώ αυτό μπορεί να μην φαίνεται τεράστιο, ο Herrera σημείωσε ότι αυτά τα άγρια ζώα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρούς κινδύνους για τους τριχωτούς φίλους μας. Σύμφωνα με την Humane Society of the United States, «οι αλεπούδες (κόκκινες και γκρίζες), τα κουνάβια και οι νυχτερίδες- θεωρούνται πρωταρχικοί φορείς του ιού της λύσσας στις Ηνωμένες Πολιτείες». Επιτρέποντας στις γάτες να κυκλοφορούν ελεύθερα έξω, διακινδυνεύουμε την υγεία τους. Όπως δήλωσε ο Herrera στο δελτίο Τύπου, «αφήνοντας τις γάτες μας έξω θέτουμε σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία τους».
Πρώτα από όλα είναι η υγεία των χνουδωτών μας φίλων
Η ίδια τους η υγεία είναι μόνο ένας λόγος που οι γάτες συντροφιάς πρέπει να κρατούνται σε εσωτερικούς χώρους, με τη μελέτη να επισημαίνει και άλλους σχετικούς λόγους.
Δεν είναι μυστικό ότι οι γάτες είναι γνωστό ότι αποδεκατίζουν τα τοπικά οικοσυστήματα, με την Πολωνία να φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει τα αιλουροειδή ως «χωροκατακτητικό είδος». Στην πραγματικότητα, πολλοί ιδιοκτήτες γατών πιστεύουν ότι το να αφήνουν τις γάτες τους έξω είναι καλό πράγμα, επειδή τα αιλουροειδή μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικός έλεγχος παρασίτων, πιάνοντας αρουραίους και ποντίκια. Η νέα μελέτη, ωστόσο, υποδηλώνει το αντίθετο.
Στο δελτίο Τύπου, ο Herrera εξήγησε: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι οι γάτες κυνηγούν μη ιθαγενείς πληθυσμούς όπως οι αρουραίοι, ενώ στην πραγματικότητα προτιμούν να κυνηγούν μικρά ιθαγενή είδη. Οι γάτες κρατούν τους αρουραίους μακριά από τα μάτια τους λόγω φόβου, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ελέγχουν τον πληθυσμό των μη ιθαγενών τρωκτικών. Η πραγματική ανησυχία είναι ότι αποδεκατίζουν τους αυτόχθονες πληθυσμούς που παρέχουν οφέλη στο οικοσύστημα».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι «η κατανομή των γατών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρωπο και όχι από φυσικούς παράγοντες». Με άλλα λόγια, εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε τις γάτες σε νέες περιοχές και θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τις επιπτώσεις τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Ecology and Evolution σε μια εργασία με τίτλο «Spatial and temporal overlap of domestic cats (Felis catus) and native urban wildlife». Το έγγραφο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωταρχική ευθύνη για την αποτροπή των γάτων από το να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους βαρύνει τον άνθρωπο και ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση αυτών των κινδύνων είναι η διατήρηση των γατών σε εσωτερικούς χώρους.
Άρα φίλοι των αγαπημένων μας χνουδωτών πλασμάτων, όσο μπορούμε ας τις κρατάμε μέσα πρώτα από όλα για τη δική τους υγεία κι έπειτα για τη δική μας. Η προτεραιότητα μας είναι να τις κρατάμε ασφαλείς και υγιείς. Είναι τόσο μοναδικά και ιδιαίτερα πλάσματα που οφείλουμε να τις προσέχουμε πολύ όσο άτακτες κι αν είναι!
Επίσης, ξέρεις γιατί η γάτα σου ξαπλώνει στα πόδια σου;
Όσες έχουμε γάτες μια από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις που κάνουν, μεταξύ άλλων, είναι να έρχονται και να ξαπλώνουν επάνω μας. Η μικρή χνουδόμπαλα που μας επισκέπτεται συνήθως χουρχουρίζει κιόλας. Αυτή η κίνηση πολλές από εσάς μπορεί να σας προβληματίζει και να σκέφτεστε για ποιο λόγο το κάνει αυτό. Ακόμη και για μένα που έχω πολλά χρόνια γάτες με κάνει να αναρωτιέμαι τι μπορεί να τους αρέσει (εκτός από το προφανές που λογικά τους αρέσει η παρέα) και γιατί το κάνει.
Κάτι άλλο που συνηθίζουν να κάνουν το βράδυ, που ενώ μπορεί να τους έχεις κρεβατάκι, να επιλέγουν να έρθουν και να ξαπλώσουν δίπλα στα πόδια σου. Παρόλα αυτά κάποιες φορές μπορεί η χνουδωτή μας φίλη να θέλει να εκφράσει κάτι με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα να είναι πιο απαιτητική από το συνηθισμένο, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να την παρακολουθήσεις μήπως χρειάζεται να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο σου. Πάντως όπως και να έχει μάλλον θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες αν η γάτα μας έρχεται στα πόδια μας καθώς είναι μια συνήθεια που έχουν πολλά αιλουροειδή.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|